Tutaj możesz zapytać o najlepsze rozwiązanie do Twojego komputera.
Regulamin forum
Prosząc o pomoc w doborze odpowiedniego zestawu, użytkownik jest zobowiązany do wypełnienia wzoru tematu i podania następujących danych:
- posiadany system operacyjny
- zastosowanie komputera
- specyfikacja komputera (opcjonalnie)
Tematy bez wypełnionego wzorca będą usuwane.
-

- Amator
12 paź 2011, 14:55
Witam, mam kolejną prośbę. Co byści dodali lub zmienili w moim zestawie. Korzystamy z żoną raczej rozsądnie z kompa. Posiadam laptopa HP z systemem windows 7 HP 64-bit ( oryginalny), 4 GB ramu, procesor 2 x 2.10 GHz.
Używam MSE 2.1, zapora systemowa w trybie publicznym, UAC ustawiony na maxa, IE9, Firefoxa 7, KS Personal, WOT, systemowa kopia zapasowa.
Dodam, że mialem kiedyś CIS 5 ( nie pamiętam dokładnego oznaczenia ), ale przy pełnym skanowaniu męczył procka, a pozatym żonie przeszkadzały komunikaty zapory i HIPSA. Z góry dziękuję za pomoc.
-

- Ekspert
12 paź 2011, 20:37
Ja proponuję zainstalować F-Secure AV. Mam do niego roczną, nieaktywowaną licencję. Jeśli przez okres testowy ten antywirus Ci się spodoba, z chęcią dam Tobie lickę. A zapewniam, że jest to bardzo dobry, lekki i zautomatyzowany antywirus.
-

- Amator
13 paź 2011, 1:20
kamil10506 pisze:Ja proponuję zainstalować F-Secure AV. Mam do niego roczną, nieaktywowaną licencję. Jeśli przez okres testowy ten antywirus Ci się spodoba, z chęcią dam Tobie lickę. A zapewniam, że jest to bardzo dobry, lekki i zautomatyzowany antywirus.
Dzięki za propozycję. W wolnej chwili postaram się zainstalować i potestować.
Dodano: 13 paź 2011 01:20
lukasamd pisze:Jeżeli nie chcesz męczenia komunikatami to ja polecam jedynie zamianę MSE na Avasta - można w nim włączyć tryb pracy w tle, a wtedy działa tak automatycznie jak Norton, albo i jeszcze bardziej. Poza tym skoro to Windows 7, to warto zainstalować EMET i włączyć w nim podwyższony poziom zabezpieczeń, zawsze dodatkowa warstwa ochronna, która nie ma praktycznie wpływu na wydajność.
Dzięki za radę!
-

- Dyskutant
13 paź 2011, 14:58
Jeśli zainstaluje i skonfiguruje się EMET to warto o tym pamiętać. Ostatnio nie mogłem zainstalować sterowników i oprogramowania drukarki Brother. To przypadek skrajny, bo z innym oprogramowaniem nie miałem problemu. Być może niedopatrzenie przy "projektowaniu" instalatora, ale jednak. Również polecam MSE oraz EMET.
-

- Amator
14 paź 2011, 1:46
Dziękuję, za wszystkie podpowiedzi. Myślałem juz wcześniej o instalacji EMET, ale nie byłem do końca pewny. Teraz raczej skorzystam. Zostanę przy MSE. Dodam, że dla bezpieczeństwa mam jeszcze wyłączone autoodtwarzanie oraz trochę skonfigurowane ustawienia przeglądarek. Pozdrowienia dla wszystkich.
-

- Użytkownik
14 paź 2011, 8:01
Wszystko zależy od stopnia zaawansowania. MSE na pewno jest niezbyt rozbudowanym programem, ale na W7 razem z firewallem tworzy dość dobry zestaw...Ja na 7mce mam CISa i też nie narzekam tylko nigdy nie wiem czy mi chroni WIFI.
-

- Amator
10 lis 2011, 1:33
Na razie zamieniłem w moim zestawie MSE 2 na Avast 6 Free ze względu na mnogość jego modułów ochronnych i skuteczność. Zobaczę co będzie dalej. Dziękuję za wszystkie opinie. Pozdrawiam!
-

- Amator
26 lis 2011, 0:46
Jednak wróciłem do MSE. Jeszcze raz dziękuję za wszystkie opinie. Temat do zamknięcia.
Wróć do Dobór zestawu