Sprzęt komputerowy, dział tymczasowy.
-

- Dyskutant
06 sty 2012, 20:03
Waves97 pisze:Witam. Chciałbym kupić sobie dysk zewnętrzny na USB do 250 zł . Pamięć to minimum 250 GB.
[...]
Ważne też żeby dysk jakoś wyglądał , był w miarę szybki.
Rozpatrujesz osobny zakup dysku i obudowy? Wtedy możesz skorzystać z wydajniejszego "talerza" np. 7200 RPM (a nie 5400 jak większość dysków 2,5 cala) i kupić obudowę z USB 3.0.
-

- Użytkownik
26 lut 2012, 20:28
Czy to wina sklepu? Może miałeś takie szczęście jak ja i wadliwa seria. Wymienili na sprawny (z tej samej serii), a ja już wiedziałem, że za rok wykituje (padł), to później grzecznie wymienili na nowszą serię. Szkoda tylko tych 4 tygodniu w sumie na serwisie.
Zewnętrzny to tylko czasami wygląd. Najważniejsze jakie cudo siedzi w środku.
-

- Specjalista
27 lut 2012, 0:34
Jeśli chodzi o sklepy komputerowe to wg mnie najlepszy (przeważnie najlepsze ceny i 100% pewne zakupy , sklep który udziela się na notebookcheck ) to X-KOM
-

- Redaktor

27 lut 2012, 0:51
Ceny w X-KOM w porównaniu do ProLine.pl są większe.(320GB, USB 3.0 , cena 300złoty, w ProLine za 250 złoty, USB 2.0, ale 50 zeta w kieszeni a to dużo). Nie znalazłem u nich tych dysków zewnętrznych z linków co w ProLine za tą cenę.
Generalnie jednak, lepiej kupować w sklepie komputerowym w swojej miejscowości, nawet jeśli nie ma danego produktu sklep może go ściągnąć na zamówienie, po co sobie utrudniać.
Ale oba sklepy, czy ProLine.pl czy X-KOM - można kupować bez obaw.
-

- Specjalista
27 lut 2012, 0:52
Ale Andrzej, rozumiem ,że porównałeś te same dyski ?
Jedne dyski może są tańsze inne droższe, taka polityka sklepów online, ale X-KOM to sprawdzona i rzetelna firma.
-

- Redaktor

27 lut 2012, 1:19
facecik pisze:Ze swojej strony też polecam WD ,
Ja też je polecam, używam właśnie jednego pod usb jako przenośny. Nie pisałem tego by Cię nie rozdrażnić że WD w Proline są tańsze, i fakt Seagate teraz nie ciekawie wypadają - właśnie ta ich awaryjność.
-

- Specjalista
-

- Redaktor

27 lut 2012, 1:42
No widzisz, zależy jak trafisz i jaką masz rękę - ja mam dyski Toshiba, WD, Samsung z HDD ( przenośne na USB, 320GB, 500GB, 500GB) - zero problemów, obecnie Crucial M4 SSD 64GB w laptopie - tu też wszystko w porządku i śmiga jak rakieta. 
Każdy innej firmy i serii, jak na razie nie wiem co to problem z dyskiem, i oby tak dalej.
-

- Dyskutant
29 lut 2012, 10:43
Akurat z racji miejsca w którym pracuje mam do czynienia dość często z dyskami, i muszę powiedzieć że moje (a także moich kolegów) doświadczenia z marką Seagate są naprawdę złe...
Powiedziałbym że na każde 10 dysków które do nas trafia spartolonych, 6-7 jest od seagate....
-

- Dyskutant
02 mar 2012, 15:50
A ja polecę Samsunga S2 Portable. Korzystam z niego od kilku lat (model 500 GB, USB 2.0), ani razu mnie nie zawiódł (a swoje przeszedł), działa i wygląda jak nowy. http://www.ceneo.pl/13325335
Jeśli będziesz brał dysk przenośny, to bardzo gorąco polecam już na USB 3.0 - różnica w stosunku do USB2 jest ogromna.
-

- Moderator

Wróć do Sprzęt komputerowy