Oprogramowanie pod ten PC

Tutaj możesz zapytać o najlepsze rozwiązanie do Twojego komputera.
Regulamin forum
Prosząc o pomoc w doborze odpowiedniego zestawu, użytkownik jest zobowiązany do wypełnienia wzoru tematu i podania następujących danych:
- posiadany system operacyjny
- zastosowanie komputera
- specyfikacja komputera (opcjonalnie)

Tematy bez wypełnionego wzorca będą usuwane.
Awatar użytkownika
ludendorf
Amator

Post 07 sty 2012, 17:47

Witam. Co polecacie na tego kompa?

CPU: Intel Pentium 4 641, 3,5 GHz
RAM: 1792 MB
GPU: GeForce 7300 GT 128MB DDR 3
HDD: SAMSUNG HD502HJ

Obecnie mam Norton IS 2012 ale interfejs w ogóle mi nie podchodzi, ciężko się odnaleźć. Regularnie skanuje MAMB i SUPERAntiSpyware Free Edition
ESET miałem ale też mi nie odpowiada interfejs i przejrzystość. Zależy mi też na małym zużyciu RAM i dobrej skuteczności. Myślałem nad Kasperskim IS ale jedni piszą że spowalnia drudzy że zaś działa lepiej od poprzedniej wersji. Gdybym miał instalować avasta czy avire ( wkurza mnie że po ENG jest ) to mysiałbym mieć też dodatkową zaporę która też brała by RAM. COMODO nie wiem jak teraz ale poprzednią wersję dało się odczuć na kompie.

Ciężka sprawa pomóżcie.

edit:// windows 7
Ostatnio zmieniony 07 sty 2012, 18:33 przez ludendorf, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
lukasamd
Administrator
Administrator

Post 07 sty 2012, 17:50

Jeżeli zależy Ci na jak najmniejszym obciążeniu, to właśnie Norton i ESET są naprawdę godne uwagi. Również eScan jest lekki, lecz nie każdemu musi się ppodobać.
Nie napisałeś jaki system jest na tym komputerze. Jeżeli wyżej niż XPek, to wystarczyły Avast AV.
Awatar użytkownika
ananael
Amator

Post 07 sty 2012, 19:02

Sporo osob chwili tez Pande Cloud, ale w tym wypadku tez potrzebny by byl dodatkowy firewall.
Ostatnio byl temat - ESET czy Symantec, moze pomoga Ci wypowiedzi w tym watku. A tak swoja droga - co Ci przeszkadza w NODzie/ESS - raz wszystko ustawiasz pod siebie i powinienes miec spokoj :)
Awatar użytkownika
ludendorf
Amator

Post 07 sty 2012, 19:15

@up
hmmm
ESET SS - o ile pamiętam brał coś około 60MB ramu
W interfejsie i prostocie obsługi wg. mnie króluje Kaspersky
Awatar użytkownika
alex1155
Dyskutant

Post 07 sty 2012, 19:47

ludendorf pisze:Myślałem nad Kasperskim IS ale jedni piszą że spowalnia drudzy że zaś działa lepiej od poprzedniej wersji.
Bo to i to prawda:D Z jednej strony jest lżejszy , z drugiej fakt faktem potrafi przymulić. A ramu nie jest tutaj raczej bardzo dużo. Panda Clod jest lekka, podobnie Pctools Firewall. Comodo mocno nie ciązy, ja uzywam na kompie z 1 gb ram i da sie funkcjonować:D A Avast Internet Security? -tez lekki.
Awatar użytkownika
Waves97
Malware hunter
Malware hunter

Post 07 sty 2012, 19:55

W interfejsie i prostocie obsługi wg. mnie króluje Kaspersky

Interfejs Avasta też jest prosty.

Rozumiem że zabezpieczenie może być płatne?
Awatar użytkownika
ludendorf
Amator

Post 07 sty 2012, 20:34

@up

Tak
Awatar użytkownika
messier
Dyskutant

Post 07 sty 2012, 20:38

A musisz miec miec antywirusa? moze np appguard, defensewall? Biora bardzo mało pamieci;)
Awatar użytkownika
Waves97
Malware hunter
Malware hunter

Post 07 sty 2012, 20:50

W takim razie właśnie Defensewall albo Shadow Defender .
Jeżeli wolisz klasycznie czyli antywirus to proponuje Avast Pro + Comodo Firewall, Avast IS
Awatar użytkownika
Eru
Moderator
Moderator

Post 07 sty 2012, 21:35

Jest jeszcze BufferZone PRO Free :)
Awatar użytkownika
rafikrafiki
Dyskutant

Post 07 sty 2012, 21:50

Nie wiem jak z obciążeniem, ale mogę oddać licencję na Online Armor, bo jest mi zbędna.
Awatar użytkownika
ludendorf
Amator

Post 08 sty 2012, 8:59

oO jest jeszcze przecież F-Secure IS podobno świetny a mało zasobożerny, trzeba sprawdzić
Awatar użytkownika
andrzej76
Redaktor
Redaktor

Post 08 sty 2012, 14:45

MSE + zapora systemowa lub Comodo Firewall

Panda Cloud AV + zapora systemowa lub Comodo Firewall

AVG Free 2012 + Comodo Firewall

Outpost Security Suite Free - darmowy pakiet

Spoiler:
Awatar użytkownika
kamil10506
Ekspert

Post 08 sty 2012, 14:45

ludendorf pisze:oO jest jeszcze przecież F-Secure IS podobno świetny a mało zasobożerny, trzeba sprawdzić

Dokładnie, warto przetestować. Zabiera mało RAM-u (50-60MB) i jest nieodczuwalny dla procesora i w ogóle dla całego systemu.
Awatar użytkownika
ludendorf
Amator

Post 08 sty 2012, 16:01

F-Secure zabiera około 70MB ram, a to za dużo, dodatkowo przy skanowaniu pendrive w ogóle nie da się korzystać z kompa
Juz Kasperski ma mniejszy apetyt ~50MB
Awatar użytkownika
bardok206
Specjalista

Post 08 sty 2012, 16:14

jak będziesz patrzyć tylko na ram to nie dojdziesz do sedna sprawy. Procesor oraz i/o wejścia wyjścia na dysku to jest główną przyczyną zacięć spowolnień itp. 20 mb w lewo czy w prawo nie robi takich różnic. Jakbyś np napisał co ci nie pasuje w interface 2 programów z początkowego psta w tym topicu to może by się coś znalazło...
Awatar użytkownika
kamil10506
Ekspert

Post 08 sty 2012, 16:26

Czy 70MB zużywane przez pakiet IS to dużo??? O_o
Kaspersky zuzywa 50MB w spoczynku. Uruchom jakis instalator i zobacz, jak Kaspersky zacznie zrec procesor i RAM. F-Secure 70MB zużywa przy uzywaniu kmputera, nie w spoczynku i nie zuzywa prawie w ogole procesora

Bierz avasta, jesli 70MB to dla Ciebie duzo.
Awatar użytkownika
ludendorf
Amator

Post 08 sty 2012, 16:46

Avast + Comodo Firewall (ile ta zapora używa RAM'u)
czy
Avast Internet Security
Awatar użytkownika
damian.z
Amator

Post 08 sty 2012, 17:08

Pakiet IS zużyje mniej RAM-u niż 2 oddzielne programy i przy zwykłym użytkowaniu komputera (portal społecznościowy, wiadomości, poczta, YouTube) powinien wystarczyć. Jeśli często wchodzisz na jakieś niezaufane i nowe strony możesz wybrać Avast + Comodo Firewall- który po wstępnej konfiguracji ochroni cię w zupełności.
Ja od siebie poleciłbym regularny skan MBAM lub kupno wersji PRO - ochrona w czasie rzeczywistym.
To jest tylko moje zdanie i nie każdy może się ze mną zgodzić.
Awatar użytkownika
ludendorf
Amator

Post 08 sty 2012, 17:14

MBAM rzecz jasna, regularne skany wtedy kiedy nie ma mnie przy kompie, także o to nie muszę się martwić
Następna

Wróć do Dobór zestawu