Wykluczenie osobnika Meir ze społeczności SafeGroup

Uwagi, propozycje, komentarze dotyczące forum.
Awatar użytkownika
lukasamd
Administrator
Administrator

Post 01 lip 2011, 23:37

W ostatnich dniach użytkownicy forum SafeGroup mieli okazję być świadkami kolejnej poważnej kłótni sprowokowanej przez użytkownika "Meir".
Po dokładniejszym zbadaniu sprawy otrzymał on ban na czas jednego miesiąca, jak się jednak okazało, nie przeszkodziło mu to w mieszaniu administracji SafeGroup z błotem na zewnętrznych serwisach.
W związku z tym postanowiliśmy całkowicie wykluczyć go ze społeczności serwisu - jego konto zostaje zbanowane dożywotnio i nieodwołalnie.

Jeżeli ktoś nie miał jeszcze okazji zapoznać się z jego zachowaniem, podajemy powody takiej decyzji:
- obrażanie innych użytkowników, w szczególności administracji
- ignorowanie, niestosowanie się do regulaminu i ogólnie przyjętych zasad netykiety
- szukanie zaczepek, prowokowanie sprzeczek i kłótni
- ignorowanie jakiejkolwiek krytyki, w szczególności gdy jest ona konstruktywna i rzeczowa
- bardzo częste schodzenie z tematu, w szczególności przy rozwiniętych i zaawansowanych dyskusjach
- ogólnie podejście godne jedynie słowa "cwaniactwo"

Decyzja ta nie podlega dyskusji, niemniej postanowiłem temat zostawić otwarty również dla innych użytkowników, ponieważ po jego ostatnim zbanowaniu przekonałem się, że wiele osób zsolidaryzowało się z administracją. Z chęcią poznamy więc Wasze zdanie w tej kwestii.
Awatar użytkownika
facecik
Specjalista

Post 02 lip 2011, 2:16

Normalnie KOMUNA !
Za obrazę władzy ludowej, kara śmierci :wall:
Awatar użytkownika
ichito
Redaktor
Redaktor

Post 02 lip 2011, 8:09

No cóż...sprawa wygląda na bezprecedensową i chyba nie pamiętam podobnego zdarzenia na tym forum. Decyzji takich się nie komentuje raczej, ale skoro pytasz, to może powiem tak. Jest coś w tym, o czym pisał Facecik i wygląda to nieco jak zamykanie niewygodnych ust, żeby nie powiedzieć cenzura...z drugiej strony doskonale wiemy, że Meir jest niepokornym facetem i zdążył sobie zasłużyć na taką, a nie inną opinię. Może wystarczył tylko ban na nieco dłużej?...wiem, co pisał na Fixitach i jak to skomentowano, ale w końcu nie można oczekiwać kontroli nad aktywnością w sieci kogokolwiek z nas. Co zrobisz, jak napisze gdzie indziej? Poza tym uważam, że ciężko będzie uzyskać jakieś deklaracje od innych użytkowników...trochę pachnie mi to "lojalką", a niestety jako facetowi chyba najstarszemu wiekiem na tym forum bardzo źle mi się to kojarzy.
Awatar użytkownika
donq
Amator

Post 02 lip 2011, 9:09

Żeby nie było - Meir swoim cwaniactwem mnie denerwuje, ale chyba taki już jest. Niepotrzebnie zbanowałeś go na stałe, tak jak napisał ichito. Nie można by zostawić mu tego miesiąca i zobaczyć czy się nic nie zmieniło?
Awatar użytkownika
Eru
Moderator
Moderator

Post 02 lip 2011, 9:17

Dostał bana na miesiąc najpierw - i od razu zaczął obrażać administrację SG na innym forum - no ludzie koleś zachowuje się jak smarkacz za przeproszeniem a wy go jeszcze bronicie - może i był użytkownikiem forum i się do niego przyzwyczailiście no ale za nikt nie będzie znosił jak się go obraża...
Na innym forum już dawno dostałby bana na stałe - poza tym to nie był jego pierwszy ban na miesiąc - wcześniej już jednego miał i się niczego nie nauczył...

facecik pisze:Normalnie KOMUNA !
Za obrazę władzy ludowej, kara śmierci :wall:

Tak jak pisałem wyżej i dalej pozostawię to bez komentarza
Awatar użytkownika
tommy504
Specjalista

Post 02 lip 2011, 9:21

Sądzicie, że się zmieni? Nie bardzo. Wróci i zacznie mi pisać PW podobne do tego:

Kod: Zaznacz cały
dobra, już wszyscy przeczytali

Miałem tego nie umieszczać, ale skoro ma "dłuższego" bana...

Sami widzicie, że pałał nienawiścią do zamieszczanych paczek i do programu którego używam i w dodatku służy dyskrecją i poradą psychologa.
Na na forum jestem ze względów techniczno-informatyczno-hobbistycznych i nie potrzebuję wchodzić w relacje natury czysto osobistej.
Ostatnio zmieniony 02 lip 2011, 13:48 przez tommy504, łącznie zmieniany 6 razy
Awatar użytkownika
lukasamd
Administrator
Administrator

Post 02 lip 2011, 9:23

facecik pisze:Normalnie KOMUNA !
Za obrazę władzy ludowej, kara śmierci

Może jakieś konkrety? Ja wyraźnie wymieniłem, jakie są powody naszej decyzji.
Przyjmiemy i przeanalizujemy krytykę, o ile będzie konstruktywna, bo napisać "komuna" potrafi każdy, a decydować w takich sytuacjach już raczej niewiele osób.

ichito pisze:wygląda to nieco jak zamykanie niewygodnych ust, żeby nie powiedzieć cenzura..

Sądzę że tak można by nazwać sytuację, w której ktoś krytykuje rzeczowo nasze poczynania, błędy itp. a my zmieniamy lub usuwamy jego posty, a w końcu nawet banujemy konta. Tak to jednak nie wyglądało, bo Meir nie krytykował w jakikolwiek rzeczowy sposób, a zaczął po prostu na obrażać nas osobiście: "opis" książki z mojego osobistego bloga, odwołanie do miejsca zamieszkania Eru, oraz znajomościami i zainteresowaniami Mateusxzz'a. Co ma to wspólnego z SafeGroup? Czy jest to rzeczowa ocena i krytyka, czy może jednak przekraczanie granicy rozsądku?

ichito pisze:Co zrobisz, jak napisze gdzie indziej?

W wypadku pomówienia mogę oddać sprawę do sądu i to wcale nie jest żart.
W praktyce oczywiście kto by się w to bawił, szkoda na takie bzdety czasu.

ichito pisze:Poza tym uważam, że ciężko będzie uzyskać jakieś deklaracje od innych użytkowników...trochę pachnie mi to "lojalką",

Temat pozostał otwarty w celu dyskusji, a nie wyrażania lojalności wobec administracji. Zarówno facecik jak i Ty odnieśliście się raczej negatywnie do decyzji (z tym, że Ty to podparłeś argumentami) i nikt nie zabrania tego ani wam, ani nikomu innemu. Z zastrzeżeniem oczywiście, że posty takie jak ten facecika to raczej puszcza się między uszy.

Ja rozumiem, że "stara gwardia" będzie bronić Meira, czy kogoś innego gdyby taka sytuacja się powtórzyła. Dam więc do zrozumienia jeszcze raz: nikogo tu na siłę nie trzymam, a administratorem zostałem pod moim warunkiem otrzymania pełnej swobody i wolnej ręki w działaniach nazwijmy to prewencyjnymi - miałem wrażenie, że społeczność poprzedniej wersji forum była skupiona tylko w sobie, sama ustalała sobie zasady i bardzo niechętnie odnosiła się do nowych. Postanowiłem rozbić to w drzazgi i wprowadzić porządek kierowany z góry, a nie z tłumu, nawet gdyby wiązało się to z odejściem / wykluczeniem osób, które nie chciałby się do tego dostosować.
Powiem również otwarcie, że z doświadczenia wiem, iż w serwisach internetowych demokracja nie ma najmniejszego sensu i nie sprawdza się, bo użytkownicy przekształcają wszystko w bałagan. Rzecz jasna totalitaryzm nie miałby najmniejszego sensu, bo internet jest wolny (w pewnych aspektach), ale pewne regulacje muszą być i należy ich przestrzegać. W wielu sytuacjach idziemy natomiast użytkownikom na rękę i sami naginamy zasady które wprowadziliśmy, no ale są pewne granice tolerancji, które tutaj zostały makabrycznie przekroczone.
Awatar użytkownika
virugen
Amator

Post 02 lip 2011, 10:47

A co pisał na innych forach jeśli można wiedzieć? :D
Awatar użytkownika
bardok206
Specjalista

Post 02 lip 2011, 11:01

Co by tu napisać. Może mój staż na safegroup nie jest imponujący,ale z forum jestem od lat jako czytelnik (czasy avira polska info-czerwona skórka). Za czasów studiów troszkę grałem w pewną grę online, byłem jednym z gildmasterów oraz osób które prowadzi raidy, obmyśla taktyki i przydziela zadania na 4-5h zabawy każdemu gildiowiczowi z osobna(kupa roboty ,trzeba podchodzić z dystanem do wszystkiego inaczej można by skończyć w zakładzie psychiatrycznym).

Nauczyłem się wtedy że wiek nie ma nic wspólnego z zachowanie bo 17latkowie dojrzalej obchodzili się ze wszystkim aniżeli 40+ tkowie. Z doświadczenia wiem że takie decyzję( jakie by nie były ) zawsze będą posiadać drugą stronę medalu , w tym przypadku :czy decyzja była słuszna? czy 1osoba może decydować w tak szybkim czasie o takiej sprawie jak dożywotni ban?To bez znaczenia taka mentalność ludzi jestem i tyle, trzeba się z tym pogodzić. Najlepszym rozwiązaniem dającym satysfakcję obu stronom ( w przede wszystkim święty spokój administracji) zawsze jest głosowanie-(prawda jest taka że nikt tego nie podważy).

Jak dla mnie to co wkleił tommy, wiadomość od meira jest już wszystkim co chwiałbym wiedzieć. I wiem jaką decyzję bym wybrał. Meir najeżdżający na tommego że lubi kasperskiego, a co to ma do rzeczy? Połowa ludzi albo i więcej lubi bardziej jeden soft od drugiego i trzeba się z tym pogodzić. Ale najśmieszniejsze jest że tak niedawno meir zachował się podobne
Cytuję odpowiedź na moje argumenty potwierdzone wieloma testami:
"Zwykłe bzdurki...nie wiesz we wszystko co wyskakuje z Google...nie ma żadnych problemów z "aktualizacją najnowszych baz dla sonara"...wersja 19.0.0.128 chodzi idealnie i według mnie mogłaby być już finałem."Czyli po prostu jest osobą zadufaną w sobie i przede wszystkim nie widzi swoich wad. Wytłumaczysz to raz,drugi setny i dalej będzie to samo. Bo taka osoba w swoim mniemaniu będzie wiedzieć lepiej.

Ale najgorsze jest to że w wypowiedzi meira do tommego ,sposób jego wyrażania się na różne tematy ( jak już wspominał tommy) na temat osobisty, obrażające daną osobę a przede wszystkim najeżdżanie na rodziców. A skąd o wie o tym kto jakich rodziców ma? Wybaczcie ale jak dla mnie jest to jeden z tabu które trzeba omijać bo sytuacje są różne i jak się nie wie to za przeproszeniem "trzeba trzymać dziub za zębami" bo jest to jedno z najgorszych chamstw.

Reasumując myślę że powinny się odbyć dwa/dwie tematy/dyskusje na temat podobnych sytuacji ( tj ban dożywotni) oraz głosowanie (jeśli dyskusja pierwsza przejdzie) w sprawie meira aby trzymać tzw "poziom społeczności i zadowolić każdego".Chylę także czoła przed cała administracja i gratuluje im świetnej pracy i rozwijania serwisu oraz forum. To jest ciężka praca za którą się "nic" nie dostaje. Dzięki.
Awatar użytkownika
lukasamd
Administrator
Administrator

Post 02 lip 2011, 11:06

bardok206 pisze:czy 1osoba może decydować w tak szybkim czasie o takiej sprawie jak dożywotni ban?

Dla jasności: to nie była decyzja tylko moja, ale całej redakcji po dyskusji na ten temat.
Awatar użytkownika
ichito
Redaktor
Redaktor

Post 02 lip 2011, 11:28

No cóż dyskusję zamknięto, a ja nie wiedząc o tym próbowałem coś tam sklecić. Ponieważ już napisałem, pozwalam sobie na zamieszczenie
----------------------------
Trudno mi pisać personalnie do każdego admina, więc będzie "zbiorczo :) Jest sporo racji, kiedy mówicie o przyzwyczajeniu do pewnych osób i ich zachowań...jak pisałem mnie jego wybryki jakoś nie specjalnie dotyczyły, może dlatego że mam dystans do pewnych spraw i niejakie doświadczenie z ludźmi różnego pokroju. Pewien skład osobowy był przez długi czas tutaj, jedni przychodzili, inni odchodzili, widzieliśmy różne zachowania i "fochy"...niemniej pozostaje jakiś żal chyba, że gdzieś to wszystko się rozlazło, a pewnych osób już nie ma...w końcu każdy z nich w jakiś tam sposób współtworzył to forum i dodawał mu kolorytu.
Po waszych komentarzach widzę, że chyba mnie źle zrozumiano...moja wypowiedź nie była obroną Meira, ani próba oceny decyzji administracji. Napisałem na samym początku, że takich decyzji nie powinno się komentować i pozostaje przy takim stwierdzeniu, ponieważ ewentualne odpowiedzi w takich przypadkach ZAWSZE są traktowane...nawet mimowolnie...jako próbnik nastrojów w grupie ludzi. To rodzi potem nieuzasadnione i fałszywe opinie wobec poszczególnych użytkowników czy członków jakiejś grupy. Przykładem może wypowiedź Lukasa - "nikogo tu na siłę nie trzymam" - i pozwólcie, że nie będę tego roztrząsał, choć jednak powiem - każdy z nas (ja również) jest przywiązany jakoś emocjonalnie do tego forum i...może tyle wystarczy.
Ponieważ nie oceniamy tu Meira...bez względu na jego zasługi i "zasługi" - a wyrażamy zdanie na temat decyzji podjętej wobec niego, nie możecie drodzy koledzy mieć pretensji (mimo wszystkich uzasadnionych pretensji wobec niego), że różnimy się nieco oceną tego posunięcia. Nie sądzę byście oczekiwali komentarzy w tej sprawie od nowych użytkowników, "starzy" jak widać mają rożne doświadczenia...i dobre, i przykre (można tylko żałować, że właśnie takie)...w związku z tym, to chyba normalne, że jeśli forumowicze piszą szczerze, zgodnie z własnym sumieniem i doświadczeniami, to niekoniecznie będą to opinie jednakowe.
Awatar użytkownika
N!xau
Amator

Post 02 lip 2011, 11:34

A tam się przejmujecie, zwykly troll internetowy ktory jak czytam byl jeszcze przez was karmiony, czyli odpisywaliscie mu itd to teraz macie. Juz dawno powinien zostac zbanowany, tylko zdrowia użytkownikom napsuł. Zyje sie dalej, szkoda klawiatury na niego...
Awatar użytkownika
SE7EN
Amator

Post 02 lip 2011, 11:57

No nareszcie, nic wartościowego i tak nie wnosił do forum, wiec nie wiem, o co to całe zamieszanie :D
Awatar użytkownika
LikwidatoR
Specjalista

Post 02 lip 2011, 12:16

Witam wszystkich jednorazowo drogą wstępu :)
Do rzeczy
@Lukasamd
Zalogowałem się jedynie, aby coś od siebie dodać bo mnie szlag trafia jakie Ty głupoty piszesz odnośnie niektórych rzeczy.I żeby nie było, że przeglądam forum jako niezalogowany tylko Info co tu się dzieje komentowane jest na innym forum i wklejane są linki z "relacji " Więc przejdę do rzeczy co Cię intereuje co kolega Meir pisze na innym forum?? Nie pisze tutaj u Ciebie gdzie jesteś adminem nie łamie prawa bo dostał wcześniej bana a się wpierdzielasz do reszty . Góru wszystkich forum jesteś?Przez Ciebie na fixit od razu tematy zamykają. Nie łamie regulaminu u Ciebie teraz bo dałeś mu bana i powinien być spokój. Na fixit też nie złamał bo gdyby tak było post Meira zostalby skasowny lub temat by zamknięto a się tak nie stało. Tam szefostwo uznało jego wypowiedź za normalną, ale swoje 3 grosze musiałeś wtrącić . Wiesz lepiej od ekipy picasso i samej jej? :) Dopiero po Twojej wbicie się zrobił sajgon. Druga sprawa po co w PS. ostrzegasz innych userów jaki jest Meir? Oni doskonale wiedzą jaki jest, Meir uzytkownikiem Fixitpc jest od początku istnienia , znaja go na wylot, nie potrzebne jest Twoje zdanie tym bardziej,że Ty ledwo co się zareejstrowałeś , jesteś nowy, a wydajesz opinie jakbyś nie wiadomo kim był na forum. Nikt Cię praktycznie nie zna i nie muszą Ciebie w ogóle słuchać. Twój tekst był nie trafiony . Zachowałeś się jak konfident bo zakapowałeś zamiast siedzieć cicho na obcym forum. Wyjechałeś z grubej rury na niego wytykając mu tylko błędy,a na siebie nie patrzysz. Jesteś nie omylny? Jak już takie teksty zapuszczasz napisz co Ty złego wyrabiasz :) Nie piszę tego by bronić Meira bo ma swoje wady, ale żeby rejestrować się na innym forum i od razu jechać go nawet się nie przedstawiając to trochę lipa . Swoją drogą jesteś na swoim punkcie trochę przeczulony, powinieneś się bardziej znać na żartach . Swoją drogą administracja/moderacja forum od zalania dziejów miała problemy z poczuciem humoru w większości , nie wszyscy żeby nie było . Moja wypowiedź nie jest złośliwa,żeby nie było, bez ironii , złych zamiarów, piszę to co myślę. Wkurzyła mnie trochę ta sprawa bo traktujecie Meira jak przestepcę ,że doczekał się tematu o sobie jakby nie wiadomo co zrobił, zabił kogoś, czy coś . Piszesz tak jakby wyglądało,że forum tu jest pełno cnotek :D Pozdro
Awatar użytkownika
polak900
Ekspert

Post 02 lip 2011, 12:31

tak to już jest.
Awatar użytkownika
kamil10506
Ekspert

Post 02 lip 2011, 12:53

Wypowiedź polaka świetna :D
Ja tam się cieszę, że Meira nie będzie, bo jego zachowanie nie było normalne, nic nie wnosił wartościowego, a to, co napisał do Tommyego, to przechodzi ludzkie pojęcie.
Awatar użytkownika
zord
Moderator
Moderator

Post 02 lip 2011, 12:58

co wy z tym wnoszeniem 99% użytkowników niczego nie wnosi
Awatar użytkownika
kamil10506
Ekspert

Post 02 lip 2011, 13:00

Już tak przywykłem do tego słowa, ale "zaśmiecanie forum bezsensownymi i często obraźliwymi wypowiedziami" chyba pasuje.
Awatar użytkownika
polak900
Ekspert

Post 02 lip 2011, 13:08

bez meira będzie zdecydowanie mniej politycznie na SG :facepalm:
Awatar użytkownika
buri
Użytkownik

Post 02 lip 2011, 13:28

Decyzja bez komentarza.
Temat do zamknięcia i skasowania - tak się nie robi.
Cała sytuacja bardzo nie miła się zrobiła i będzie długo niosła za sobą "smrodek".
Następna

Wróć do O forum