Outpost firewall Pro albo inny firewall

Dział w którym znajdziesz pomoc odnośnie oprogramowania typu Firewall.
Awatar użytkownika
maximuss81x
Amator

Post 20 gru 2011, 21:51

Witam,
szukam odpowiedniego firewalla dla Windows 7 64 bit. Chodzi o wybór między Outpost Pro, Comodo, albo Zone Alarm Free??? To w połączeniu z Norton Antivirus 2012. Co polecacie i dlaczego???
Awatar użytkownika
bardok206
Specjalista

Post 20 gru 2011, 22:01

A są jakieś wytyczne? Czy po prostu wybór miedzy tymi trzema? Dla mnie wybór raczej między dwoma pierwszymi. Firewalle jak i hipsy są bardzo dobre. Dla osoby która mniej się zna, lub chce otrzymywać mniej zapytań poleciłbym comodo. Dla znudzonego "weterana" Można spróbować tego pierwszego.
Awatar użytkownika
morphiusz
Mentor
Mentor

Post 20 gru 2011, 22:03

Jednak z góry ZA bym odppuścił. Jest tez kilka innych firewalli, mniej znanych.
Awatar użytkownika
maximuss81x
Amator

Post 20 gru 2011, 22:07

Chodzi o znalezienie firewalla nie spowalniającego Internetu :)))))))))) laptopa mam w miarę dobrego, bo Toshiba. Intel Core i5-2410M CPU, 2.30 Ghz, 4GB ramu, windows 7 64-bitowy, a net z którego korzystam to łącze stałe 8mb.

A inne, mniej znane firewalle to ??? :))))))))
Awatar użytkownika
morphiusz
Mentor
Mentor

Post 20 gru 2011, 22:08

PrivateFirewall, Online Armor.
Awatar użytkownika
maximuss81x
Amator

Post 20 gru 2011, 22:11

morphiusz pisze:PrivateFirewall, Online Armor.

Nie znam angielskiego, więc w tym wypadku może być problem ;)))))))

ZoneAlarm jest tak słaby??? Chyba jako sam firewall należy do czołówki???

Rozumiem, że np, Norton IS 2012 i firewall w tym programie jest słabszy/dużo słabszy od Comodo czy też Outpost???
Awatar użytkownika
bardok206
Specjalista

Post 20 gru 2011, 22:13

Ale podajesz 3, a on nie ma takiego hipsa jak pierwsze dwa. Możliwości konfiguracji też w porównaniu z nimi ma lipne.
Awatar użytkownika
morphiusz
Mentor
Mentor

Post 20 gru 2011, 22:18

ZoneAlarm jest to zamulający firewall, którydawno stracił lata swojej świetności.
Awatar użytkownika
maximuss81x
Amator

Post 20 gru 2011, 22:20

a jeśli chodzi o wbudowanego do Norton IS 2012 firewalla i porównanie z w/w firewallami???
Awatar użytkownika
morphiusz
Mentor
Mentor

Post 20 gru 2011, 22:22

Wiadomo, taki Outpost i Comodo będą lepsze. Jesli jezyk to dla Ciebie duzy problem to Comodo jest po polsku, outpost niestety nie jest. Firewall nortona to jednak nie tragedia, ale te w/w maja HIPS, sa bardziej konfigurowalne i ta filtracja polaczen na pewno bedzie lepsza, szczegolnie ruchu przychodzacego.
Ostatnio zmieniony 20 gru 2011, 22:23 przez morphiusz, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
bardok206
Specjalista

Post 20 gru 2011, 22:23

1 nie ma hipsa
2 do podstawowych zadań się nada
3 jeśli ( z moich obserwacji) nie wykryje w pliku zagrożenia to udzieli dostepy wyjsciowego dla aplikacji niebezpiecznej
4 po włączeniu opcji manualej obsługi jest "straszny" Bardzo wiele zapytań.
Awatar użytkownika
asg
Specjalista

Post 20 gru 2011, 22:25

Awatar użytkownika
lukasamd
Administrator
Administrator

Post 20 gru 2011, 22:28

Dużo zależy też od tego, w jaki sposób łączysz się z internetem. Czy jesteś za NATem (posiadasz router i sieć wewnętrzną w domu/firmie), czy bezpośrednie wpięcie do internetu?
Jeżeli NAT, to zapora z Nortona czy nawet systemowa z Windows 7 w zupełności starczą. Oczywiście jeżeli chcesz mieć pełną kontrolę, no to lepiej wybrać co innego.
Awatar użytkownika
Ambient
Dyskutant

Post 20 gru 2011, 23:33

Spolszczenie do Outposta jest, nieoficjalne ;)
Awatar użytkownika
Eugeniusz
Redaktor
Redaktor

Post 23 gru 2011, 17:57

Ewentualnie PC Tools Firewall Plus. Bardzo sympatyczna zapora, ale nie wiem jak działa na 64-bitowym windowsie.
Awatar użytkownika
Ambient
Dyskutant

Post 23 gru 2011, 18:48

Eugeniusz pisze:ale nie wiem jak działa na 64-bitowym windowsie.

Zapora pozbawiona jest niestety HIPS-a. Kiedyś łączyłem ją z bufferzone bardzo przyjemne i lekkie połączenie :)
Awatar użytkownika
Andy
Amator

Post 23 gru 2011, 19:47

Ambient pisze:Spolszczenie do Outposta jest, nieoficjalne ;)

A właśnie jak jest z tym spolszczeniem. Czy program jest całkowicie spolszczony łącznie z komunikatami czy tylko częściowo?
I jeżeli jest spolszczenie to dlaczego Producent nie chce go włączyć do oficjalnej wersji :( czy nie interesuje go Polski rynek? Pamiętam, że bardzo dawno temu program miał chyba oficjalne spolszczenie.
Awatar użytkownika
Ambient
Dyskutant

Post 23 gru 2011, 20:04

Pod tym linkiem masz pełne spolszczenie
http://www.wrzuc.to/hKRg6vYH.wt
Z tego co słyszałem to spolszczenie ma sie pojawić, natomiast jest pewne, że nie nastąpi to w następnej wersji 7.5.2 która ukarze się pod koniec stycznia. Napiszę do supportu i dam znać :)
Awatar użytkownika
Eugeniusz
Redaktor
Redaktor

Post 23 gru 2011, 20:46

Ambient pisze:
Eugeniusz pisze:ale nie wiem jak działa na 64-bitowym windowsie.

Zapora pozbawiona jest niestety HIPS-a. Kiedyś łączyłem ją z bufferzone bardzo przyjemne i lekkie połączenie :)

Na 64-bitowej edycji? Hmm z tego co wiem to PC Tools ma mechanizm "rozszerzonej weryfikacji zabezpieczeń", czyli delikatnego HIPS-a ;)
Awatar użytkownika
bardok206
Specjalista

Post 23 gru 2011, 20:51

Esp wcześniej działał ale w ostatnich wersjach już w ogóle nie działa. Wystarczy szybki test np takim clt. Ani jednego powiadomienia nie będzie.
Następna

Wróć do Zapory sieciowe (Firewall'e)