Tutaj możesz zapytać o najlepsze rozwiązanie do Twojego komputera.
Regulamin forum
Prosząc o pomoc w doborze odpowiedniego zestawu, użytkownik jest zobowiązany do wypełnienia wzoru tematu i podania następujących danych:
- posiadany system operacyjny
- zastosowanie komputera
- specyfikacja komputera (opcjonalnie)
Tematy bez wypełnionego wzorca będą usuwane.
-

- Nowicjusz
08 cze 2011, 15:32
Jestem informatykiem i dużo grzebie w komputerze, chodzę po różnego rodzaju stronach, korzystam z banku internetowego, gram, ogólnie rzecz biorąc komputera korzystam do wszystkiego. jak go zabezpieczyć? postanowiłem zrezygnować z nisa 2011, bo robi wszystko za moimi plecami a lubię wiedzieć co się dzieje i szukam alternatywy. myślę nad comodo is lub avastem 6. A może coś innego? Co polecacie ?
-

- Nowicjusz
08 cze 2011, 15:55
Dlaczego akurat taki zestaw ? mbam na żądanie?
-

- Nowicjusz
08 cze 2011, 16:17
Mówimy o wersji free ? Będąc na forum specjalistycznym od spraw bezpieczeństwa liczyłem na konkretną propozycję av..
-

- Nowicjusz
08 cze 2011, 16:37
Lepiej wybrać comodo is czy oa + av ?
-

- Ekspert
08 cze 2011, 17:16
Myślę, że CIS będzie dobrym rozwiązaniem. On na pewno nie da używac komputera bez częstych komunikatów, pytających co chcesz zrobić.
Do tego darmowy AntiLogger-SpyShelter i Malwarebytes Anti Malware na żądanie i masz bardzo mocny zestaw.
-

- Nowicjusz
08 cze 2011, 18:13
Nie zależy mi na zasypywaniu komunikatami, jednak chcę o części rzeczy decydować i chociaż widzieć co się dzieje. Zależy mi również na niskim poborze zasobów.
-

- Nowicjusz
08 cze 2011, 18:54
Może jakieś inne propozycje ?
-

- Nowicjusz
08 cze 2011, 19:20
Chyba przetestuję CIS'a 2011 + mbam. Czym się różni cis free od cisa pro ? Mam bodajże z ich strony pro na 1 rok za friko.
-

- Nowicjusz
08 cze 2011, 19:26
Kumam. Jeszcze jedna sprawa - kiedyś miałem cis'a postawionego, jednak wyjątkowo mnie denerwował, a mianowicie chciałem zagrać w grę frets on fire to gra była blokowana. Dodałem ją do białej listy i dalej to samo. nawet wyłączenie pakietu nie przyniosło skutku. Po pół godzinie wywaliłem cis'a. Da się uniknąć tego problemu? Może zrobiłem coś źle lub nie ustawiłem odpowiednio?
-

- Ekspert
08 cze 2011, 20:02
CISA najlepiej zainstalować na świeżym systemie, a do listy zaufanych dodać dany program przed jego pierwszym uruchomieniem.
-

- Redaktor

09 cze 2011, 5:14
No to może i ja się nieco wtrącę,bo widzę że Comodo dostał "słodką laurkę"...a wcale tak słodko z nim nie jest. Piszesz Severus, że jesteś informatykiem, chodzisz po różnych stronach i chcesz wiedzieć, co w systemie "piszczy"...no więc zastanów się,czy na pewno Comodo będzie dobrym rozwiązaniem. Nie jest to program o jednoznacznie dobrej opinii, a przeciwników ma tylu, co zwolenników. Nie będę się wymądrzał, szukał faktów i przedstawiał ich tu...wymiana zdań na ten temat zawsze wprowadza dość gorącą atmosferę i rozbudza emocje niektórych użytkowników, ale zaproponuję kilka wątków choćby na naszym forum, gdzie rozmawiało sie kiedyś o "ciemnej stronie" tego programu i jego możliwościach
viewtopic.php?f=31&t=4064&p=108854&hilit=comodo#p108854
viewtopic.php?f=44&t=3432&p=94380&hilit=comodo#p94380
viewtopic.php?f=44&t=3799
viewtopic.php?f=52&t=3786&p=101867&hilit=comodo#p101867
Co do zapór...Eugeniusz zaproponował bardzo dobrą zaporę i jeśli naprawdę chcesz mieć coś pod kontrolą, to nawet wersja darmowa OA oferuje sporo możliwości, pomijając nawet jest bardzo czuły HIPS. Jeśli chcesz zaporę bez HIPSa, a przy tym sporą kontrolę na ruchem sieciowym, to zaproponuję nieco starsze, ale w pełni funkcjonalne, darmowe i wciąż skuteczne zapory - Filscelab lub Net.Veda.
SpyShelter jak najbardziej wpasuje się w zestaw, a odnośnie AV...skoro nie Avast to może faktycznie Immunet lub Panda CA, ale to "chmurki" więc powinieneś mieć raczej dobre łącze.
Wróć do Dobór zestawu