Problem połączenia z internetem
#1
Witam,od jakiegoś czasu gdy włączam komputer rano nie łączy się automatycznie z internetem,po wyłączeniu modemu i włączeniu ponownym problem znika jak również po restarcie PC wszystko wraca do normy.W ciągu dnia gdy są małe przerwy pomiędzy włączeniami kompa problemu nie ma.
Do łączenia używam programu AutoConnect ,modem to Siemens SpeedStreem 4100.Połączenie konfigurowane ręcznie bez żadnych programów pomocniczych.Być może nie powinno się wyłączać modemu od zasilania a ja tak robię ponieważ jest podłączony do listwy którą wyłączam jak wyłączamkompa.Modem jest niedawno wymieniony.
Może ktoś z was miał podobne problemy i udało się je rozwiązać.
Pozdro.
Odpowiedz
#2
Cytat: Być może nie powinno się wyłączać modemu od zasilania a ja tak robię ponieważ jest podłączony do listwy którą wyłączam jak wyłączam kompa

Dobrze masz podłączone, tu nie kombinuj. Jak komp ci nie chodzi, to po co ma modem chodzić? Listwą wyłączasz wszystko.
A przed wymianą jak było?
KIS/EIS/MKS, MBAM, HitmanPro, Eset Online, WF+uBlock
Odpowiedz
#3
Tak zaczęło się dziać już na starym modemie który już się sypał i w końcu padł.
Odpowiedz
#4
A spróbuj przełączyć modem do innego gniazdka zasilania na noc i pozostaw włączony a rano po włączeniu kompa zobaczy czy problem powrócił.
I druga sprawa. Obecnie po włączeniu modemu rano jakie diody się świecą? Bo podejrzewam, że nie świeci się DSL a co za tym idzie, również Internet.
SpeedStream 4100 to modem ADSL, więc potrzebuje chwilę czasu na synchronizację i dlatego masz brak połączenia. Moja rada: nie wyłączaj modemu na noc.
Odpowiedz
#5
Ale doradziłeś Smile Mój router startuje 50sekund, a komputer 25s, czy mam pozostawiać router włączony całą noc jak nie używam? NIE, muszę grzecznie poczekać , aż zabootuje i poda net do kompa.
Też mam wszystko co tyczy kompa wyłączane w jednej listwie.
KIS/EIS/MKS, MBAM, HitmanPro, Eset Online, WF+uBlock
Odpowiedz
#6
Możliwe że potrzebuje chwilę na synchronizację ale ciekawe czemu tylko jak jest wyłączony na kilka godzin,gdy przerwy są krótsze nie ma problemu?
Zawsze mogę poczekać na odpalenie systemu i połączyć ręcznie ale przy pomocy autoconnect jest po prostu wygodnie,nie trzeba o tym pamiętać.
Jeśli chodzi o diody to dioda"internet" w ogóle nie świeci nawet jak jestem w sieci.Neta mam z Dialogu a oni wrzucają ponoć jakieś swoje oprogramowanie do modemu,zresztą w standardowy sposób nie da się nawet do niego dostać(do ustawień).
Odpowiedz
#7
tommy504 napisał(a):Ale doradziłeś Smile Mój router startuje 50sekund, a komputer 25s, czy mam pozostawiać router włączony całą noc jak nie używam? NIE, muszę grzecznie poczekać , aż zabootuje i poda net do kompa.
Też mam wszystko co tyczy kompa wyłączane w jednej listwie.

Ja o słupie, Ty o du...
Mówimy, tu o modemie ADSL a nie o routerze. Router wystartuje i poda sygnał do podłączonych urządzeń. Modem musi się natomiast zsynchronizować i to trwa dłużej (nawet do kilku minut).
Możliwe, że wina leży po stronie Dialogu i ich softu w modemie. Ciężko cokolwiek wywnioskować.
Ponadto spotkałem się z opinią, że modemów ADSL, czy też kablowych, nie należy odłączać od sieci i zasilania - nie pamiętam dokładnie, ale miało to właśnie związek ze zbyt częstą synchronizacją (resync czy coś takiego).
U mnie non stop działa modem kablowy, router, drukarka sieciowa i nic się nie dzieje. Ważne, żeby urządzenia miały dobrą wentylację i nic złego nie powinno się dziać.
Odpowiedz
#8
To nie wyłączajcie Wink
A tak naprawdę, to wywal ten modem i kup porządny router ADSLWink
KIS/EIS/MKS, MBAM, HitmanPro, Eset Online, WF+uBlock
Odpowiedz
#9
To prawda, kup Router Smile Raz, że wieksze bezpieczenstwo, bo Router automatycznir zamknie porty, dwa, ze mozna sie laczyc z innymi urzadzeniami, trzy, ze jest chyba mniej problemowy.
Odpowiedz
#10
Nie bardzo chce kupować Router ponieważ jest mi nie potrzebny,nie łącze się z innymi urządzeniami.Modem dostałem z Dialogu i powinno działać jak trzeba.
Dziwi mnie czemu tylko po kilkugodzinnej przerwie jest problem z połączeniem przeważnie jak włączę na drugi dzień rano,gdy kompa wyłączę na1-2godziny łączy bez problemu.
Może coś w kompie mam nie tak ustawione?
Odpowiedz
#11
Jaki masz system?
Odpowiedz
#12
XP Pro.
Ale znalazłem zamiast AutoConnec-ta program CiDial do którego wpisujemy login i hasło takie samo jakie mamy przydzielone przez operatora,skrót dodajemy do autostaru i łaczy tak jak ww.autoconnect (podobno dużo lepszy) ale to okaże się jutro jak włączę kompa,teraz działa jak trzeba ale za małe przerwy w wyłączaniu.
Pozdro.
Odpowiedz
#13
hmm to na pewno będzie problem z synchronizacja może być tak ze jak włączasz system nie masz jeszcze synchronizacji ustabilizowanej w tym momencie autoconnect próbuje połączyć z siecią ale nie może ponieważ niema pełnej synchronizacji jak synchronizacja już nastąpi to autoconnect zaczyna po restarcie już łapać połączenie,chyba ze można w progsie ustawić co ile ma się odświeżać.Hmm dokładnie nie powiem bo może raz go użyłem kiedyś ale myśle że kiedyś zmienisz zdania co do kupna routera,a modemu bym nie wyłączał w ogóle, no i nie zapomnij zejest ip dynamiczne tak wiec oni tez resetują co jakiś czas w celu uzyskania nowego ip.
Odpowiedz
#14
tachion napisał(a):no i nie zapomnij zejest ip dynamiczne tak wiec oni tez resetują co jakiś czas w celu uzyskania nowego ip.

Tyle, że obecnie ten restart jest wykonywany z poziomu DSLAM i nie jest resetowany sam modem jak również nie następuje resync.
Odpowiedz
#15
Hmm znam przypadek co gościu miał uszkodzona sieciówke i tez nastąpywaly restarty modemu,tak więc można jeszcze sprawdzić pod tym kontem albo na innym sprzęcie (płycie głównej z karta sieciowa,bądź osobnej karcie sieciowej)
Odpowiedz
#16
Ale tutaj nie ma mowy o samoczynnych resetach. Przeczytaj jeszcze raz pierwszy post Wink
Odpowiedz
#17
Płyta główna i karta były ostatnio wymieniane i dzieje się to co na starej tak że nie w tym problem,stery tez najnowsze.
Chyba pozostanie nie wyłączać modemu.
A resetów modemu nie ma,nic nie zrywa połączenia. Jak już jest to mogę dowolnie rozłączać,łączyć czy też ręcznie czy przez auto-połączenie w ułamku sekundy i żadnych problemów..
Jak sobie przypominam bo myślę już na wszystkie sposoby to zaczęło się chyba odkąd przeszedłem na szybszego neta ale na 100% pewny nie jestem.
Odpowiedz
#18
hmm to juz nie wiem zgłoś to do nich niech zrobią jakieś pomiary lini itd.może problem samej sieci (prędkości) może za duża odległość do centrali może być mały margines sygnał szum co tu można więcej doradzić to nie wiem wszystkie ewentualności ktostam warto sprawdzić Tongue
Odpowiedz
#19
royter : Masz możliwość zalogowania się na swój modem/router? Chodzi mi o wejście w panel obsługi.
Odpowiedz
#20
możliwość pewnie jest tylko z tego co się orientuje oni nie zostawiają domyślnego loginu i hasła ale właściwie by szło go zresetować i przywrócić do domyślnych ustawień
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości