Panda Cloud Office Protection - ESD

Panda Cloud Office Protection - ESD
Cena od: 99.75 zł netto (122.69 brutto)

Panda Cloud Office Protection jest przyjaznym rozwiązaniem zapewniającym kompletną ochronę komputerów mobilnych, stacji roboczych oraz serwerów prze... [czytaj więcej]

Kaspersky Anti-Virus 2012

Kaspersky Anti-Virus 2012
Cena od: 87.08 zł netto (107.11 brutto)

Kaspersky Anti-Virus 2012 stanowi podstawę systemu bezpieczeństwa Twojego komputer, która gwarantuje ochronę w czasie rzeczywistym przed najnowszym sz... [czytaj więcej]

BitDefender Antivirus PLUS 2012

BitDefender Antivirus PLUS 2012
Cena od: 72.44 zł netto (89.10 brutto)

Bitdefender Antivirus Plus 2012 zapewnia dyskretną ochronę przeciwko zagrożeniom takim jak wirusy, spyware i phishing. Oprogramowanie zawiera równie... [czytaj więcej]

OA Blocklist Manager

Wszelkie inne tematy związane z bezpieczeństwem komputerowym.
Awatar użytkownika
lukasamd
Administrator
Administrator
  • Reputacja: 41

Post 28 sty 2012, 15:44

Poza tym gdyby ustawienia były w pliku "przy programie" to byłbym on w zasadzie przenośny (w kontekście wersji portable).
NAV + SpyShelter Firewall + EMET
Awatar użytkownika
Eugeniusz
SG PRO
  • Reputacja: 49

Post 28 sty 2012, 16:58

buri pisze:Zaśmiecanie już zaśmieconego rejestru to zły pomysł, a w takim pliku by nikomu nie przeszkadzało, chyba że jest jakiś powód ku temu.

To tylko jeden klucz w rejestrze - nie ma żadnych sterowników, usług, rozszerzeń powłoki etc. W następnej wersji dodam dodatkową flagę przy rejestrze żeby podczas dezinstalacji nie było śladu po aplikacji - na razie zostaje klucz rejestru i wartość odpowiedzialna za ostatnią datę aktualizacji.
Ale i tak zastanowię się nad problemem.
Fedora 16
Delphi :)
Awatar użytkownika
buri
Użytkownik
  • Reputacja: 10

Post 28 sty 2012, 17:51

lukasamd pisze:Poza tym gdyby ustawienia były w pliku "przy programie" to byłbym on w zasadzie przenośny (w kontekście wersji portable).

Takie plus na przyszłość.
Eugeniusz pisze:
buri pisze:Zaśmiecanie już zaśmieconego rejestru to zły pomysł, a w takim pliku by nikomu nie przeszkadzało, chyba że jest jakiś powód ku temu.

To tylko jeden klucz w rejestrze - nie ma żadnych sterowników, usług, rozszerzeń powłoki etc. W następnej wersji dodam dodatkową flagę przy rejestrze żeby podczas dezinstalacji nie było śladu po aplikacji - na razie zostaje klucz rejestru i wartość odpowiedzialna za ostatnią datę aktualizacji.
Ale i tak zastanowię się nad problemem.

Rozumiem iż będzie po sobie sprzątać, jednak mnie interesuje coś innego. Dlaczego w rejestrze, a nie pliku (osobiście się na tym nie znam), czy jest jakaś różnica, przewaga jednego nad drugim? Czysta ciekawość, od tak chciałbym wiedzieć - niczego się nie czepiam, tylko mnie to zastanawia.
Debian Testing/Stable/Sid x64 Xface
Windows 7 Pro x86 + SS Premium + EMET + router z firewall
Awatar użytkownika
Eugeniusz
SG PRO

Post 29 sty 2012, 22:13

Zrobiłem tak bo boję się że użytkownik przypadkowo coś pozmienia w pliku i nie wiadomo jak to zadziała. Jak jest w rejestrze to przynajmniej nikt nie ruszy.

BTW: chyba będę zapisywał ustawienia do pliku - 64-bitowe windowsy są dla mnie utrapieniem :/ , nie wiem jak działa ta moja aplikacja na tych windowsach.

Usprawnię aplikację tak żeby przywracała domyślne ustawienia w przypadku problemow.

Dobra, to nie będzie instalatora - program będzie 100% portable - ktoś będzie chciał to włączy autostart.
//Macie rację - portable będzie lepszym rozwiązaniem. Nie będę musiał martwić się o jakieś przekierowania rejestru w 64-bitowych windowsach.

Dodano: 29 sty 2012, 12:37

0.0.2.52:
√ portable
√ aplikacja jest w stanie odbudować wymaganą strukturę plików i katalogów - czyli jeśli ktoś usunie token synchronizacji, następnym razem aplikacja pobierze najnowszy zestaw blocklist
√ autostart
√ poprawione formatowanie wersji blocklist oraz kosmetyczne zmiany w interfejsie
Obrazek

Dodano: 29 sty 2012, 13:34

Podstawowe blocklisty: spyware, reklamy, Level1, Level2 są już na serwerze. Można aktualizować :)

Dodano: 29 sty 2012, 22:13

0.1.0.2:
√ zmniejszony rozmiar pliku (z 820KB do 782KB)
√ autostart - działa na pewno
√ poprawki drobnych błędów interfejsu
√ drobne usprawnienia działania
√ nowa funkcja - resetowanie blocklist. Pobiera cały zestaw aktualizacji
http://dl.dropbox.com/u/3680815/oamanag ... anager.zip
Fedora 16
Awatar użytkownika
Eugeniusz
SG PRO

Post 02 lut 2012, 21:32

0.1.0.23
Podam tylko zmiany wprowadzone w tej wersji i planowane w najbliższej przyszłości:
√ drobne bugi interfejsu naprawione
√ aplikacja nie wykrywała czy autostart jest już ustawiony
√ drobne poprawki zwiększające wygodę użytkowania
√ nowa funkcja: przywracanie ustawień domyślnych
√ nowa funkcja: wybieranie blocklist z których użytkownik chce skorzystać
√ standardowo poprawki wydajności
√ lepsze działanie w "skrajnych" warunkach
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Fedora 16
Awatar użytkownika
Eugeniusz
SG PRO

Post 04 lut 2012, 12:40

0.1.1.1:
√ troszeczkę poprawione zachowanie programu jeśli super ważny plik versions.dat nie zostanie odnaleziony.
√ wybieranie blocklist do użycia - działa jakoś, ale wymaga poprawek i przemyśleń
√ działa licznik wybranych blocklist :)
√ drobne poprawki w kodzie interfejsu - dublujące się gdzieniegdzie wpisy

Problemy są z:
√ resetowaniem blocklist i ustawień - lepiej tego nie róbcie

Wrzucam plik wykonywalny i zestaw potrzebnych plików. Proszę o testy - wystarczy uruchomić program, wskazać blocklisty do użycia, potem otworzyć plik versions.ini i zresetować blocklisty - powinny zaktualizować się tylko te które są zaznaczone (włączone)
Fedora 16
Awatar użytkownika
ichito
Redaktor
Redaktor
  • Reputacja: 100

Post 04 lut 2012, 16:21

Gieniu...nie myślałeś, żeby wrzucić o nim zajawkę na Wildersy?
"Kto nie był buntownikiem za młodu ten będzie świnią na starość." (J. Piłsudski)
"Błędów nie popełnia ten, kto nic nie robi." (T. Roosevelt)

Zadowolony użytkownik Online Armor Free, SpyShelter Premium, Mamutu i Shadow Defender :)
Awatar użytkownika
Eugeniusz
SG PRO

Post 05 lut 2012, 15:51

Zastanawiałem się nad tym, ale zrobię to gdy program będzie wyglądał i działał tak jak powinien. Na razie to jednak eksperyment :)
//Jeszcze jest kwestia czy aplikacja jest pożyteczna. Bo jeśli nie to nie ma sensu marnować zasobów.

Dodano: 05 lut 2012, 15:34

0.1.1.8:
√ obniżone zużycie pamięci (z 5.5MB do około 4.8MB w stanie spoczynku)
√ lepsze zarządzanie blocklistami - program dociąga brakujące blocklisty - trzeba jeszcze oprogramować kasowanie nieużywanych blocklist :)
√ zmiany w wyglądzie - zamiast listy w oknie głównym generowane są automatycznie etykiety z nazwami i buildami
√ czyszczenie kodu - zmniejszony rozmiar pliku wykonywalnego
Pliku nie daję - anonsuję tylko zmiany
Heh... 0.1.1.9:
√ usuwanie nieużywanych (niechcianych) blocklist

Trochę się pospieszyłem bo chciałem dodać funkcję wybierania blocklist gdzieś w wersji 2.0 :). Ciekawe kiedy konkretne beta testy.
Fedora 16
Awatar użytkownika
Eugeniusz
SG PRO

Post 12 lut 2012, 20:49

0.2.0.5:
- Zarządzanie blocklistami do gruntownego przebudowania i przemyślenia
Nie mam czasu ostatnio na takie rzeczy więc rozwój trochę zamarł :/

//Naprawiłem resetowanie ustawień i usprawniłem resetowanie blocklist - kasuje wszystkie pobrane i pobiera włączone jeszcze raz.
Fedora 16
Awatar użytkownika
Ambient
Dyskutant
  • Reputacja: 5

Post 12 lut 2012, 21:28

Eugeniusz pisze:0.2.0.5:Nie mam czasu ostatnio na takie rzeczy więc rozwój trochę zamarł :

No niestety, żyjemy w takich czasach, że mamy coraz mniej czasu na realizowanie swoich pasji. Grunt, że masz zapał i co najważniejsze satysfakcję z tego co robisz :)
"Rób swoje, reszta przyjdzie sama" Camille Pissaro
Ostatnio zmieniony 12 lut 2012, 21:28 przez Eru, łącznie zmieniany 1 raz
Powód: Poprawa
|EMET|BufferZone|SpyShelter|TinyWall Firewall
"Ludzie rządzący chcą dokonać rzeczy niemożliwej: naprawiać zło złymi czynami" Lew Tołstoj
Awatar użytkownika
Eugeniusz
SG PRO

Post wczoraj, 17:10

Wciąż nie potrafię tak aplikację oprogramować, by była "self-deploying", tj. przy pierwszym starcie potrafiła odtworzyć podstawowe pliki.
Ufff, chyba się udało stworzyć coś na wzór konfiguratora przy pierwszym uruchomieniu.

Zmiany (0.2.1.0)
√ aplikacja powinna poprowadzić użytkownika przez proces konfiguracji programu
√ dla bezpieczeństwa zmieniłem rozszerzenie tokenu synchronizacyjnego (z dat na oasf) - trzeba usunąć poprzednią wersję całkowicie
Co trzeba zrobić:
√ optymalizacja kodu - na razie jest okropny!!!
√ HOSTS - hmm...

Proszę o testy na nowych stanowiskach:
- czy czegoś nie gubi
- czy działa dobrze na 64-bitowych windowsach (powinien pojawić się alarm UAC)
Fedora 16
Awatar użytkownika
andrzej76
Redaktor
Redaktor
  • Reputacja: 36

Post wczoraj, 20:33

Ustawione na start z systemem, przy aktualizacji blacklist z ikony w trayu pojawia się:

Obrazek

Windows 7 32 bit.

Czy w Online Armor ma to tak wyglądać, czy jednak coś nie działa jak trzeba z tym oamanagerem?

Obrazek
Protect Me - Emsisoft Internet Security Pack (Emsisoft Anti-Malware 6 & Online Armor Premium)

http://www.crucial.com/store/ssd.aspx
Awatar użytkownika
Eugeniusz
SG PRO

Post wczoraj, 21:44

andrzej76 pisze:Ustawione na start z systemem, przy aktualizacji blacklist z ikony w trayu pojawia się:

Mogło się takie coś zdarzyć. Jeszcze się tym dokładnie nie zajmowałem, ale dziękuję za przypomnienie :).
//Hmm dziwne, u mnie działa.

andrzej76 pisze:Czy w Online Armor ma to tak wyglądać, czy jednak coś nie działa jak trzeba z tym oamanagerem?

OA nie udostępnia API, deweloperzy nie chcą powiedziec jak OA trzyma ustawienia. Trzeba sobie ręcznie dodać blocklisty - akurat w tej wersji to zwyczajne pliki testowe - to nie są blocklisty.

Pojawił się alarm UAC czy sam go włączyłeś z uprawnieniami admina.

Dodano: 22 lut 2012, 21:44

Mam trochę więcej czasu, więc troszkę dopieściłem program:
0.2.1.5
√ aplikacja tworzy log (debug.log), więc gdyby ktoś miał problem z aplikacją, niech wyśle go do mnie lub na stronę projektu na Google code
√ powoli dodaję funkcję aktualizującą HOSTS - będzie trochę oddzielona, może zrobię tak żeby aplikacja mogła być przydatna dla osób które nie mają OA a chcą mieć aktualny MVPS HOSTS
√ drobne poprawki zwiększające ergonomię
√ czyszczę kod z niepotrzebnych zmiennych, niektóre funkcje zamieniam "lżejszymi" odpowiednikami
Fedora 16
Poprzednia

Wróć do Inne