SpyShelter Firewall Beta

Kompletne pakiety zabezpieczające system
Awatar użytkownika
lukasamd
Administrator
Administrator

Post 25 lis 2011, 9:38

Waves97 pisze:Ale czy AV wchodzi w skład tego IS? Nie zauważyłem nigdzie wzmianki o nim.

Nie ma w nim żądnego AV (i mam nadzieję, że nie będzie).
Awatar użytkownika
Waves97
Malware hunter
Malware hunter

Post 25 lis 2011, 10:42

lukasamd pisze:
Waves97 pisze:Ale czy AV wchodzi w skład tego IS? Nie zauważyłem nigdzie wzmianki o nim.

Nie ma w nim żądnego AV (i mam nadzieję, że nie będzie).

W takim razie nie nazwałbym tego pakietem Internet Security...
Awatar użytkownika
ichito
Redaktor
Redaktor

Post 25 lis 2011, 12:02

Waves97 pisze:W takim razie nie nazwałbym tego pakietem Internet Security...

W sumie definicja pakietu jest definicją zwyczajową/obiegową. Utarło się, że ma to być zapora, AV, heurytsyka, jakiś moduł HIPS/bloker...ale co jeszcze? Możliwości jest tak dużo, jak producentów...Niektóre mają skanowanie poczty i załączników, inne nie...niektóre mają ochronę rodzicielską - inne nie...niektóre oferują backup on-line - inne nie...niektóre mają piaskownice lub coś podobnego...inne nie...niektóre mają wirtualizację systemu - inne nie...jeszcze inne tryb ograniczonego działania aplikacji -inne nie...
To dlaczego SSIS nie ma prawa się tak nazywać? :cool:
Awatar użytkownika
Waves97
Malware hunter
Malware hunter

Post 25 lis 2011, 12:24

Uważam że pakiet IS to przynajmniej AV, Firewall oraz HIPS. Tutaj tego nie ma. Mogli nazwać to Suite Security lub coś w tym stylu.
Awatar użytkownika
lukasamd
Administrator
Administrator

Post 25 lis 2011, 14:15

Waves97 pisze:Uważam że pakiet IS to przynajmniej AV, Firewall oraz HIPS.

To wiesz, że sporo wiodących pakietów IS odpada przy takiej definicji? :)
SS oferuje innego typu ochronę, ja jestem w stanie zaaprobować nazewnictwo Internet Security po dorzuceniu firewalla.
Awatar użytkownika
bardok206
Specjalista

Post 25 lis 2011, 14:43

Waves97 pisze:Uważam że pakiet IS to przynajmniej AV, Firewall oraz HIPS. Tutaj tego nie ma. Mogli nazwać to Suite Security lub coś w tym stylu.
Jak dla mnie to av,firewall i kontrola rodzicielska. Co do pakietu z tematu to ja poczekam przynajmniej na wersje beta. Teraz jest za wcześnie na jakiekolwiek spostrzeżenia.
Awatar użytkownika
Eugeniusz
Redaktor
Redaktor

Post 25 lis 2011, 15:15

Raczej SpyShelter Premium + Firewall.
Awatar użytkownika
ichito
Redaktor
Redaktor

Post 15 gru 2011, 14:05

Waves97 pisze:W takim razie nie nazwałbym tego pakietem Internet Security...

No chyba i Cię posłuchali Waves :D
Dziś pokazała się kolejna wersja już pod nową nazwą i nową numeracją...ta daamm!!
SpyShelter Firewall 1.0 beta
(15/12/2011)
SpyShelter Firewall 1.0 beta x32/64 download

Changes from Alpha 6.1

-changed name from SpyShelter Internet Security to SpyShelter Firewall
- GUI visual fixes
- Disconnection problems on Win7 solved
- Many improvements of firewall driver

This beta release is not available for purchase

WARNING:
This is an unofficial beta version, and is recommended for testers who like to try newer versions.
This version isn't as fully tested as the public releases, and will probably have bugs.

Spoiler:

Lukas...musisz zmienić tytuł wątku :)
Awatar użytkownika
bardok206
Specjalista

Post 15 gru 2011, 15:01

Teraz tylko kwestia jak zrobią tego firewalla. Jak nie będzie na poziomie outposta,oa,comodo czy pf to nowa aplikacja się nie wybije.
Awatar użytkownika
aope
Dyskutant

Post 15 gru 2011, 15:07

bardok206 pisze:Teraz tylko kwestia jak zrobią tego firewalla. Jak nie będzie na poziomie outposta,oa,comodo czy pf to nowa aplikacja się nie wybije.

Więcej wiary w Polaków :] Wierzę, że pokażą klasę i szczerze życzę im sukcesu. Ciekaw jestem jak im to wyjdzie :]
Awatar użytkownika
bardok206
Specjalista

Post 15 gru 2011, 15:10

Jak dla mnie mogliby zacząć od skończenia polonizacji produktu, bo coś mi się wydaje że jak wyjdzie firewall to będziemy mieć aplikacje 50/50 pl/eng
Awatar użytkownika
nikitagorbaczow
Dyskutant

Post 15 gru 2011, 15:27

bardok206 pisze:Teraz tylko kwestia jak zrobią tego firewalla. Jak nie będzie na poziomie outposta,oa,comodo czy pf to nowa aplikacja się nie wybije.

Wiesz ile czasu na to trzeba? ;) Należałoby się liczyć z tym, że początki będą trudne. Szczególnie trudne z tego względu, że SpyShelter to produkty niszowe i interesują się nim w większości entuzjaści - to tak z punktu widzenia producenta raczej. Kwestia czasu, reklamy i powinno być lepiej.

A co do spolszczenia... Szczerze jakoś nigdy mi na tym nie zależało i chyba wolałbym, żeby światło dziennie ujrzał SS Firewall jako kolejna wersja stabilna. Mając w ofercie stabilne produkty, które zaczną cieszyć się zainteresowaniem internautów, będzie można spokojnie ulepszać tłumaczenia. To przynajmniej moje zdanie, w końcu ileż tego angielskiego trzeba znać, żeby skonfigurować i pracować z aplikacją? Ponadto to ma być poziom światowy, mimo tego że produkt ma polskie korzenie ;)
Awatar użytkownika
bardok206
Specjalista

Post 15 gru 2011, 15:41

nikita nie powiesz mi że poprawa kilku linijek to aż tak bardzo wygórowane wymagania.Ja np jak widzę obok "sprawdź czy jest nowa wersja przy uruchamianiu" "autoclean rules, to osobę która zna eng i wszystkie te zagadnienia w opcjach programu to po prostu "razi w oczy". Jak się coś wydaje to powinno się to zrobić dobrze. Przecież spolszczenie (pewnie inne języki podobnie) nie wyszło w ostatnim ubdate. Nie chciałbym po prostu aby taka fuszerka trwała do wersji 7.
Awatar użytkownika
nikitagorbaczow
Dyskutant

Post 15 gru 2011, 16:06

No tutaj może i prawda, więc moim zdaniem chyba w ogóle nie powinno być polskiego tłumaczenia ;)
Awatar użytkownika
Eru
Moderator
Moderator

Post 15 gru 2011, 16:19

Awatar użytkownika
nikitagorbaczow
Dyskutant

Post 15 gru 2011, 16:26

Eru pisze:Screeny: http://minus.com/mTub1oQSf :P

Na tym przykładzie widać jak nie pasuje "Ochrona systemu" na tle innych podanych :P Mogło by być np. "System protection", ale chyba nie ma co na ten temat ciągnąć dyskusji.
Awatar użytkownika
marsellus
Dyskutant

Post 15 gru 2011, 18:16

bardok206 pisze:nikita nie powiesz mi że poprawa kilku linijek to aż tak bardzo wygórowane wymagania.Ja np jak widzę obok "sprawdź czy jest nowa wersja przy uruchamianiu" "autoclean rules, to osobę która zna eng i wszystkie te zagadnienia w opcjach programu to po prostu "razi w oczy". Jak się coś wydaje to powinno się to zrobić dobrze. Przecież spolszczenie (pewnie inne języki podobnie) nie wyszło w ostatnim ubdate. Nie chciałbym po prostu aby taka fuszerka trwała do wersji 7.

Osoba która zajmuje się tłumaczeniem updaty robi na bieżąco, ale nie wiedzieć czemu nie są one dołączane do nowych wersji :|
Awatar użytkownika
lukasamd
Administrator
Administrator

Post 15 gru 2011, 18:35

Ciekawe jak jest ze stabilnością tej wersji. Ja na poprzedniej nie miałem żadnych problemów z rwaniem połączeń (a mam Win7 x64), no ale chyba nie wszyscy mieli tyle szczęścia skoro na ten problem mocno zwracano uwagę.
Zmiana nazwy: chyba faktycznie dobrze zrobiono, bo "Internet Security" mogło sugerować nieco za wiele. Obawiam się jednak, że teraz może być ona "bez polotu" co przy reklamie będzie istotne. Może coś bardziej "pro" np. SpyShelter Firewall Premium? :) Ja wiem, niby piszę o detalu, o "pierdółce", ale moim zdaniem ona również ma znaczenie.
Cały czas jestem też ciekaw, jak będzie wyglądać oferta cenowa tego produktu.
Awatar użytkownika
nikitagorbaczow
Dyskutant

Post 15 gru 2011, 21:34

lukasamd pisze:Cały czas jestem też ciekaw, jak będzie wyglądać oferta cenowa tego produktu.

A ja jestem również ciekaw, czy będzie wersje free i czym będzie ograniczona w stosunku do "premium" bądź też "pro" :)
Awatar użytkownika
lukasamd
Administrator
Administrator

Post 13 sty 2012, 19:49

Jest nowa wersja
SpyShelter Firewall 1.0 Release Candidate x32/64
http://spyshelter.com/beta.php

Changelog:
- incoming network traffic filtering added to firewall
- few small bugfixes
Poprzednia