Jaki dysk SSD 2,5 cala wewnętrzny wybrać?

Sprzęt komputerowy, dział tymczasowy.
Awatar użytkownika
lukasamd
Administrator
Administrator

Post 08 gru 2011, 12:00

Jak dla mnie nieco dziwny wynalazek... za taką samą cenę można mieć normalnego SSDka, który zagwarantuje z pewnością większe bezpieczeństwo danych. Jeżeli używamy go tylko jako cache, to bezpieczeństwo jest takie same jak na zwykłym HDD, bo to on jest faktycznym nośnikiem.
Awatar użytkownika
andrzej76
Redaktor
Redaktor

Post 17 gru 2011, 22:31

Crucial M4 64GB - czy transfery dysku są w normie? Nie mam obaw, tylko pytam, może są większe, chodzi pod SATA II.

Obrazek

Obrazek

Czy zastosować nowe firmware (version 009) , które pobrałem z stąd :

Spoiler:

Czy konfigurować jakoś Windows 7 pod SSD? ( wyłączyłem indeksowanie, zmiejszyłem plik stronicowania, wyłączyłem przywracanie systemu i wstępne ładowanie do pamięci)

Zapytania kieruję do Łukasza lub innego usera który go posiada.
Awatar użytkownika
lukasamd
Administrator
Administrator

Post 17 gru 2011, 22:46

Wstępne ładowanie do pamięci możesz zostawić włączone, ono wcale nie przeszkadza w wypadku SSD (bo to ładuje dane do RAMu który i tak jest szybszy).
Transfery wyglądają ok, masz intel rapida, masz prawidłowy alignment, teraz tylko używać :)
Awatar użytkownika
andrzej76
Redaktor
Redaktor

Post 17 gru 2011, 22:50

lukasamd pisze: masz intel rapida, masz prawidłowy alignment, teraz tylko używać

Możesz jaśniej wytłumaczyć jeśli można.
Awatar użytkownika
lukasamd
Administrator
Administrator

Post 17 gru 2011, 23:00

No ze screenu z AS widać, że masz zainstalowane sterowniki Intel Rapid Storage, masz też prawidłowo dopasowane rozmiary partycji (oba na zielono) więc SSD działa "z pełną mocą".
Awatar użytkownika
andrzej76
Redaktor
Redaktor

Post 17 gru 2011, 23:26

Dzięki za informację. Faktycznie działa "na maxa" czuć to.
Awatar użytkownika
lukasamd
Administrator
Administrator

Post 18 gru 2011, 0:36

I wbrew pozorom tu wcale nie chodzi aż tak bardzo o te transfery - ja dla porównania mam zapis 4k w granicach 19-20 MB/s (czyli 2x wolniej niż u Ciebie!) a wydajność jest po prostu miażdżąca.
To co opisuję co ma miejsce u mnie to dosyć "normalna" sprawa ze względu na chipsety intela dosyć mocno oszczędzające energię na lapach - da się zmienić kilka ustawień i też robi się 40 MB/s, ale jakoś tego nie czuć wcale :) Najważniejszy jest czas dostępu, to robi kapitalną różnicę.
Spróbuj sobie wrzucić na pasek zadań Win7 kilka aplikacji np. word, excel, odtwarzacz, przeglądarka, komunikator a potem szybko przez niego przejechać i wszystko uruchamiać - wtedy naprawdę widać potęgę SSD :D

Aż mi się przypomniał pewien filmik (no ale to "nieco" większe koszty :D)
http://youtu.be/96dWOEa4Djs?hd=1&t=2m5s
Awatar użytkownika
andrzej76
Redaktor
Redaktor

Post 18 gru 2011, 12:52

lukasamd pisze:Spróbuj sobie wrzucić na pasek zadań Win7 kilka aplikacji np. word, excel, odtwarzacz, przeglądarka, komunikator

Tak sprawdziłem go tak i ... HDD przy takiej operacji w porównaniu do SSD - żółwikem jest.
Awatar użytkownika
Overlord
Nowicjusz

Post 19 gru 2011, 22:34

SSD świetna sprawa. Ja niestety muszę poczekać, aż ceny troszkę spadną.
Poprzednia

Wróć do Sprzęt komputerowy