Szybko rozprzestrzeniający się trojan>

Wszystko co związane z poufnością danych w Internecie.
Awatar użytkownika
polak900
Ekspert

Post 12 sie 2010, 14:05

Grupa M86 Security, która jako pierwsza odkryła zagrożenie, stwierdziła, że do tej pory nie spotkała się z tak zaawansowanym i niebezpiecznym trojanem.
Do tej pory Zeus3 oczyścił ponad 3 tysiące kont bankowych w Wielkiej Brytanii. Jedyną radą jest stałe kontrolowanie środków na koncie i szybka reakcja w przypadku odkrycia, że zostaliśmy przez niego zaatakowani. Niestety, na niewiele zda się próba sprawdzenia stanu konta poprzez system bankowości elektronicznej. Trojan, po opróżnieniu konta, wyświetla zmodyfikowaną wersję witryny banku wraz z początkową kwotą na koncie. W rzeczywistości jest ono już puste.

Ważną informacją jest, że zagrożenie dotyczy wyłącznie komputerów pracujących pod kontrolą systemu Windows. Do tej pory, żadne aplikacje anti-malware nie są w stanie rozpoznać zagrożenia.

Jedynym sposobem na spokojny sen jest zaprzestanie korzystania z bankowości elektronicznej lub logowanie się na swoje konto bankowe z systemów innych niż Microsoft Windows.

source: INT
Awatar użytkownika
ichito
Redaktor
Redaktor

Post 12 sie 2010, 14:46

"Czyżby czyżyk"?...a tak serio, czyżby znalazł się sposób na wszystkie zabezpieczenia? Jeśli tak, to na jakiś czas mamy z głowy korzystanie przez sieć z banku, choć pewnie w ciągu niewielu godzin ktoś opublikuje jakieś remedium na trojana. Sprawa wygląda nieco podobnie jak wykryta przez VBA luka *.lnk w Windowsach...może sami to stworzyli?
Awatar użytkownika
polak900
Ekspert

Post 12 sie 2010, 14:54

ja tam korzystam dalej bez obawy o moje mierne finanse
podejrzewam że DW sobie da z nim radę ale może się mylę
Awatar użytkownika
buri
Użytkownik

Post 12 sie 2010, 16:27

Kurde ciekawe tylko na jakiej zasadzie działa ... zaczyna podobno od większych kwot .... na moim studenckim koncie takich czarów nie ma ;(
Awatar użytkownika
korbennn
Dyskutant

Post 13 sie 2010, 9:06

Ostatnio zmieniony 13 lis 2011, 13:21 przez korbennn, łącznie zmieniany 3 razy
Powód: poprawiono link
Awatar użytkownika
VenomX
Specjalista

Post 13 sie 2010, 12:25

Mnie nie straszny żaden trojan/malware, używam sieci do biznesu jak i słuchania muzyki, nic nie ściągam, nie uruchamiam podejrzanych plików .
Awatar użytkownika
Plati
Mentor
Mentor

Post 13 sie 2010, 12:29

jak wyżej.
Awatar użytkownika
zord
Moderator
Moderator

Post 13 sie 2010, 12:30

mnie nie okradną bo nie ma z czego :P
Awatar użytkownika
Serafin
Mentor
Mentor

Post 13 sie 2010, 14:17

zord pisze:mnie nie okradną bo nie ma z czego :P

To tak samo jak u mnie. :P
Awatar użytkownika
korbennn
Dyskutant

Post 14 sie 2010, 12:34

A co mi tam, przy okazji zapytałem pana z pko24 - zapewnił, że nie ma się czym przejmować... no nic.
Awatar użytkownika
polak900
Ekspert

Post 14 sie 2010, 16:00

korbennn pisze:A co mi tam, przy okazji zapytałem pana z pko24 - zapewnił, że nie ma się czym przejmować... no nic.

a co myślałeś że Ci prawdę powie nie licz na to
tylko głupi podcinałby gałąź na której siedzi
:D
Awatar użytkownika
korbennn
Dyskutant

Post 13 lis 2011, 12:18

Czułem że pojawi się podobny koment... ale nic to, linux pomoże :D

Wróć do Prywatność danych