Ma on na celu względnie wiarygodną ocenę użytkowników, co pozwoli na odpowiednie ustawianie dostępu np. do bazy malware, a w przyszłości być może do innych części serwisu.
Reputacja posiada następujące restrykcje:
- Minimalna ilość punktów
Użytkownik musi posiadać minimum 5 pkt reputacji, aby sam mógł przyzwać punkty innym osobom. - Maksymalna ilość punktów w ciągu 24 godzin
Użytkownik w ciągu 24 godzi może dodać innym użytkownikom maksymalnie 5 punktów reputacji. - Minimalny czas nadania dwóch punktów jednemu użytkownikowi
Użytkownik może przyznać punkt osobie, której przyznał już punkt dopiero po przyznaniu punktu 1 innemu użytkownikom.
Restrykcje te nie dotyczą moderatorów ani administratorów.
Liczbowo są to restrykcje "na start", po okresie 2 tygodni restrykcje zostaną podniesione, o czym zostaniecie poinformowani.
Moderatorzy oraz administratorzy mogą usuwać punkty przyznane przez innych użytkowników.
Z systemu reputacji wyłączone są następujące działy:
- Testy oprogramowania zabezpieczającego + poddział Testy SafeGroup.pl
- Malware - próbki, testy, informacje
- Darmowe licencje
- Cały dział Forum ogólne SafeGroup
Przewidujemy nadawanie dodatkowych punktów w praktycznie dowolnej ilości za jakieś dodatkowe inicjatywy, np. poradniki, testy itp.
Reputacja działa jednak w obie strony - pozwala użytkownikom na popieranie czyjegoś zdania, wręczania punktów za pomocne posty, a nam moderatorom i administratorom na odpowiednie ukaranie delikwenta w wypadku przewinienia, w tym wypadku zmiany wyglądają następująco:
Użytkownik dostaje pierwsze lub drugie ostrzeżenie:
- gdy posiada ponad 5 pkt reputacji (na plusie lub minusie), traci 50% z nich
- gdy posiada poniżej 5 pkt reputacji, traci 5 pkt.
Użytkownik dostaje trzecie ostrzeżenie = automatyczny ban na miesiąc:
- gdy posiada ponad 5 pkt reputacji (na plusie lub minusie), traci 150% z nich
- gdy posiada poniżej 5 pkt reputacji, traci 10 pkt.
Wiemy, że może się to wydawać skomplikowane, ale w gruncie rzeczy takie nie jest. Poza tym mamy nadzieję, że nikt nie będzie starał się tracić ciężko zapracowanych punktów.
Oczywiście na samym początku punkty przyznaje tylko administracja i moderacja, postaramy się jak najlepiej uwzględnić Wasze archiwalne posty, abyście i Wy mogli oceniać innych.
W ciągu najbliższych 2-3 dni dostępna będzie również opcja powiadamiania poprzez PW/email o otrzymaniu punktów.

siedzimy tu w 20 od paru miesięcy...a Ty wprowadzasz : system reputacji

? Sorry...ale co mnie obchodzą : reputacja i baza malware ?
Kiedyś jeszcze rozumiem bez wysiłku bym wyrobił sobie ile chcę, ale teraz człowiek zdobył odpowiednią wiedzę, wyciął wszystko co mu zbędne i krąży tylko w około tego co go interesuje. Napisanie czegoś konstruktywnego? Weteranów tutaj sporo, ale ja ciągle się od nich uczę, dlatego dla mnie wybicie się będzie ciężki, mam tylko nadzieję iż nie przesadzicie z tymi restrykcjami.