System reputacji na forum

Uwagi, propozycje, komentarze dotyczące forum.
Awatar użytkownika
lukasamd
Administrator
Administrator

Post 28 mar 2011, 9:01

Dzisiaj na forum ostatecznie po długich i nużących testach startuje system reputacji.
Ma on na celu względnie wiarygodną ocenę użytkowników, co pozwoli na odpowiednie ustawianie dostępu np. do bazy malware, a w przyszłości być może do innych części serwisu.
Reputacja posiada następujące restrykcje:

1. Minimalna ilość punktów
    Użytkownik musi posiadać minimum 5 pkt reputacji, aby sam mógł przyzwać punkty innym osobom.

2. Maksymalna ilość punktów w ciągu 24 godzin
    Użytkownik w ciągu 24 godzi może dodać innym użytkownikom maksymalnie 5 punktów reputacji.

3. Minimalny czas nadania dwóch punktów jednemu użytkownikowi
    Użytkownik może przyznać punkt osobie, której przyznał już punkt dopiero po przyznaniu punktu 1 innemu użytkownikom.

Restrykcje te nie dotyczą moderatorów ani administratorów.
Liczbowo są to restrykcje "na start", po okresie 2 tygodni restrykcje zostaną podniesione, o czym zostaniecie poinformowani.
Moderatorzy oraz administratorzy mogą usuwać punkty przyznane przez innych użytkowników.

Z systemu reputacji wyłączone są następujące działy:
- Testy oprogramowania zabezpieczającego + poddział Testy SafeGroup.pl
- Malware - próbki, testy, informacje
- Darmowe licencje
- Cały dział Forum ogólne SafeGroup

Przewidujemy nadawanie dodatkowych punktów w praktycznie dowolnej ilości za jakieś dodatkowe inicjatywy, np. poradniki, testy itp.
Reputacja działa jednak w obie strony - pozwala użytkownikom na popieranie czyjegoś zdania, wręczania punktów za pomocne posty, a nam moderatorom i administratorom na odpowiednie ukaranie delikwenta w wypadku przewinienia, w tym wypadku zmiany wyglądają następująco:

Użytkownik dostaje pierwsze lub drugie ostrzeżenie:
  • gdy posiada ponad 5 pkt reputacji (na plusie lub minusie), traci 50% z nich
  • gdy posiada poniżej 5 pkt reputacji, traci 5 pkt.

Użytkownik dostaje trzecie ostrzeżenie = automatyczny ban na miesiąc:
  • gdy posiada ponad 5 pkt reputacji (na plusie lub minusie), traci 150% z nich
  • gdy posiada poniżej 5 pkt reputacji, traci 10 pkt.

Wiemy, że może się to wydawać skomplikowane, ale w gruncie rzeczy takie nie jest. Poza tym mamy nadzieję, że nikt nie będzie starał się tracić ciężko zapracowanych punktów.
Oczywiście na samym początku punkty przyznaje tylko administracja i moderacja, postaramy się jak najlepiej uwzględnić Wasze archiwalne posty, abyście i Wy mogli oceniać innych.

W ciągu najbliższych 2-3 dni dostępna będzie również opcja powiadamiania poprzez PW/email o otrzymaniu punktów.
Awatar użytkownika
Eugeniusz
Redaktor
Redaktor

Post 28 mar 2011, 15:10

Jaka jest maksymalna liczba punktów?
Czy może się okazać że taki weteran nie ma punktów i automatycznie traci dostęp np. do bazy malware?
Awatar użytkownika
Meir
Ekspert

Post 28 mar 2011, 15:25

lukasamd pisze:Dzisiaj na forum ostatecznie po długich i nużących testach startuje system reputacji.
Ma on na celu względnie wiarygodną ocenę użytkowników, co pozwoli na odpowiednie ustawianie dostępu np. do bazy malware, a w przyszłości być może do innych części serwisu.

Lukas...zaraz pęknę ze śmiechu :D siedzimy tu w 20 od paru miesięcy...a Ty wprowadzasz : system reputacji :question:
Rozumiem...gdybyśmy dryfowali na jakieś łajbie po bezkresnym oceanie...to można by się tak bawić dla zabicia czasu...
Ale na takim niszowym Forum jak nasze-takie akcje ? Normalne jaja :)
Awatar użytkownika
polak900
Ekspert

Post 28 mar 2011, 15:29

Meir pisze:
lukasamd pisze:Dzisiaj na forum ostatecznie po długich i nużących testach startuje system reputacji.

Lukas...zaraz pęknę ze śmiechu :D siedzimy tu w 20 od paru miesięcy...a Ty wprowadzasz : system reputacji :question:
Rozumiem...gdybyśmy dryfowali na jakieś łajbie po bezkresnym oceanie...to można by się tak bawić dla zabicia czasu...
Ale na takim niszowym Forum jak nasze-takie akcje ? Normalne jaja :)

meir zgadzam się z tobą
system motywacji to nieporozumienie
Awatar użytkownika
lukasamd
Administrator
Administrator

Post 28 mar 2011, 15:31

Eugeniusz pisze:Jaka jest maksymalna liczba punktów?

W praktyce limit jest, ale jest on tak duży, że raczej nikomu to nie grozi, bo to ponad 2 mld.

Eugeniusz pisze:Czy może się okazać że taki weteran nie ma punktów i automatycznie traci dostęp np. do bazy malware?

Może. Z jednej strony do bazy malware dostęp będą miały osoby będące w odpowiedniej grupie, z drugiej zaś posiadające określoną ilość punktów.
Kary za warna są bardzo wysokie - już po 2 warnach najprawdopodobniej nawet weteran mający dużą ilość punktów (np. 70) straci dostęp do bazy malware.
Ten system reputacji ma propagować myślenie zamiast bezmyślnego pisania i emocjonalnego podejścia: po weteranie spodziewać się można, że powinien wiedzieć jak ma się zachować, zaś w razie prowokacji nie wchodzić w kłótnie, ale po prostu zgłaszać sprawę moderacji.

Meir pisze:Lukas...zaraz pęknę ze śmiechu :D siedzimy tu w 20 od paru miesięcy...a Ty wprowadzasz : system reputacji :question:
Ale na takim niszowym Forum jak nasze-takie akcje ? Normalne jaja

Mówi się o tym od dawna, poza tym przeczytaj jeszcze raz, dokładnie, pierwszy post w tym temacie. Jak nie pomoże, zrób to raz jeszcze.
Po takim poście mam prawo sądzić, że uważasz wprowadzenie tego systemu za śmieszny, bo po prostu Ci nie odpowiada - luźne pogadanki naprawdę nie pozwolą zbudować ani reputacji, ani dostępu do bazy malware. Ale mnie to nie interesuje, każdy wybiera jak się zachowuje.
Awatar użytkownika
Meir
Ekspert

Post 28 mar 2011, 15:50

lukasamd pisze:Mówi się o tym od dawna, poza tym przeczytaj jeszcze raz, dokładnie, pierwszy post w tym temacie. Jak nie pomoże, zrób to raz jeszcze.
Po takim poście mam prawo sądzić, że uważasz wprowadzenie tego systemu za śmieszny, bo po prostu Ci nie odpowiada - luźne pogadanki naprawdę nie pozwolą zbudować ani reputacji, ani dostępu do bazy malware. Ale mnie to nie interesuje, każdy wybiera jak się zachowuje.

Do mnie pijesz Lukasie :P ? Sorry...ale co mnie obchodzą : reputacja i baza malware ?
Miałem na myśli Drogi Lukasie : przerost formy nad treścią :)
Awatar użytkownika
lukasamd
Administrator
Administrator

Post 28 mar 2011, 15:54

Meir pisze:Miałem na myśli Drogi Lukasie : przerost formy nad treścią

Dla Ciebie przerost formy nad treścią, dla kogoś innego łatwość w wyborze bardziej pomocnego i ambitnego użytkownika spośród np. takich:
- na forum od kilku lat, ponad 2000 postów*, poniżej 10 pkt reputacji
- na forum od kilku miesięcy, około 500-600 postów, reputacja ponad 40

To jest zrobione jako inwestycja długofalowa. Jeżeli myślisz, że chcę SG zostawić jako taką pływającą łódkę na której ktoś robi od czasu do czasu imprezy to się mylisz. Tu są ambicje na minimum Queen Mary II.

* - niech to będzie jasne, nie bez powodu podałem taką liczbę
Awatar użytkownika
Meir
Ekspert

Post 28 mar 2011, 15:59

lukasamd pisze:
Meir pisze:Miałem na myśli Drogi Lukasie : przerost formy nad treścią

Dla Ciebie przerost formy nad treścią, dla kogoś innego łatwość w wyborze bardziej pomocnego i ambitnego użytkownika spośród np. takich:
- na forum od kilku lat, ponad 2000 postów*, poniżej 10 pkt reputacji
- na forum od kilku miesięcy, około 500-600 postów, reputacja ponad 40

To jest zrobione jako inwestycja długofalowa. Jeżeli myślisz, że chcę SG zostawić jako taką pływającą łódkę na której ktoś robi od czasu do czasu imprezy to się mylisz. Tu są ambicje na minimum Queen Mary II.

* - niech to będzie jasne, nie bez powodu podałem taką liczbę

Widzę Lukas,że jesteś prawdziwym : Idealistą...powodzenia :)
BTW.Znów mnie rozśmieszyłeś :D ambicje to mogą być na : wydziale lekarskim Akademii Medycznej...a nie tutaj.
Awatar użytkownika
Eru
Moderator
Moderator

Post 28 mar 2011, 16:35

Jeśli nie masz ambicji pomagać w rozwoju forum Meir to twoja sprawa i możesz stać w miejscu :P Ja jestem jak najbardziej za rozwojem :D
Awatar użytkownika
zord
Moderator
Moderator

Post 28 mar 2011, 16:37

miał by sens taki system reputacji gdyby było więcej aktywnych użytkowników a że pisze tu tylko parę osób to nie widzę sensu tej całej reputacji
Awatar użytkownika
polak900
Ekspert

Post 28 mar 2011, 16:41

Eru pisze:Jeśli nie masz ambicji pomagać w rozwoju forum Meir to twoja sprawa i możesz stać w miejscu :P Ja jestem jak najbardziej za rozwojem :D

ja też jestem za rozwojem, ale tak ja napisał zord, zagląda tu mało użytkowników i dlatego jest to trochę bez sensu
Awatar użytkownika
Eru
Moderator
Moderator

Post 28 mar 2011, 16:47

Zamiast narzekać może zrobilibyście coś żeby bardziej rozleklamować forum ;)
Awatar użytkownika
polak900
Ekspert

Post 28 mar 2011, 16:58

Eru pisze:Zamiast narzekać może zrobilibyście coś żeby bardziej rozleklamować forum ;)

ja nie narzekam, a i o tym pomyśle co napisałeś
Awatar użytkownika
buri
Użytkownik

Post 28 mar 2011, 20:07

System reputacji od początku wzbudzał emocje. Nie jest to rozwiązanie bez wad, daje jednak parę plusów forum oraz rozjaśnia trochę kwestię liczby postów do produktywnej aktywności.

Zgadzam się z faktem iż dziwnie to wygląda w odniesieniu do liczby osób udzielających się na forum, ale może lepiej to wprowadzić wcześniej niż później. Choć to zdanie: "Liczbowo są to restrykcje "na start", po okresie 2 tygodni restrykcje zostaną podniesione, o czym zostaniecie poinformowani." brzmi groźnie bo dwa tygodnie to jednak jak dla mnie mało czasu.

W odniesieniu do mnie system reputacji to będzie porażka :wall: Kiedyś jeszcze rozumiem bez wysiłku bym wyrobił sobie ile chcę, ale teraz człowiek zdobył odpowiednią wiedzę, wyciął wszystko co mu zbędne i krąży tylko w około tego co go interesuje. Napisanie czegoś konstruktywnego? Weteranów tutaj sporo, ale ja ciągle się od nich uczę, dlatego dla mnie wybicie się będzie ciężki, mam tylko nadzieję iż nie przesadzicie z tymi restrykcjami.

Może za wcześnie jeszcze coś napisałem, bo jeszcze nie czuć tego systemu, ale jak widać emocje i u mnie wzbudził.
Oby tylko wyszło na zdrowie forum.
Awatar użytkownika
ichito
Redaktor
Redaktor

Post 29 mar 2011, 8:43

Buri...spokojnie :)...ilość postów, jak wynika z omówienia Lukasa, nie wpływa na ilość punktów reputacji...co najwyżej na ilość gwiazdek. Wynika z tego więc...na mój rozum...że będziemy mieli 2 oceny - "gwiazdkową" wynikającą z ogólnej aktywności na forum i punktową wynikającą z "zasług" :) Czyli ktoś przy małej liczbie gwiazdek może mieć jakąś tam liczbę punktów za "wrażenia ogólne" lub odwrotnie - przy sporej ilości gwiazdek może nie być wysoko oceniony merytorycznie.
Jaki skutek tego?...albo większość "spuści to po brzytwie" i nie będzie się niczym przejmować...albo wręcz odwrotnie - wpłynie to korzystnie na rzetelność i merytorykę naszych wypowiedzi...czego wszystkim i sobie życzę :)
Awatar użytkownika
buri
Użytkownik

Post 29 mar 2011, 12:37

Ichito ja jestem spokojny, nie martwię się tym tak, puki nie stracę dostępu do czegoś na forum to będę dalej swoim rytmem nabijał posty, przydatne/puste/kreatywne to już wyjdzie z czasem oraz będzie z tym jak dany temat mnie interesuje i jaką mam z niego wiedzę. Gwiazdki/punkty to dwa rankingi i jakieś odniesienie dla nowych, dla mnie i tak ważniejsze jest to co przekazuje wyrażona informacja w poście oraz jak jest oddana (zrozumiale czy niedbale). Czasami jedno zdanie, krótkie i treściwe jest więcej warte niż setka o tej samej treści - łatwiej trafia np. w sedno problemu.

Pozwolę sobie dać przykład na Tobie. Udzielasz się sporo, dla mnie nie wszystkie informacje jakie umieszczasz na forum uderzają w tematyki mnie interesujące, ale wiem jednak, że jeśli coś mnie zainteresuje to z twoich postów mogę naprawdę sporo wyciągnąć, często nie potrzebując dalszego drążenia tematu bądź z drugiej strony jestem zachęcony do zagłębienia się bardziej. Poznałem to po Twoich wypowiedziach, a nie liczby postów, a nawet jak nabijesz punktów reputacji dla mnie nie ma to znaczenia (nawet jak dadzą Ci na złość ujemne ;) ), mam po prostu w pamięci odniesienie do tego co przekazujesz/w jaki sposób i to się liczy. Tak się tyczy sprawa osób, które wypowiadają się w miarę regularnie na forum.

Odnośnie młodych tutaj mogą być pomocne punkty reputacji, bo im ciężej będzie się wybić.

Poczekajmy trochę, zobaczmy co z tego wyjdzie, czuję iż może za wcześnie się wypowiedziałem i trza było poczekać z tym dłużej. Jeszcze za wcześnie jest oceniać ten system nie widząc jego wpływu na forum.
Awatar użytkownika
ichito
Redaktor
Redaktor

Post 07 kwie 2011, 14:39

A co zrobić, żeby komuś przyznać punkt? Nie bardzo widzę jakiś przycisk, ikonkę...
Awatar użytkownika
Creer
Mentor
Mentor

Post 07 kwie 2011, 15:00

Ichtio pamietaj:
lukasamd pisze:Z systemu reputacji wyłączone są następujące działy:
- Testy oprogramowania zabezpieczającego + poddział Testy SafeGroup.pl
- Malware - próbki, testy, informacje
- Darmowe licencje
- Cały dział Forum ogólne SafeGroup

Przy poście danej osoby zobaczysz taka ikonke:
thanks.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Awatar użytkownika
andrzej76
Redaktor
Redaktor

Post 07 kwie 2011, 19:21

A możemy już przydzielać punkty?
Awatar użytkownika
Creer
Mentor
Mentor

Post 07 kwie 2011, 19:23

lukasamd pisze:Minimalna ilość punktów:
Użytkownik musi posiadać minimum 5 pkt reputacji, aby sam mógł przyzwać punkty innym osobom.

No co dzisiaj z Wami ludziska? :)
Czytac ze zrozumieniem pierwszy post w tym temacie.
Następna

Wróć do O forum