Inne spojrzenie na temat zabezpieczenia systemu.
-

- Specjalista
21 wrz 2009, 22:57
GeSWall – niezawodny czy dziurawy ?
Dziś cały dzień katowałem GS na wielu próbkach wirusów pochodzących z forum MBAM, było ich około 60-80 .Włączone były wszelkie zdarzenia i po komunikatach można było stwierdzić iż każda próbka została sprawnie zablokowana, odizolowana jak i zneutralizowana. Okazuje się iż nie do końca,. Podczas gdy się wylogowałem postanowiłem przeskanować system MBAM, wykonłem skanowanie dokładne i o to wynik :

Byłem i wciąż jestem w dużym szoku ! GeSWall przepuścił aż 10 infekcji ! Okazuje się iż programy działające na zasadzie wirtualizacji/piaskownic, silnych restrykcji są, mogą być zawodne. Część procesów zneutralizował automatycznie a resztę zostawił w izolacji, zatem sam manualnie się ich pozbyłem , po czym wylogowałem się i wykonałem skanowanie. Będę dalej testował GS i jeśli ponownie zaliczy taką wpadkę to na pewno pójdzie do kosza, zresztą tak czy siak pójdzie, za duża wpadka ! Shadow Defender – ten program nie jest w stanie zawieść, warto w niego zainwestować, po ponownym uruchomieniu systemu nie było śladu po infekcji, to rzeczywiście działa ! Warto było zainwestować…
-

- Specjalista
-

- Ekspert
21 wrz 2009, 23:01
DW nic takiego nie przepuści, ale coś chyba nie tak postępujesz z GW te trojany mogą być ale są nie aktywne
-

- Specjalista
-

- Ekspert
21 wrz 2009, 23:17
tak venomX właśnie o tym myślałem co koledzy
-

- Mentor

21 wrz 2009, 23:38
VenomX pisze:Zatem bardzo się cieszę. Dostałem gorączki

[hr]
Dzięki yngve

SD posprząta .
Po co się tak spinasz? Wyluzuj, bo skrócisz sobie żywot o parę dni
Jak prosto, szybko usunąć zagrożenia? Ano wystarczy odpalić konsolę, przejść do Untrusted Files, kliknąć PPM nań i wybrać Start Scan. Potem pojawi Ci się lista ze wszystkim niezuafanymi plikami. Patrzysz na datę i nazwę, którą możesz sprawdzić w Logu i kasujesz klikając PPM w prawym panelu na wybranym pliku.
Załącznik 1: http://img97.imageshack.us/img97/7201/67307232.png
Załącznik 2: http://img197.imageshack.us/img197/9753/15695408.png
Wróć do Programy typu: HIPS, SandBox