Zestaw - Windows 7 x64

Tutaj możesz zapytać o najlepsze rozwiązanie do Twojego komputera.
Regulamin forum
Prosząc o pomoc w doborze odpowiedniego zestawu, użytkownik jest zobowiązany do wypełnienia wzoru tematu i podania następujących danych:
- posiadany system operacyjny
- zastosowanie komputera
- specyfikacja komputera (opcjonalnie)

Tematy bez wypełnionego wzorca będą usuwane.
Awatar użytkownika
fantom
Amator

Post 14 lut 2012, 0:32

Witam,

poszukuję zestawu najlepiej darmowego, aczkolwiek programy płatne dożywotnie mogą być. Na komputerze przeglądam wiele stron, tych bezpiecznych jak i tych kompletnie nieznanych. Dodatkowo gram w gry online oraz robię przelewy bankowe. Oczywiście znajdą się też pliki uznawane za zagrożenie, a w rzeczywistości nie są dlatego nie chcę żadnych automatów :) Ogólnie dotychczas używałem avast! Free Antivirus lub Microsoft Security Essentials + Windows Firewall + MBAM + Hitman Pro. Ostatnio czytałem trochę forum i często pojawiał się firewall Online Armor, jednak jakoś u mnie przycinał się. HIPS mógłby być tylko też nie przepadam za ogromną ilością komunikatów (szczególnie przy instalacji). Podsumowując to podczas używania komputera myślę co robię i nie klikam w komunikaty byle je zamknąć.

Pozdro~~
Awatar użytkownika
facecik
Specjalista

Post 14 lut 2012, 0:35

Jak nie instalujesz non stop nowych programów, to CIS 2012 jest idealnym rozwiązanie,do tego bardzo skutecznym, w pełni wspierającym x64.
Awatar użytkownika
Ambient
Dyskutant

Post 14 lut 2012, 2:03

Żaden program w pełni nie wspiera x64, wyjątkiem jest Sandboxie. Nie wiem i dowiedzieć się nie można na jakiej zasadzie Cis to zrobił, 94% u Matouska może świadczyć, że patchguarda raczej nie przeskoczył, a to rzecz istotna.
Awatar użytkownika
X26
Użytkownik

Post 14 lut 2012, 9:05

To prawda, że żaden program nie wspiera dokładnie x64 ale CIS ma wersję lepiej współpracującą z tym systemem i też bym go polecał. Do tego od czasu do czasu MBAM i mamy śwęty spokój, chyba że ktoś robi jakieś ekstremalne testy z przepełnieniem bufora itp.
Awatar użytkownika
fantom
Amator

Post 14 lut 2012, 19:42

facecik pisze:Jak nie instalujesz non stop nowych programów, to CIS 2012 jest idealnym rozwiązanie,do tego bardzo skutecznym, w pełni wspierającym x64.

Co chwilę może nie instaluję programów ale czasem zdarzy się, że szukam jakiegoś to wtedy wybieram z kilku oczywiście jeśli istnieje możliwość. Jeśli by CIS miał zasypywać milionami komunikatów podczas owych instalacji to raczej podziękuję :)

Jeśli by okazało się, że podczas instalacji da się ustawić jakąś opcję by nie pytał o wszystko to jakoś szczególnie trzeba konfigurować resztę komponentów?
Awatar użytkownika
slawsi5
Użytkownik

Post 14 lut 2012, 20:46

fantom pisze:
facecik pisze:Jak nie instalujesz non stop nowych programów, to CIS 2012 jest idealnym rozwiązanie,do tego bardzo skutecznym, w pełni wspierającym x64.

Co chwilę może nie instaluję programów ale czasem zdarzy się, że szukam jakiegoś to wtedy wybieram z kilku oczywiście jeśli istnieje możliwość. Jeśli by CIS miał zasypywać milionami komunikatów podczas owych instalacji to raczej podziękuję :)

Jeśli by okazało się, że podczas instalacji da się ustawić jakąś opcję by nie pytał o wszystko to jakoś szczególnie trzeba konfigurować resztę komponentów?

W najnowszej wersji CIS domyślnie instaluję się w konfiguracji ala automat gdzie zadawane pytania to rzecz nie częsta :smile:

Send from my HTC Wildfire S using Tapatalk
Awatar użytkownika
fantom
Amator

Post 18 lut 2012, 12:12

Tak tylko ja napisałem, że nie chcę automatu...

@edit
Może jeszcze jakieś propozycję? :)
Awatar użytkownika
fantom
Amator

Post 08 mar 2012, 13:39

Ponownie odświeżę bo akurat na nowo system robiłem więc by się przydała jakaś ochrona :) Tak czytając na forum często polecany jest Online Armor no ale jak już wspomniałem u mnie powodował jakieś czasem zwiechy. Nawet jak klikałem na ikonkę koło zegara to program na chwile zawieszał się. AV myślałem nad Avast.
Awatar użytkownika
nukemiak
Nowicjusz

Post 08 mar 2012, 14:16

mam windows 7 x64 do tego avast free, do tego ms firewall, UAC, i do codziennej pracy nie mam konta administratora, tylko użytkownika no i plus MBAM, dawno nie miałem żadnej infekcji, Avast jest dobry, lekki, nie przymula, żadnych głupich komunikatów, polecam!
Awatar użytkownika
fantom
Amator

Post 09 mar 2012, 20:57

Tylko czy to aby wystarczy do rzeczy, które wykonuje na PC? :)
Awatar użytkownika
rafikrafiki
Dyskutant

Post 09 mar 2012, 21:24

Podczas tworzenia konfiguracji moich zabezpieczeń, zamiast OA polecono mi PC tools Firewall, możesz spróbować.
Awatar użytkownika
fantom
Amator

Post 09 mar 2012, 21:31

rafikrafiki pisze:Podczas tworzenia konfiguracji moich zabezpieczeń, zamiast OA polecono mi PC tools Firewall, możesz spróbować.

Tak właśnie przeglądałem Twój temat i zastanawiałem się nad podobnym zabezpieczeniem. Tylko mam wątpliwości czy MSE czy Avast, a może Panda Cloud Free :D A ten firewall to już z tego co widzę nie jest rozwijany co nie oznacza pewnie, że jest słaby. Cały czas zastanawia mnie dlaczego OA miał takie zawiechy.
Awatar użytkownika
rafikrafiki
Dyskutant

Post 09 mar 2012, 21:50

U mnie OA jak na razie działa perfect.

fantom pisze:Cały czas zastanawia mnie dlaczego OA miał takie zawiechy.

A te zawiechy były na starej konfiguracji, czy na nowo postawionym systemie?
Awatar użytkownika
fantom
Amator

Post 09 mar 2012, 21:53

Na nowo postawionym. Wykonałem konfigurację, wskazując aplikacje i jak chciałem otworzyć OA koło zegara to na chwile zawieszał się. No ale może spróbuje jeszcze raz na tym systemie. Ogólnie to coś w ustawieniach trzeba zmienić/konfigurować?
Awatar użytkownika
Ambient
Dyskutant

Post 09 mar 2012, 21:53

nukemiak pisze:mam windows 7 x64 do tego avast free, do tego ms firewall, UAC, i do codziennej pracy nie mam konta administratora, tylko użytkownika no i plus MBAM, dawno nie miałem żadnej infekcji, Avast jest dobry, lekki, nie przymula, żadnych głupich komunikatów, polecam!

Na tą chwilę nie radzę używać Avast-a 7 razem z zaporą systemową.
PCTools to bardzo dobra, bezproblemowa i lekka zapora, niestety ESP nie działa w pełni na x64.
Awatar użytkownika
fantom
Amator

Post 09 mar 2012, 22:01

Ambient pisze:
nukemiak pisze:mam windows 7 x64 do tego avast free, do tego ms firewall, UAC, i do codziennej pracy nie mam konta administratora, tylko użytkownika no i plus MBAM, dawno nie miałem żadnej infekcji, Avast jest dobry, lekki, nie przymula, żadnych głupich komunikatów, polecam!

Na tą chwilę nie radzę używać Avast-a 7 razem z zaporą systemową.
PCTools to bardzo dobra, bezproblemowa i lekka zapora, niestety ESP nie działa w pełni na x64.

To zastąpić MSE czy Panda Cloud?
Awatar użytkownika
rafikrafiki
Dyskutant

Post 09 mar 2012, 22:16

Panda Cloud jest skuteczna tylko jeśli mamy połączenie z internetem. Ostatnio wiele osób poleca MSE, ja nie miałem z nim styczności, więc wiele nie mogę powiedzieć.
Awatar użytkownika
Flash999
Specjalista

Post 09 mar 2012, 22:19

MSE świetnie leczy zainfekowane pliki. Kiedyś dla testu zainfekowałem Virutem maszynę wirtualna. MSE wyleczył zainfekowane pliki, nawet systemowe. Jego plusem jest też szybkie dodawanie zagrożeń i dobry support.
Awatar użytkownika
Ambient
Dyskutant

Post 09 mar 2012, 22:22

fantom pisze:To zastąpić MSE czy Panda Cloud?

To już musisz sam zdecydować, najlepiej przetestować na własnej skórze i zobaczyć, który bardziej Ci leży, natomiast osobiście, jeżeli masz system x64 brałbym MSE, ale to jest moje zdanie ;) ...
Awatar użytkownika
byku81
Dyskutant

Post 09 mar 2012, 22:23

Jego plusem jest też szybkie dodawanie zagrożeń i dobry support.

Z tym się muszę zgodzić ponieważ dużo sampli do microsoftu wysyłam
Następna

Wróć do Dobór zestawu