Zabezpieczenie pendrive - jak najbardziej kompleksowe

Tutaj możesz zapytać o najlepsze rozwiązanie do Twojego komputera.
Regulamin forum
Prosząc o pomoc w doborze odpowiedniego zestawu, użytkownik jest zobowiązany do wypełnienia wzoru tematu i podania następujących danych:
- posiadany system operacyjny
- zastosowanie komputera
- specyfikacja komputera (opcjonalnie)

Tematy bez wypełnionego wzorca będą usuwane.
Awatar użytkownika
donq
Amator

Post 13 lut 2012, 18:46

Witajcie,
dziś spotkałem się z problemem zainfekowanego pendraka, okazuje się że Panda USB Vaccine nie ogarnia i wpuściła Viruta [jeśli się nie mylę] pod postacią dwóch plików skażonych - zawierających win32:vitro. Na szczęście Avast zablokował oby dwa i chyba netbook nie uległ skażeniu.
Czym więc zabezpieczyć pendrive?
programy-do-ochrony-blokowania-usb-t5371.html ?
Awatar użytkownika
Eru
Moderator
Moderator

Post 13 lut 2012, 18:55

Panda zabezpiecza przed autouruchomieniem infekcji po podłączeniu pendrive'a (zalecane zabezpieczenie pena i wyłączenie autouruchamiania w kompie lub przez pandę) - nie zabezpieczy cię natomiast jeżeli sam uruchomiłeś plik...
Awatar użytkownika
donq
Amator

Post 13 lut 2012, 19:01

Żadnych plików nie uruchamiałem, jedynie kopiuj-wklej, poza tym czy skopiowanie plików MS Access możemy nazwać uruchomieniem? Chyba nie...
Awatar użytkownika
Waves97
Malware hunter
Malware hunter

Post 13 lut 2012, 19:27

Najważniejsze to wyłączyć autoruna . Po tym po podłączeniu przeskanować pendrive i usunąć żagrożenia :)
Awatar użytkownika
Flash999
Specjalista

Post 13 lut 2012, 21:20

Miałem podobny przypadek. Jednak avast! zablokował ten syf. Przeskanuj np. MBAM i się okaże :). Sądzę jednak, że czysto.
Awatar użytkownika
ichito
Redaktor
Redaktor

Post 14 lut 2012, 11:16

Jeśli ten pilik był źródłem infekcji, to zwyczajne kopiowanie może już powodować jego "obudzenie".
Your computer can be infected even if files are just copied. Because some viruses are memory resident, as soon as a diskette or program is loaded into memory, the virus then attaches itself into memory and then is capable of infecting any file on the computer you have access to.

http://www.computerhope.com/vlist.htm
Czym zabezpieczać? Programów do blokowania/szczepienia USB jest trochę...a i tak to nie wszystkie na pewno
programy-do-ochrony-blokowania-usb-t5371.html
ale chyba najważniejsze, to dobry nawyk skanowania każdego obcego pendraka, zanim cokolwiek z nim zrobisz - otworzysz, podejrzysz zawartość (infekcje *.lnk), skopiujesz, uruchomisz.
Awatar użytkownika
ananael
Amator

Post 16 lut 2012, 1:09

"Your computer can be infected even if files are just copied". Jasne ;)
Tak długo jak kod wirusa nie zostanie wykonany nie dojdzie do infekcji.
Awatar użytkownika
nikitagorbaczow
Dyskutant

Post 16 lut 2012, 14:44

ananael pisze:"Your computer can be infected even if files are just copied". Jasne ;)
Tak długo jak kod wirusa nie zostanie wykonany nie dojdzie do infekcji.

Na konferencji IT Security Management GigaCon 2011 słyszałem coś innego, ale nie pisałem o tym, bo jeszcze nie szukałem oficjalnego źródła z powodu braku czasu.

Mianowicie - do infekcji może dojść przez samo indeksowanie plików, czyli bez uruchomienia pliku. Temat pozostawiam otwarty.

Wróć do Dobór zestawu