Inne spojrzenie na temat zabezpieczenia systemu.
-

- Redaktor

20 sty 2010, 10:42
Nie mam za bardzo jak przykleić tej informacji do innych wątków o RVS, w związku z tym pozwalam sobie na stworzenie nowego. Od wczoraj jest dostępna najnowsza odsłona Returnil Virtual System w wersjach Free i Home Lux oznaczona numerem 3.1.7704.5170-REL. Jak widać jest to przeskok z wersji 3.0. na 3.1 i pewnie dlatego sporo zmian, a dodatek w nazwie "REL" (release) pozwala przypuszczać, że to nie koniec i jakieś udoskonalenia pojawią się wkrótce.
Lista zmian za producentem
"Returnil Virtual System - Release Notes
RVS (3.0.6778) to RVS (3.1.7704)
Security
* Full System Scan feature (only available in paid versions)**
* Enhanced data collection reports
* Enhanced cleanup of failed installation during next installation
Usability
* New GUI language: Portuguese
* Installer uses English language by default if the language of user's PC is not supported
* Updated Help Manual
* When web sites are opened from GUI, allow use GUI language on the sites
* When a file is moved to quarantine, mark the corresponding security message as processed
Stability
* Fixed "Unknown ()" virus detection
* Fixed Microsoft WERs: 770604423, 787724936, 804837134, 1503708804, 1512934878, 1513411900, 1526442385, 1531360683, 1553873390, 1554949418, 1557035281, 1575793065
* Changed the way of configuration discovery under virtual machines. New installations will require entering a license again as well as setting other program options
* Optimize memory/CPU usage, which is especially noticeable for commodity PCs
* Fixed installation/uninstallation issues reported by users (the case of upgrade from 3.0, the case of old and slow PCs)."
**) - info za Majorgeeks.com
Note: The new Full Scan feature is available in the Trial and purchased Home Lux, and Enterprise Premier versions only
Pobieranie
------------------------------------------
edit:
No i faktycznie pojawia się możliwość skanowania systemu (niestety jakoś dziwnie jest po angielsku tylko, ale tutaj to chyba nie kłopot
) Poniżej screeny...
- jak widać można zdefiniować po swojemu lokalizację plików i folderów do skanowania oraz rodzaje plików [attachment=1031]
- skanowanie zaczyna się z bardzo przyzwoitą prędkością ponad pięćdziesięciu MB/s potem spada do kilkunastu [attachment=1032]
- wyniki są w dwóch zakładkach: wykryte i pominięte [attachment=1033]
-

- Dyskutant
20 sty 2010, 18:02
lipa co to za antivirus bez możliwości skanowania wszystkich dysków??
-

- Dyskutant
20 sty 2010, 18:54
Powolutku, ten soft ma potencjał.
-

- Dyskutant
22 sty 2010, 14:23
Dla tych, co chcieliby pozbyć się wielkiego R przy każdym ładunku systemu:
Menu Start - startup [autostart], link do Returnila, prawym ->properties [właściwości] i dodaj:
/INST_AUTO /NOSPLASH
wygląda to tak:
rvsgui.exe" /INST_AUTO /NOSPLASH
i działa.
-

- Redaktor

25 sty 2010, 11:25
Pobawiłem się wczoraj trochę ustawieniami RVS, a mianowicie opcją "Ochrona plików" na zakładce "Virus Guard". Polecenie "zdefiniuj listę" otwiera nam okno, w którym możemy dodawać całe foldery lub pojedyncze pliki, które będą dodatkowo chronione przez Returnila, a ochrona ta działa niezależnie od tego czy włączony jest System Safe czy nie.
- Pliki i foldery możemy dodawać pojedynczo korzystając z menadżera, który się otwiera lub - jeśli listę takich plików wcześniej wyeksportowaliśmy (zapisaliśmy jako plik) - importując listę.
- W oknie ukazują się nam dodane pliki lub foldery z okienkami, które możemy zaznaczyć (ochrona włączona) lub odznaczyć jako puste (brak ochrony) - możemy więc dowolnie manipulować stworzona listą.
- Ochronę wybranych plików i folderów można całkowicie wyłączyć odznaczając odpowiednie pole na zakładce Virus Guard.
Jak to wygląda w praktyce:
- włączenie ochrony np. folderu "documents and settings" całego lub użytkownika skutkuje tym, że nie uruchomi się żadna aplikacja, która wymaga dostępu do tego folderu...np. może być to zapora, przeglądarka, menadżer plików (np. FreeCommander), antywirus. Wniosek - nie zalecam takiego wyboru, chyba że zdefiniujemy dokładnie listę i będziemy mieć pewność, że nie wpłynie to na działanie żadnej aplikacji
- włączenie ochrony folderu z danymi spowoduje, że nie uruchomi się żaden plik lub uruchomi się z komunikatem błędu np. instalka programu, zdjęcie, plik tekstowy, arkusz kalkulacyjny - w tych ostatnich dwóch przypadkach dostajemy komunikat, że plik jest chroniony przed zapisem lub zaszyfrowany 
Jak widać jest to funkcja dość przydatna, jeśli chcemy zabezpieczyć swoje dane przed niepowołanymi oczami, zwłaszcza, że dostęp do całego RVS możemy zabezpieczyć hasłem (Preferencje/Administracja).
-

- Redaktor

-

- Dyskutant
26 sty 2010, 8:32
ichito, w tej minucie dowiedziałem się o tym haha
czadowo
no to instalieren sich und mich
-

- Dyskutant
26 sty 2010, 12:14
To db że nie instalowałem bo dopiero teraz ma to sens.
Ukłon
-

- Dyskutant
28 sty 2010, 9:00
Czy ktoś przyuważył że icona returnila, ta co powinna pojawiać się przy kazdym starcie systemu czasami NIE pojawia się?
zauważyłem na 2 różnych maszynach na razie, a może już tak się zdarzyło na starym lapie...nie pomne, to by dało 3 kompy.
więc?
-

- Dyskutant
28 sty 2010, 11:34
Obszar powiadomień-> pokazuj ikone i powiadomienia [nazewnictwo może ciut różnić się bo nie wiem jak to jest nazwane w PL wersji]
zatem... powinna zawsze tam być.
-

- Redaktor

-

- Dyskutant
-

- Redaktor

-

- Redaktor

23 lut 2010, 12:21
Ponieważ miałem trochę "przejść" z Returnilem ostatnio, postanowiłem napisać parę uwag, które może się komuś przydadzą w trakcie użytkowania programu. Rzecz dotyczy wirtualnego dysku, który RVS może utworzyć i na którym możemy zapisywać swoje "wrażliwe" dane...dysk ten może również służyć nam do ukrywania tych danych przed innymi zastępując przy tym programy typu Hide Folders czy WinMend Folder Hidden - wystarczy w tym celu w Preferencje/Administracja zaptaszkować opcję "Włącz ochronę hasłem", a po pojawieniu się okienka wpisać swoje hasło.
Skutkuje to tym, że w dolnym prawym rogu głównego ekranu programu uaktywni się nam opcja "Zablokuj/odblokuj interfejs" - po kliknięciu tam zablokowujemy dostęp do całego programu i jedyna rzecz, która możemy zrobić to ewentualnie zaktualizować Virus Guard lub włączyć System Safe...nic więcej czyli dostęp do dysku wirtualnego również jest zablokowany, a o to nam chodzi. W ten sam sposób odblokowujemy interfejs i mamy dostęp do wszystkich możliwości programu...ale to nie koniec...bo, co kiedy musimy przeinstalować program lub go na jakiś czas usunąć? Co z danymi zapisanymi na tym wirtualnym dysku, które są przecież nie do odczytania...co z samym dyskiem, bo po instalacji na nowo RVS nie nawiąże do istniejącego już dysku, a jeśli spróbujemy to zrobić to nam go zwyczajnie sformatuje do zera. Tu kilka rad i uwag:
* Pierwsza najprostsza, to skopiować w inne miejsce dane z wirtualnego dysku przed deinstalacją...to oczywiste, ale co kiedy o tym zapomnieliśmy?...
* RVS domyślnie tworzy plik z dyskiem wirtualnym (RVsystem.img) w katalogu "Documents and Settings" i przy deinstalacji można go niechcący usunąć (zwłaszcza korzystając z Revo Uninstallera)...dlatego lepiej podczas tworzenia tego dysku wybrać swoją własną lokalizację w stworzonym do tego celu folderze (jest taka możliwość).
* Przy normalnym użytkowaniu i zapisywaniu danych na dysku nic się złego nie dzieje, ale jeśli mamy konieczność przeinstalowania programu lub odinstalowania i zainstalowania po jakimś czasie na nowo, to wtedy koniecznie trzeba skopiować plik RVsystem.img do innej lokalizacji, bo to nam zapewni, że nasze dane nam się nie stracą bezpowrotnie.
* Po instalacji RVS tworzymy znów wirtualny dysk...oczywiście znów we własnej lokalizacji...i oczywiście bez żadnych danych. I tu mamy dwie możliwości:
1 - jeśli poprzedni plik wciąż tam jest, to tworzymy ten nowy ze zmienioną nazwą...najlepiej w tej samej wielkości, co poprzedni...a nazwę utworzonej wcześniej kopii starego zmieniamy na dokładnie tę samą, którą ma nowy plik,
2 - jeśli poprzedniego pliku nie ma, bo zamiast skopiować przenieśliśmy go, to otrzymujemy nowy plik już z tą samą nazwą, co poprzedni, co ułatwia i załatwia sprawę.
* Dlaczego mówię o tych nazwach?...bo odzyskanie naszych danych z wcześniejszego dysku polegać będzie po prostu na zastąpieniu nowego pliku starym poprzez skopiowanie go do naszego własnego folderu...więc ta sama nazwa jest konieczna, bo inaczej będziemy wciąż mieć nowy, pusty dysk...i stary, z którego nie możemy dalej skorzystać.
* Po tych wszystkich zabiegach, po udanym skopiowaniu starego pliku i po zamontowaniu nowego dysku, wciąż mamy wszystkie swoje dane na miejscu 
Następna uwaga dotyczy instalowania programów przy włączonej ochronie Virus Guard...z własnego doświadczenia wiem, że często przy instalacji nowych programów...zwłaszcza programów zabezpieczających typu pełne anty-spyware lub antywirusy, skanery root-kitów, szczepionki, itp...Returnil czasem wykrywa podczas instalacji jakieś najczęściej fałszywe dziadostwo, przenosi je do kwarantanny i blokuje tym samym całkowicie instalację - o czym rzetelnie powiadamia komunikatem
Moja rada więc...wyłączcie ochronę Virus Guard na czas instalacji takich programów, jeśli wiecie, że to co instalujecie to pewny soft.
Wróć do Programy typu: HIPS, SandBox