HTML\crypted.gen w tymczasowych opery

Tutaj możesz poprosić o pomoc po zainfekowaniu systemu przez wirusy, trojany etc.
Awatar użytkownika
leonardofree
Nowicjusz

Post 16 cze 2010, 10:30

Od tygodnia po wejściu na stronę filmweb czy lyrics-wiki w tymczasowych plikach opery pokazuje mi się wykrycie wirusa HTML\Crypted.gen. Czy to możliwe, żeby na stronach Filmweb był wirus ? To fałszywy alarm ? Jeśli tak to co zrobić ? Jak wpisać wyjątek skoro za każdym razem to inny plik jest zainfekowany ? A może to nie fałszywy alarm tylko o czymś świadczy ?
Awatar użytkownika
polak900
Ekspert

Post 16 cze 2010, 10:37

możliwe to jest ale wydaje mi się że to jakiś fake alarm:)
jaki masz antywirus?
Awatar użytkownika
facecik
Specjalista

Post 16 cze 2010, 10:42

Po nazwie zagrożenia wygląda, że używa Aviry :)
I to zapewne FP.
Awatar użytkownika
leonardofree
Nowicjusz

Post 16 cze 2010, 10:45

facecik pisze:Po nazwie zagrożenia wygląda, że używa Aviry :)
I to zapewne FP.

Dokładnie Avira Personal 10. Co mam zrobić ? Lubię stronę filmweb a to pojawia się wiele razy przy przeglądaniu tej strony.
Awatar użytkownika
facecik
Specjalista

Post 16 cze 2010, 10:52

leonardofree pisze:
facecik pisze:Po nazwie zagrożenia wygląda, że używa Aviry :)
I to zapewne FP.

Dokładnie Avira Personal 10. Co mam zrobić ? Lubię stronę filmweb a to pojawia się wiele razy przy przeglądaniu tej strony.

Wyślij ten plik do labu Aviry , niech sprawdzą i jak będzie to FP to niedługo problem przestanie istnieć , a jak wykrywa to nie masz czym się przejmować i śmiało możesz na Filmweb wchodzić ;)
Użyj tej strony do przesłania pliku CLICK
edit: ewentualnie prześlij im na mail-a ( virus_malware@avira.com ) ,
Awatar użytkownika
polak900
Ekspert

Post 16 cze 2010, 13:02

jak aviry,to zrób tak jak radzą
Awatar użytkownika
leonardofree
Nowicjusz

Post 16 cze 2010, 17:15

facecik pisze:Wyślij ten plik do labu Aviry , niech sprawdzą i jak będzie to FP to niedługo problem przestanie istnieć , a jak wykrywa to nie masz czym się przejmować i śmiało możesz na Filmweb wchodzić ;)

Wysłałem plik do Aviry i mam taką odpowiedź:
File ID Filename Size (Byte) Result
25756366 opr003LD.tmp 358.42 KB FALSE POSITIVE
Please find a detailed report concerning each individual sample below:
Filename Result
opr003LD.tmp FALSE POSITIVE
The file 'opr003LD.tmp' has been determined to be 'FALSE POSITIVE'. In particular this means that this file is not malicious but a false alarm. Detection is removed from our virus definition file (VDF) with the version: 7.10.8.94.

To dlaczego mi się to pokazuje skoro od wersji 7 niby nie ma tego w definicjach ? Wiem już, że to fałszywy alarm ale co mam zrobić ? bo cały czas mi wyskakuje okienko. Da się jakoś zrobić, żeby przestało wyskakiwać ? bo to denerwujące...
Awatar użytkownika
Eugeniusz
Redaktor
Redaktor

Post 19 cze 2010, 13:04

Ale generycznie nadal wykrywa. A całej sygnatury generycznej przecież nie usuną.
Awatar użytkownika
facecik
Specjalista

Post 13 lis 2011, 12:36

leonardofree pisze:
facecik pisze:Wyślij ten plik do labu Aviry , niech sprawdzą i jak będzie to FP to niedługo problem przestanie istnieć , a jak wykrywa to nie masz czym się przejmować i śmiało możesz na Filmweb wchodzić ;)

Wysłałem plik do Aviry i mam taką odpowiedź:
File ID Filename Size (Byte) Result
25756366 opr003LD.tmp 358.42 KB FALSE POSITIVE
Please find a detailed report concerning each individual sample below:
Filename Result
opr003LD.tmp FALSE POSITIVE
The file 'opr003LD.tmp' has been determined to be 'FALSE POSITIVE'. In particular this means that this file is not malicious but a false alarm. Detection is removed from our virus definition file (VDF) with the version: 7.10.8.94.

To dlaczego mi się to pokazuje skoro od wersji 7 niby nie ma tego w definicjach ? Wiem już, że to fałszywy alarm ale co mam zrobić ? bo cały czas mi wyskakuje okienko. Da się jakoś zrobić, żeby przestało wyskakiwać ? bo to denerwujące...

No przecież Ci napisali , że przy następnej aktualizacji definicji wirusów v7.10.8.94 fałszywy alarm już nie będzie się pojawiał.

Wróć do Pomoc po zainfekowaniu