Ostatnio siedząc głównie na Linuksie olałem kwestię zabezpieczenia kompa. Jednak nowy komputer domowy o nowej mocy zmienił moje postanowienie co do bezpieczeństwa. Co chcę osiągnąć może?
1. ma być prosto, gdyż to będzie używać moja Mama i raczej nie mogę od niej wymagać cudów
2. bezpiecznie jeśli chodzi o bankowość
Dwa malutkie punkty, ale ja dorzucę coś od siebie, lekkość w działaniu. Skoro mam już SS Premium to coś co będzie jego uzupełnieniem. Na komputerze sporo rzeczy będzie z autologowaniem: Skype, WTW, Windows Live Poczta. Moi rodzice planują trochę się oswoić z komputerem więc chcę aby to było łatwe - trochę już tłumaczyłem o naiwności więc nie klikają w ciemno. Brzydkie, dziwne strony raczej odpadają - większość będzie na karcie startowej.
Obecnie jest MSE, gdyż na koncie NortonaIS którego miałem dołączonego do płyty głównej pisze iż wygasło dziwnym trafem (jeszcze powinno być z 6 miesięcy przynajmniej bo było na rok - tak pisało). Uzupełnia go SS Premium z ustawieniami pod pozwalaj M$, aby za dużo nie gadał.
System będzie ustawiony jeszcze przeze mnie więc zbędne usługi polecą bo ich nie lubię. Ukrywanie w sieci, blokowanie anonimowego połączenia itp. już załączyłem w XP-AntySpy. Użytkowników komputera będzie 2-3 i każdy będzie miał swoje konto aby nie wadzić drugiej osobie.
System wybrałem Windows 7 Pro X64 (oczywiście oryginalny) aby wykorzystać 4GB ramu oraz optymalnie działał z AMD x3 445. Całość pracuje za routerem z włączonym firewall.
Zastanawiam się nad przeglądarką, Opera, IE9 czy FF tutaj akurat wystarczy by działała - wcześniej była Opera i było dobrze.
Kombinować czy raczej zostawić to co jest? Nigdy nie było problemów, więc nie wiem czy jest sens się pakować w coś.
Jeśli zostawić to może jakieś małe ustawienia zastosować?
Pozdro

---Edytka---
Jak myślicie konta standardowe dać? Można zmienić konto Administratora na standardowe? - założę drugie Admina i z tamtego zmienię opcje czy się nie da? Kurde za dużo ustawiłem już i nie chcę od nowa zaczyna, chyba że nie ma wyjścia.

Chyba postawię tam Linuksa, bo to porażka jak nie przestanie.