Niezła infekcja i na dodatek powracająca

Wszelkie inne tematy związane z bezpieczeństwem komputerowym.
Awatar użytkownika
polak900
Ekspert

Post 25 lut 2010, 0:57

Awatar użytkownika
Eru
Moderator
Moderator

Post 25 lut 2010, 1:05

No wiesz są różni ludzie :P
Np u nas też ktoś jechał bez zabezpieczeń ;)

A Virut to na prawdę ciężka infekcja - koleś który wymyślił Viruta zasługuje na jakieś wyróżnienie :D
Awatar użytkownika
facecik
Specjalista

Post 25 lut 2010, 1:31

Miałem okazję z tym czymś obcować :)
Powiem jedno , lepiej zrobić pełen format wszystkich partycji , infekcja Virut-a jest tak rozległa ,że to jedyne rozsądne wyjście.
W zasadzie to jedyny wirus jaki złapałem i to jeden z najgorszych jaki powstał, i miałem wtedy avirę , piszczała krzyczała, a ja byłem pewny ,że to FP bo płyta z pewnego źródła :D .Infekcja na całego , wszystkie exe zainfekowane, komputer stanął dęba ;)
Awatar użytkownika
Meir
Ekspert

Post 25 lut 2010, 1:32

Co za ludzie...
Pierwsza infekcja : sam mu ten Virut przecież nie wlazł i się nie uruchomił...trzeba myśleć jak rączki swędzą przy klikaniu:)
A ta druga infekcja to czysta paranoja...bez zabezpieczeń bez aktualizacji...
Awatar użytkownika
facecik
Specjalista

Post 25 lut 2010, 1:47

Mi on wlazł poprzez program który otrzymałem od firmy ,od wizualizacji wnętrz , odpalił się "ałtorun" :D i infekcja , a że alerty Aviry olałem , bo żródło płyty bardzo pewne, pomyślałem FP Aviry ,bo wtedy jeszcze bardziej niż teraz sypała FP ,więc zezwoliłem ;)

edit: dodam, że jeszcze wtedy , mniej interesowałem się systemami zabezpieczeń niż teraz :D , byłem większym noobem niż aktualnie ;)
Awatar użytkownika
Meir
Ekspert

Post 25 lut 2010, 1:55

Cóż za podstępna firma Facecik:D
Awatar użytkownika
facecik
Specjalista

Post 25 lut 2010, 2:00

Meir pisze:Cóż za podstępna firma Facecik:D

Ano podstępna ;) , jak się dowiedziałem co na tej płycie mi dali, zaraz do nich zadzwoniłem i bardzo im podziękowałem :D

edit: szkoda ,że DW wtedy nie miałem , infekcji by nie było .
Awatar użytkownika
LikwidatoR
Specjalista

Post 25 lut 2010, 9:25

Sami są sobie winni,że łapią wirusy, klikają na byle co, nie myślą , wchodzą kij wie gdzie to są problemy;)
Awatar użytkownika
Jurek

Post 25 lut 2010, 12:37

LikwidatoR pisze:Sami są sobie winni,że łapią wirusy, klikają na byle co, nie myślą , wchodzą kij wie gdzie to są problemy;)

To prawda ale człowiek jest omylny a poza tym wielu użytkowników nie ma doświadczenia i dlatego warto uwzględnić taki zestaw zabezpieczający, który uwzględnia wielowarstwową ochronę, dostosowaną do warunków oraz zaawansowania i predyspozycji usera.
Awatar użytkownika
krzysiekx
Użytkownik

Post 25 lut 2010, 23:57

Z virutem można by dniami i nocami walczyć, logi sprawdzać, działać, ale nie wiadomo czy się do końca szarlatana usunie. przy takim syfie na komputerze jest to syzyfowa praca, lepiej już ten format zrobić i mieć pewność. A na DP co chwile takie infekcje, nie wiem Ci ludzie rozumu nie mają?
Awatar użytkownika
zbycho
Dyskutant

Post 26 lut 2010, 1:30

Z virutem można by dniami i nocami walczyć, logi sprawdzać, działać, ale nie wiadomo czy się do końca szarlatana usunie. przy takim syfie na komputerze jest to syzyfowa praca, lepiej już ten format zrobić

Format czego.Systemowego czy całosci z uwzględnieniem wszystkich pamięci przenosnych.
A moze tylko systemowego z usunięciem na wszystkich dyskach i pamieciach tylko plików wykonywalnych (to nie tylko exe).
A moze da sie bez formatu,nieraz.
Awatar użytkownika
krzysiekx
Użytkownik

Post 26 lut 2010, 11:53

Da sie bez formatu, ale za dużo z tym ambarasu jak dla przeciętnego użytkownika
Awatar użytkownika
zbycho
Dyskutant

Post 13 lis 2011, 12:12

Bez wzgledu na sposób jaki wybierzesz,zawsze jest z tym duzo ambarasu.

Wróć do Inne