Jak zrobić kopię całego systemu na jednym dysku ?

Oprogramowaniem do wykonywania kopii zapasowych.
Awatar użytkownika
rafikrafiki
Dyskutant

Post 31 sty 2012, 21:03

Więc tak. O kopiach zapasowych nie mam zielonego pojęcia, bo nigdy ich nie tworzyłem. Więc zwracam się o pomoc do was. Interesuje mnie jak zrobić kopię bezpieczeństwa całego dysku C, bądź tylko systemu, która znajdowała by się na jednym dysku i w razie awarii systemu, można było by przywrócić ją. Używałem punktów przywracania, ale lubię eksperymentować i zawsze tak knociłem system, że nawet punkty przywracania nie działały, nie wspomnę już o całkowitym skatowaniu go. :D Więc poszukuję jakiegoś narzędzia, aby utworzyć jego kopię, tak aby w razie całkowitej awarii windowsa, mógłbym wszystko przywrócić. Z góry dziękuję za wszystkie porady. ;)
Awatar użytkownika
Eugeniusz
Redaktor
Redaktor

Post 31 sty 2012, 21:09

Możes zastosować:
1) tworzenie obrazów dysków/partycji. Świetne darmowe oprogramowanie: Keriver Free, Macrium Reflect Free, Easeus Todo Backup. Polecam Macrium.
2) tworzenie migawek (snapshotów), czyli takich rozszerzonych punktów przywracania systemu - tu do wyboru jest Comodo Time Machine.
Awatar użytkownika
Eru
Moderator
Moderator

Post 31 sty 2012, 21:17

Ja tam jednak wolę Kerivera :D
Awatar użytkownika
rafikrafiki
Dyskutant

Post 31 sty 2012, 21:23

Ja też go wybiorę. Poczytałem tu: http://forum.safegroup.pl/keriver-1-click-restore-free-t4325.html i w wujku G, i doszedłem do wniosku, że warto go wypróbować.
Eugeniusz pisze:Możes zastosować:
1) Polecam Macrium.

Czytałem o nim komentarze na DP i nie były pochlebne.

Eugeniusz pisze:2) tworzenie migawek (snapshotów), czyli takich rozszerzonych punktów przywracania systemu - tu do wyboru jest Comodo Time Machine.

Chyba ten program nie jest już rozwijany ?
Awatar użytkownika
Borzuck
Użytkownik

Post 31 sty 2012, 21:25

Nie sugeruj się DP, sami "specjaliści i technicy" tam. Tak, CTM nie jest rozwijane.
Awatar użytkownika
morphiusz
Mentor
Mentor

Post 31 sty 2012, 21:26

Awatar użytkownika
Borzuck
Użytkownik

Post 31 sty 2012, 21:28

Ok, sorki, moja niewiedza.
Awatar użytkownika
byku81
Dyskutant

Post 31 sty 2012, 21:29

Ja mam zrobione tak ze zainstalowałem triala Acronis True Image Home 2012 zrobilem sobie starter na starej mp3 (512mb)odinstalowałem triala i w razie przekombinowania z systemem wkladam mp3 daje F11 i przywracam.
Awatar użytkownika
rafikrafiki
Dyskutant

Post 31 sty 2012, 21:34

morphiusz pisze:
Borzuck pisze:Tak, CTM nie jest rozwijane.

W marcu (za miesiąc) wychodzi "rewolucyjna" wersja 3.

Dla zainteresowanych: http://forums.comodo.com/news-announcem ... 062.0.html

Czytałem, że mają go nie rozwijać, no ale jak widać coś się szykuje. Co do tego programu to jak on się spisuje i czy działa na 64 bit ?
Awatar użytkownika
rimdop
Nowicjusz

Post 20 mar 2012, 22:23

Eru pisze:Ja tam jednak wolę Kerivera :D
Czy Kervier wspiera windows 8,a jak nie to jaki wspiera?
Awatar użytkownika
bardok206
Specjalista

Post 20 mar 2012, 23:26

rimdop pisze:
Eru pisze:Ja tam jednak wolę Kerivera :D
Czy Kervier wspiera windows 8,a jak nie to jaki wspiera?
u mnie działa ok. Tylko po uruchomieniu pierwszym niektórych modułów aplikacja czepia się. Wystarczy ustawić kompatybilność z win7. 2x już przywracałem 8 kme i działa wszystko ok.
Awatar użytkownika
rimdop
Nowicjusz

Post 21 mar 2012, 21:43

U mnie nie chce działać pokazuje,że program jest niekompatybilny.
Awatar użytkownika
zord
Moderator
Moderator

Post 22 mar 2012, 0:23

ja używam ShadowProtect® Desktop bardzo dobry i szybki program w windows vista/7 i chyba 8 można sobie dodać do bootloadera przywracanie systemu trwa u mnie około 3 minut gdzie w keriver zajmowało to około 15 więc różnica ogromna
Awatar użytkownika
bardok206
Specjalista

Post 22 mar 2012, 2:34

rimdop pisze:U mnie nie chce działać pokazuje,że program jest niekompatybilny.
musisz przecież ustawić kompatybilność z win 7 dla każdego pliku exe z osobna.Jest chyba ok 4....Po tym zabiegu uruchamia się normalnie.
Awatar użytkownika
Fix00ser
Amator

Post 22 mar 2012, 11:32

Awatar użytkownika
rimdop
Nowicjusz

Post 22 mar 2012, 20:58

zord pisze:ja używam ShadowProtect® Desktop bardzo dobry i szybki program w windows vista/7 i chyba 8 można sobie dodać do bootloadera przywracanie systemu trwa u mnie około 3 minut gdzie w keriver zajmowało to około 15 więc różnica ogromna
Różnica jest także w cenie(prawie 100 dolarów).Ufam,że soft jest dobry ale.....
Awatar użytkownika
Eugeniusz
Redaktor
Redaktor

Post 22 mar 2012, 21:09

Jeszcze jest darmowa Clonezilla. Klonowałem nią dane z uszkodzonego dysku. Dała radę :)
Awatar użytkownika
rimdop
Nowicjusz

Post 22 mar 2012, 23:37

bardok206 pisze:
rimdop pisze:U mnie nie chce działać pokazuje,że program jest niekompatybilny.
musisz przecież ustawić kompatybilność z win 7 dla każdego pliku exe z osobna.Jest chyba ok 4....Po tym zabiegu uruchamia się normalnie.
Przepraszam,ale nie wiem jak wykonać ten zabieg kompatybilności?
Awatar użytkownika
Fix00ser
Amator

Post 23 mar 2012, 0:58

ppm>na plik wykonywalny i z menu wybierz właściwości pliku i przejdź do zakładki zgodność tam masz opcje wyboru trybów uruchomienia wybranego pliku
lub
ppm> na plik i z menu wybierz <rozwiązywanie trybu zgodności>

Wróć do Backup danych