Online Armor ++ ...koniec programu

Dział w którym znajdziesz pomoc odnośnie oprogramowania typu Firewall.
Awatar użytkownika
ichito
Redaktor
Redaktor

Post 29 wrz 2011, 10:34

Emsisoft oficjalnie opublikował informację na temat rozwoju Onlina Armor ++. Komunikat oficjalny informuje, że
- od jakiegoś czasu OA ++ nie jest już na głównej stronie Emsi, ponieważ
- w planach jest połączenie obydwu działów zajmujących się Anti-Malware oraz Online Armor w celu koordynacji działań i stworzenia nowego, wspólnego dla obu linii kodu, w związku z tym...
- aby uniknąć równoległego rozwoju dwóch osobnych komponentów AV zdecydowano o zaprzestaniu rozwoju OA ++ oraz dalszych prac nad wdrożeniem do niego nowego silnika EAM w wersji 6.0
- Emsi proponuje w zamian dostępny już na stronie pakiet pod nazwą Emsisoft Internet Security Pack

Obrazek

- Online Armor + + jest nadal dostępny - ale zastrzega się, że tymczasowo - na stronie internetowej www.online-armor.com i zaleca się wszystkim użytkownikom wybór pakietu Internet Security, ponieważ właściwie zdecydowano już, że w nieokreślonej przyszłości produkt zakończy swój żywot
- Emsi proponuje wszystkim użytkownikom OA ++ przejście na licencję pakietu IS darmowo

Oryginalny komunikat
Posted Today, 07:38 AM
As some of you already noticed, we have removed Online Armor ++ from the http://www.emsisoft.com website.

This is our current roadmap for Online Armor++:

Our long term goal is to merge our product development departments of Online Armor and Anti-Malware to create a new common code base for both. That's required for best coordination of the products.

Emsisoft offers a bundle of Anti-Malware and Online Armor Premium which is now called "Emsisoft Internet Security Pack". It's the best choice for overall protection as it combines the advanced antivirus/antimalware scanning features of Anti-Malware with the awarded firewall and HIPS features of Online Amor.

To avoid redundant development of antivirus components, we have decided to not continue development of Online Armor++. That means we'll not implement the new optimized Emsisoft Anti-Malware 6.0 scan engine and not extend the antivirus scanner capabilities in Online Armor++.

Online Armor++ is still available on the http://www.online-armor.com website for a while, but we recommend all users to choose the Internet Security Pack over Online Armor++ because it's expected that the product lifecycle ends on the long run.

Emsisoft offers all Online Armor ++ customers to switch their license to the Internet Security Pack for free! Please contact our customer support if you want to do so.
Best regards,

Christian Mairoll [CEO]

Źródło
Spoiler:

Wciąż...póki co...aktywne jeszcze pobieranie Online Armor ++
Strona Emsisoft Internet Security Pack
Awatar użytkownika
preter_m
Dyskutant

Post 29 wrz 2011, 13:30

Wspaniała wiadomość :cool: :cool: :cool:
Teraz czekamy na pełnoprawny pakiet IS od Emsisoftu. Może za rok już z nami będzie :cool:
Awatar użytkownika
Eugeniusz
Redaktor
Redaktor

Post 29 wrz 2011, 20:42

Takiego cudaka ciężko nazwać pakietem internet security. Raz że trzeba zainstalować dwa osobne programy, dwa antywirus i firewall to nie jest pełny internet security. Bardziej pasuje tu "Emsisoft Anti-Malware + Firewall".
Rany boskie :facepalm:

Dodano: 29 wrz 2011, 20:42

Pobieranie: http://download11.emsisoft.com/Emsisoft ... ySetup.exe (połączone instalatory OA Premium i Anti-Malware).
Awatar użytkownika
polak900
Ekspert

Post 29 wrz 2011, 21:03

kolejna fajna firma kupiona przez jakiegoś cudaka idzie w zapomnienie
wolałem OA wcześniejsze.
Awatar użytkownika
facecik
Specjalista

Post 29 wrz 2011, 21:58

Dokładnie, coś czuję, że OA zostanie zmarnowane przez Emsisofta.
Awatar użytkownika
ichito
Redaktor
Redaktor

Post 30 wrz 2011, 9:10

Sam nie wiem, czy sie cieszyć z takiej zmiany czy martwić...z jednej strony dobrze, że Emsi rozwija przejęte programy...z drugiej strony nie ma się im co dziwić, że mając swoje plany (jako aktualni właściciele), samodzielnie decydują czy dany soft jest opłacalny czy nie (tylko oni w końcu mają statystyki finansowe i wiedzą, co się sprzedaje)...z trzeciej strony pozostaje ogromny sentyment i przywiązanie wielu użytkowników do pewnych programów i rozwiązań i zawsze informacja o zaprzestaniu ich rozwoju będzie budzić niesmak i obawy.
Jak tak czytam rożne wątki w tym temacie to opinie są od skrajnie entuzjastycznych po skrajnie pesymistyczne i trudno mi jakoś przyłączyć się do konkretnej grupy. Online Armor ++ miałem, używałem, ale i tak jakoś bardziej przywiązany byłem do wersji Free ewentualnie Premium.
Awatar użytkownika
polak900
Ekspert

Post 30 wrz 2011, 13:00

EMsi jedno wie że ludzie będą używać OA niż ich produkt
Lepiej się im kojarzy, dlatego też chcą go wyeliminować
Awatar użytkownika
Eugeniusz
Redaktor
Redaktor

Post 30 wrz 2011, 20:19

Moim zdaniem samo porzucenie OA++ było dobrym pomysłem. Rozwijanie programu którego koncepcja jest ułomna (skaner działający tylko przy uruchamianiu, bez kwarantanny etc.) to bezsens, zwłaszcza gdy Anti-Malware rozwija grupka osób a OA tylko jedna, może dwie.

Poza tym czuję w kościach pzepisanie OA od nowa...
Awatar użytkownika
Andy
Amator

Post 30 wrz 2011, 21:55

Eugeniusz pisze:Poza tym czuję w kościach przepisanie OA od nowa...

Tylko czy wyjdzie to na dobre tej zaporze? I co w takim przypadku z Polskim interfejsem? Będzie trzeba tłumaczyć go od nowa?
polak900 pisze:Lepiej się im kojarzy, dlatego też chcą go wyeliminować

Być może ale Polak900 nie wydaje Ci się że zniszczenie OA przez Emisisoft byłoby dla nich bardzo niekorzystne zwłaszcza od strony finansowej? OA to solidny produkt i rozpoznawalna marka na rynku. Dlatego i zyski z jego sprzedaży raczej dla firmy są duże, a może i większe niż z samej sprzedaży Anti-Malware.
Awatar użytkownika
polak900
Ekspert

Post 30 wrz 2011, 22:00

a może chcą promować swoje a zniszczyć stare rozwiązania
Awatar użytkownika
Andy
Amator

Post 30 wrz 2011, 22:56

polak900 pisze:a może chcą promować swoje a zniszczyć stare rozwiązania

Mam nadzieję, że się tak nie stanie bo zaporę OA lubię i jestem do niej przyzwyczajony.
Bo co ja mógłbym wybrać zamiast OA, hmmm... Zaporę firmy Agnitum ale Outpost nie ma takiego mocnego HIPS'a, COMODO ale za dużo naczytałem się opinii zwolenników i przeciwników, choć w wersji 2 albo 1 (już nie pamiętam) bardzo ją lubiłem i byłem z niej zadowolony, no i pozostaje jeszcze Look 'n' Stop ale ona nie ma HIPS'a choć jako zapora jest całkiem niezła.
Awatar użytkownika
Eugeniusz
Redaktor
Redaktor

Post 01 paź 2011, 11:48

Andy pisze:Tylko czy wyjdzie to na dobre tej zaporze? I co w takim przypadku z Polskim interfejsem? Będzie trzeba tłumaczyć go od nowa?

Anti-Malware jest napisany chyba w C++, a Online Armor w Object Pascalu (Delphi). A co do polskiego interfejsu to tak, będę musiał go jeszcze raz przetłumaczyć (5 tysięcy linii tekstu... :().
Awatar użytkownika
Andy
Amator

Post 01 paź 2011, 20:47

Eugeniusz pisze:A co do polskiego interfejsu to tak, będę musiał go jeszcze raz przetłumaczyć (5 tysięcy linii tekstu... :().

Nie załamuj się w końcu jak teraz zrobisz tłumaczenie to nabierzesz już większej wprawy :) i później pójdzie Ci szybciej
A może rób sobie gdzieś notatki np: przekopiuj komunikaty używane w OA, które tłumaczysz i zapisuj sobie ich tłumaczenie np: w "Wordzie" żeby potem zrobić tylko "kopiuj - wklej". Część pewnie pozostanie bez zmian.
A która będzie tą przepisaną od nowa: 6 czy może dopiero 7?
W każdym bądź razie szacunek dla Ciebie, że się tego tłumaczenia podjąłeś i od niego nie odstąpiłeś tylko jesteś wytrwały i uparcie dążysz do celu. Tak trzymaj.
A tak przy okazji nie sądzicie, że jak OA zosatanie przepisany w języku C++ to będzie bardziej mułowaty? Tak, tak wiem że C++ jest podobno szybszy ale i też bardziej rozbudowany przez co Delphi Object Pascal czasami ma nad nim przewagę.
Awatar użytkownika
Eugeniusz
Redaktor
Redaktor

Post 01 paź 2011, 21:01

Andy pisze:A która będzie tą przepisaną od nowa: 6 czy może dopiero 7?

Obstawiam że siódemka.
Andy pisze:A tak przy okazji nie sądzicie, że jak OA zosatanie przepisany w języku C++ to będzie bardziej mułowaty? Tak, tak wiem że C++ jest podobno szybszy ale i też bardziej rozbudowany przez co Delphi Object Pascal czasami ma nad nim przewagę.

Interfejs na pewno będzie szybszy (bardziej responsywny(.
Andy pisze:A może rób sobie gdzieś notatki np: przekopiuj komunikaty używane w OA, które tłumaczysz i zapisuj sobie ich tłumaczenie np: w "Wordzie" żeby potem zrobić tylko "kopiuj - wklej". Część pewnie pozostanie bez zmian.

Zastanawiałem się nad tym, ale stwierdziłem że pewnie zgubię takie pliki (zapomnę?).
Awatar użytkownika
ktostam
Redaktor
Redaktor

Post 01 paź 2011, 21:05

Eugeniusz pisze:Zastanawiałem się nad tym, ale stwierdziłem że pewnie zgubię takie pliki (zapomnę?).

To może Google Docs, albo skopiuj takie pliki gdzieś na Dropbox, czy SkyDrive?
Awatar użytkownika
Andy
Amator

Post 02 paź 2011, 11:21

Eugeniusz pisze:Zastanawiałem się nad tym, ale stwierdziłem że pewnie zgubię takie pliki (zapomnę?).

Popieram pomysł Ktostam Google Docs to świetne rozwiązanie ewentualnie Dropbox, czy SkyDrive albo narzędzia onlline od Billa bo zdaje się oni też mają coś takiego jak Google Docs.
Awatar użytkownika
joa17t
Amator

Post 13 lis 2011, 12:41

Szkoda, mi tej zapory, miałam jej wersję darmową i premium- wygraną w jakimś konkursie.

Była bardzo dobra, zanadto nie obciążała nowszego kompa.

Wchodziła w konflikt ze spyware doctorem z antywirusem, jego darmową wersją, która wchodziła w skład paczki od Google.

Pożegnałam się z tą zaporą, bo uświadomiłam sobie, że jeden dobry HIPS w zupełności wystarczy.

Zgadzam się z facecik, który mówi:
Dokładnie, coś czuję, że OA zostanie zmarnowane przez Emsisofta.

Żal mi tej zapory, to pierwsza zapora z pożądnym HIPS jaką w życiu testowałam. :(
Awatar użytkownika
Eugeniusz
Redaktor
Redaktor

Post 29 gru 2011, 17:36

Od nowego roku OA++ będzie niedostępny w sprzedaży. Sygnatury będą aktualizowane co najmniej do 30 czerwca 2012 roku.
Tak pisze Emsisoft:
From January 1st, 2012 onwards, Online Armor++ will no longer be available. This is due to the fact that we plan to combine Emsisoft Anti-Malware and Online Armor, which will put an end to the Online Armor++ product life cycle. We guarantee the continued provision of signature updates for Online Armor++ until at least June 30th, 2012 to ensure the best protection for your PC.

Online Armor++'s official successor: Emsisoft Internet Security Pack. Every customer may now convert their Online Armor++ license into a license for the more powerful Emsisoft Internet Security Pack free of charge. Just send a brief mail to our support team (support@emsisoft.com) including your Online Armor++ license key.

Important! This applies only to the "++" edition of Online Armor with integrated antivirus, and NOT the Premium or Free Edition.

------------------
Klienci używający OA++ mogą bezpłatnie przejść na Emsisoft Internet Security. Wystarczy wysłać swój klucz licencyjny na skrzynkę support@emsisoft.com, a producent przekonwertuje licencję na dwie osobne licencje: do Emsisoft Anti-Malware i Emsisoft Online Armor Premium.
Myślę że pełny "Emsisoft Internet Security" to tylko kwestia czasu.
Awatar użytkownika
fanatico69
Nowicjusz

Post 03 sty 2012, 0:19

Czy juz ktos napisal do supportu i przeszedł na Emsisoft Internet Security?????
Awatar użytkownika
Eugeniusz
Redaktor
Redaktor

Post 03 sty 2012, 15:27

Ja miałem swoją licencję i skorzystałem z tego.
Następna

Wróć do Zapory sieciowe (Firewall'e)