Lekki zestaw - może chmura?

Tutaj możesz zapytać o najlepsze rozwiązanie do Twojego komputera.
Regulamin forum
Prosząc o pomoc w doborze odpowiedniego zestawu, użytkownik jest zobowiązany do wypełnienia wzoru tematu i podania następujących danych:
- posiadany system operacyjny
- zastosowanie komputera
- specyfikacja komputera (opcjonalnie)

Tematy bez wypełnionego wzorca będą usuwane.
Awatar użytkownika
Eugeniusz
Redaktor
Redaktor

Post 03 lut 2012, 20:34

Panda Cloud AntiVirus tworzy cache przeskanowanych plików - jeśli są one niezainfekowane to przy następnym skanowaniu nie będą skanowane o ile się nie zmienią.
Awatar użytkownika
Marek63
Nowicjusz

Post 08 lut 2012, 14:12

Eugeniusz pisze:Panda Cloud AntiVirus tworzy cache przeskanowanych plików - jeśli są one niezainfekowane to przy następnym skanowaniu nie będą skanowane o ile się nie zmienią.

To ma sens, co napisałeś, ale po kilku kolejnych dniach i wykonaniu następnych skanów całego komputera mogę stwierdzić, że czas skanowania praktycznie tej samej liczby plików, bez zmiany ustawień zaawansowanych w Panda Cloud - jest dość zróżnicowany:
ani razu nie zmieściłem się w 16min, jak poprzednio:(
były natomiast czasy skanowania: 22min, 28min, 31min, 20min.
Jaki z tego wniosek? Nie wiem, ale może to jest związane z obciążeniami serwerów chmury Panda? Z moim łączem raczej nie, bo mam bardzo stabilne 10Mb/s dla download plus 1Mb/s dla upload.
Awatar użytkownika
buri
Użytkownik

Post 08 lut 2012, 17:44

Ona ma coś z tym cache nie tak jak trza. Mimo wielu skanów potrafi ciągle mielić dyskiem bez zbędnej potrzeby. Nikt mi nie powie, że 600-1000 MB odczytu nie da się poczuć przy starcie systemu.
Awatar użytkownika
Marek63
Nowicjusz

Post 08 lut 2012, 18:06

Mam pytanie związane z Panda Cloud. Podczas instalacji zrezygnowałem z toolbaru do przeglądarki. Teraz nie pamiętam dokładnie, ale można było zaptaszkować instalację toolbaru i obok był tekst w rodzaju - zyskasz dodatkową ochronę, czy jakoś tak. Wie ktoś, o jaką ochronę chodzi? Teraz widzę, że w opcjach zaawansowanych nie można tego doinstalować, a intryguje mnie, co to było dokładnie, ale płakał nie będę, bo nie toleruję toolbarów.

Drugie pytanie, ktoś zainstalował wersję testową i może coś napisać dla porównania z wersją FREE 1.5.1?
Awatar użytkownika
Borzuck
Użytkownik

Post 08 lut 2012, 18:07

Chodziło o ochronę Web, teraz jej nie posiadasz. Tak samo jest w Avirze.
Awatar użytkownika
marsellus
Dyskutant

Post 08 lut 2012, 18:24

Chodzi o filtrowanie stron, mogłeś zainstalować z toolbarem potem odinstalować sam toolbar, a filtrowanie i tak by działało...
Awatar użytkownika
Marek63
Nowicjusz

Post 08 lut 2012, 19:32

No to chyba błąd popełniłem. Wygląda na to, że Panda, jako firma trochę lepiej traktuje użytkowników, niż Avira, bo deinstalacja toolbaru w Avira 2012 pozbawia WebGaurda chyba. Mógłbym zrobić instalację nakładkową, czy powinienem odinstalować Panda Cloud, jeśli zdecydowałbym się na nową instalację z toolbarem?
Skuteczna jest ta ochrona w ogóle, czy obciąża dodatkowo system - bo może nie warto żałować?
Awatar użytkownika
buri
Użytkownik

Post 08 lut 2012, 19:41

Możesz mi powiedzieć jak obciąża Ci dysk po starcie 3-5 minut? Ile jest w menadżerze zadań, jak dodasz kolumnę "Odczyt z dysku". Nie mogę jakoś ogarnąć Pandy, a nie wiem czy ona się uspokoi.
Awatar użytkownika
Marek63
Nowicjusz

Post 08 lut 2012, 19:57

buri pisze:Możesz mi powiedzieć jak obciąża Ci dysk po starcie 3-5 minut? Ile jest w menadżerze zadań, jak dodasz kolumnę "Odczyt z dysku". Nie mogę jakoś ogarnąć Pandy, a nie wiem czy ona się uspokoi.

Zaskoczyłeś mnie.
W menedżerze zadań pod zakładką procesy mam do wyboru widok kolumn:
odczyty we/wy
odczyty we/wy w bajtach
....

i wiele innych, ale nic o odczytach z dysku - źle szukam pod win xp?
Awatar użytkownika
buri
Użytkownik

Post 08 lut 2012, 20:08

Ajj to "odczyty we/wy" przepraszam, już nie pamiętam jakie tam są, człowiek siedzi na czym innym to zapomina :wall:
Dobrze, że Ci komendy do terminala nie podałem...
Awatar użytkownika
Marek63
Nowicjusz

Post 08 lut 2012, 20:46

Uruchomiłem ponownie lapka i jest tak:

PSANHost.exe zaraz po uruch. ok 220000 po minucie ok 300000 po 3-5min ok 350000 [nie wiem w jakich to jednostkach, ale kolumna jak sobie zażyczyłeś odczyty we/wy

PSUNMain.exe od uruchomienia praktycznie bez zmian tylko 175

Był też trzeci proces od Panda zaraz po uruchomieniu w nazwie było ..Manager.exe, ale zniknął po ok 2min

Teraz przeglądam net, dokumenty i w zasadzie jest bez zmian po ok 10 min od uruchomienia.
Awatar użytkownika
buri
Użytkownik

Post 08 lut 2012, 20:54

To jest:
Liczba operacji odczytu wejścia/wyjścia generowanych przez proces, takich jak We/Wy pliku, sieci i urządzenia. Odczyty We/Wy kierowane do dojść KONSOLI (obiektu wejścia konsoli) nie są liczone.

I tak mniej niż u mnie i nie rośnie, ale dam jej jeszcze szansę, a później :crazy: I zainstaluję Avasta albo MSE. Dzięki za info.
Awatar użytkownika
Marek63
Nowicjusz

Post 08 lut 2012, 21:11

buri,
czy przypadkiem nie masz w ustawieniach zaptaszkowane, jako aktywne: skanowanie w tle po synchronizacji cache?

bo ja nie mam, zostawiłem, jak było, czyli domyślnie nieaktywne.
Awatar użytkownika
buri
Użytkownik

Post 08 lut 2012, 22:09

Raz tak raz tak, zobaczę i najwyżej wyłączę jak coś, bo już sam się gubię.
Awatar użytkownika
Marek63
Nowicjusz

Post 10 lut 2012, 17:19

buri,
poprzednio napisałem:
PSANHost.exe zaraz po uruch. ok 220000 po minucie ok 300000 po 3-5min ok 350000

to były wyniki po 'uruchom ponownie' - jeżeli komputer jest włączany normalnie po normalnym wyłączeniu to:
PSANHost.exe stabilnie utrzymuje ok 200000 dla odczyty we/wy..

Ktoś mógłby napisać coś więcej o wersji testowej Panda Cloud - różnicach w stosunku do stabilnej 1.5.1?
Awatar użytkownika
Flash999
Specjalista

Post 10 lut 2012, 18:21

Ja po instalacji miałem BSODa (ale nie wiem czy przez to). Ale całkiem fajnie się prezentowała, Firewall. Ogólnie zmiany na plus.
Awatar użytkownika
TASMAN
Amator

Post 10 lut 2012, 18:51

Nie używałem PCFree ale być może jest tak jak w G-Data że dwa razy tych samych plików nie skanuje tzn.tych które nie były modyfikowane czy jakoś tak. :beer:
Poprzednia

Wróć do Dobór zestawu