Pytanie o Backup

Oprogramowaniem do wykonywania kopii zapasowych.
Awatar użytkownika
mbm86
Użytkownik

Post 01 sie 2009, 20:29

Zrobię tego back'upa w najbliższym czasie póki mi się system na nowo nie zasyfi tylko mam kilka pytań w związku z tym:

1. Jakiego darmowego programu do tego użyć ? Myślę nad programem ze stajni Paragon Software
Chodzi mi o to żeby było w miarę szybko i żebym potem nie miał kłoptów z odtworzeniem obrazu partycji z płytki

2. Mam rozumieć że rzecz jasna taki obraz płytki trzeba wypalić na czyste DVD tak ? Mam nadzieję że to się pomieści (chyba w grę wchodzi rzecz jasna kompresja danych)

3. W jaki sposób odbywa się przywracanie obrazu partycji z takiej płytki ? Czy po uruchomieniu systemu i włożeniu DVD z obrazem systemu trzeba ustawić w BIOS-ie bootowanie z CD/DVD ? A może jakoś inaczej ?
Podpowiedzcie nowicjuszowi w tej kwestii ;)

Sory za OT i być może banalne/głupie pytania ale mądry Polak po szkodzie ;)
Awatar użytkownika
Creer
Mentor
Mentor

Post 02 sie 2009, 22:42

1. Np. Macrium Reflect, sa jeszcze inne darmowe rozwiazania > google
2. Mozesz wypalic na DVD, CD, pendrive, dysk zewnetrzny, inna partycje niż systemowa.
3. Tworzysz na samym poczatu bootowalne CD/DVD - automatyczny proces, pozniej gdy chcesz przywrocic system do danego obrazu, wkladasz bootowalne CD/DVD i krok po kroku, przeprowadzasz przywracanie partycji z wczesniej zapisanego obrazu.
Awatar użytkownika
ichito
Redaktor
Redaktor

Post 03 sie 2009, 7:02

Jeśli chcesz narzędzia do backupu i inne narzędzia systemowe, to spróbuj tego
http://www.hirensbootcd.net/details/9.9.html
Ściąga się obraz iso, który trzeba potem wypalić jako płytkę bootowalną. To czy płytka staruje samoczynnie zależy od komputera...u mnie zawsze musiałem wchodzić przy starcie na boot menu i wybierać start z cd.
Awatar użytkownika
Adam82
Nowicjusz

Post 03 sie 2009, 10:39

ichito pisze:Jeśli chcesz narzędzia do backupu i inne narzędzia systemowe, to spróbuj tego
http://www.hirensbootcd.net/details/9.9.html
Ściąga się obraz iso, który trzeba potem wypalić jako płytkę bootowalną. To czy płytka staruje samoczynnie zależy od komputera...u mnie zawsze musiałem wchodzić przy starcie na boot menu i wybierać start z cd.

Ale to chyba nie jest legal? ;) Coś mi się wydaje, ze łamie to prawa autorskie niektórych produktów.
Awatar użytkownika
zbyszek
Specjalista

Post 03 sie 2009, 11:06

Ja używam legalnego Acronis True Image 11 HOME PL
Awatar użytkownika
ichito
Redaktor
Redaktor

Post 03 sie 2009, 17:22

Szczerze? Nie zastanawiałem się nad legalnością tego zestawu. Przyjąłem, że skoro jest na tylu portalach...tyle jest linków w sieci do niego, a nie są to torrenty, to mogę ściągnąć i używać. Możliwe, że to wersje starsze, które są dostępne czasem jako free. Poza tym są również programy "klasycznie" free.
Awatar użytkownika
lunaticdreams

Post 03 sie 2009, 17:30

Easus Todo Backup użyj tego ...jest za free i godny polecenia sam dziś będę robił obraz tym sofcikiem

poczytaj (of course in english)
http://dottech.org/freewaresr/7896
Awatar użytkownika
ichito
Redaktor
Redaktor

Post 03 sie 2009, 18:01

Nooo...faktycznie praktyczny program. Mam od Easeus-a Partition Home Master i jeśli ten do kopii jest tak samo dobry i bezwawaryjny, to z pewnością go wypróbuję. Czekam więc na efekty eksperymentów :)
Awatar użytkownika
adam_993

Post 03 sie 2009, 21:45

Zastanawiam się nad produktem Paragona, Easeus i Matrium. Co polecacie?
Awatar użytkownika
zbyszek
Specjalista

Post 03 sie 2009, 21:47

Ja mogę polecić Easusa
Awatar użytkownika
adam_993

Post 04 sie 2009, 13:56

Całkiem fajny, ale nie kompresuje :(.
Awatar użytkownika
Jurek

Post 29 sie 2009, 12:48

Awatar użytkownika
Creer
Mentor
Mentor

Post 29 sie 2009, 12:57

Jurek to nie program do backupu tylko Instant System Recovery.
Awatar użytkownika
Jurek

Post 29 sie 2009, 14:38

Awatar użytkownika
Creer
Mentor
Mentor

Post 29 sie 2009, 15:46

Ich błąd.
Awatar użytkownika
lunaticdreams

Post 13 lis 2011, 12:32