Obraz Windows 11 modyfikowany Rufusem ???
Witam.

Panowie mam takie pytanko które mnie nurtuje od jakiegoś czasu. Czy używanie Rufusa do modyfikowania obrazu window11 jest bezpieczne,chodzi mi dokładnie o dodanie opcji konta lokalnego przy instalacji Windows 11.Czy Rufus czasem nie dodaje jakiegoś syfu do obrazu ???.
Odpowiedz
Nie , rufus jest bezpieczny jak coś to zawsze możesz poszukać gdzieś jak to sie robi manualnie i samemu zrobić.
Ja mam kompa z przed 12 lat i też sie zastanawiam czy jak ten nowy system będzie mi normalnie chodził, ale puki co wszystkie apki są jeszcze wspierane na w10 więc zbytnio nie ma sie czym martwić.
Więc do emigracji na nowy system mi sie jeszcze nie śpieszy może w tym roku albo w następnym powoli zmienię kompa już rok temu miałem ale sobie odpuściłem wydatki poszły na co innego.

Rufusa za dużo osób zna i korzysta jak by coś było to by już ktoś coś zreportował.
Warstwy ochrony

1)Ograniczenie/blokowanie dostępu do danych/aplikacji
2)Odizolowanie i tworzenie osobnych baz danych/aplikacji
3)Kopia zapasowa systemu/ważnych danych.
4)Wykrywanie i kasowanie wirusów/złośliwych aplikacji.
Odpowiedz
Dziękuję za odpowiedz Smile
Ps : To co wyprawia MS z brakiem możliwości założenia konta lokalnego przy instalacji Windowsa 11 to żenada totalna. Zwykły kowalski musi się bawić w sztuczki by normalnie założyć .

Dodatkowo jeszcze te ich szpiegowanie i telemetria ,trzeba używać programów by to powycinać .Masakra i dno.
Odpowiedz
Znak dzisiejszych czasów. Gierki kupionej w sklepie też nie zainstalujesz bez "darmowego" konta steam.
Odpowiedz
(02.08.2024, 07:30)Quassar napisał(a):

[Aby zobaczyć linki, zarejestruj się tutaj]

Rufusa za dużo osób zna i korzysta jak by coś było to by już ktoś coś zreportował.

Było parę przypadków co znany i otwarty soft miał backdory zaszyte Wink

A co do modyfikacji Win11, niema sensu bo co 2-3 miesiące odpalany jest event który jak nie znajdzie konta webowego to wymusza jego założenie.
Odpowiedz
Rogacz możesz rozwinąć temat bo powiem szczerze pierwsze słyszę .
Odpowiedz
Ale który?
Odpowiedz
(09.08.2024, 15:01)rogacz napisał(a):

Ale który?

A co do modyfikacji Win11, niema sensu bo co 2-3 miesiące odpalany jest event który jak nie znajdzie konta webowego to wymusza jego założenie.

Chodzi o tą wypowiedz.
Odpowiedz
(02.08.2024, 15:09)Buli napisał(a):

Znak dzisiejszych czasów. Gierki kupionej w sklepie też nie zainstalujesz bez "darmowego" konta steam.
Nawet nie jest to Twoja własność (ta kopia co ją zakupiłeś). Bo nie kupujesz gry tylko kupujesz wieczyste prawo do jej użytkowania - wieczyste czyli do momentu aż się STEAM rozmyśli i po prostu wywali ją ze swojej bazy. Szkoda nawet kupować krążki, bo STEAM i tak zawsze pobiera cały pakiet od siebie, nawet po instalacji z płyty.
Odpowiedz
(22.08.2024, 12:24)wredniak napisał(a):

(02.08.2024, 15:09)Buli napisał(a):

Nawet nie jest to Twoja własność (ta kopia co ją zakupiłeś). Bo nie kupujesz gry tylko kupujesz wieczyste prawo do jej użytkowania - wieczyste czyli do momentu aż się STEAM rozmyśli i po prostu wywali ją ze swojej bazy. Szkoda nawet kupować krążki, bo STEAM i tak zawsze pobiera cały pakiet od siebie, nawet po instalacji z płyty.
Dlatego zakupy gier cyfrowych trzeba robić na gog.com Wink
...
Odpowiedz
(10.08.2024, 08:07)Sorgi napisał(a):

(09.08.2024, 15:01)rogacz napisał(a):

Ale który?

Chodzi o tą wypowiedz.

Co 2-3 miesiące w Win11 jest odpalany trigger który weryfikuje czy masz konto webowe, lokalne, służbowe czy żadne.
I jeśli nie jest to konto webowe/służbowe wymusza na tobie założenie webowego. Owszem można to przeklikać i olać, ale taka opcja od dawna istnieje. Zwą to: "Dokończmy konfigurowanie twojego systemu"
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości