Darmowe oprogramowanie do tworzenia migawek systemu

Oprogramowaniem do wykonywania kopii zapasowych.
Awatar użytkownika
szulcu
Amator

Post 25 cze 2011, 18:13

Przeczytałem cały wątek na temat CTM i tego, że nie radzi sobie z dwoma systemami. Niestety, wszystkie propozycje podane przez użytkowników są płatne, a CTM nie jest już rozwijany. Istnieją w ogóle jakieś inne, przede wszystkim darmowe, programy tego typu?
Awatar użytkownika
Eugeniusz
Redaktor
Redaktor

Post 25 cze 2011, 18:20

Wszystkie płatne.
"Darmowe" jest tylko przywracanie systemu (działa na tej samej zasadzie) ale biorąc pod uwagę licencję Windows dochodzimy do wniosku że też trzeba zapłacić ;)
Awatar użytkownika
szulcu
Amator

Post 25 cze 2011, 18:23

Ale przywracanie systemu nie działa aż tak wspaniale jak można by pomyśleć :) No cóż, pozostaje mi chyba tylko obejść się smakiem.
Awatar użytkownika
kamil10506
Ekspert

Post 25 cze 2011, 18:29

Ja tam nie widzę nic złego w systemowym przywracaniu :)
Awatar użytkownika
szulcu
Amator

Post 25 cze 2011, 18:42

No z tego co pamiętam to przywracanie systemu nie wyczyści Ci systemu tak, że np. po infekcji nie ma śladu ;-) A ja szukam oprogramowania, które monitoruje zmiany w rejestrze i plikach, a potem pozwala je zaakceptować lub ewentualnie odrzucić :P
Awatar użytkownika
Eru
Moderator
Moderator

Post 25 cze 2011, 18:47

szulcu pisze: A ja szukam oprogramowania, które monitoruje zmiany w rejestrze i plikach, a potem pozwala je zaakceptować lub ewentualnie odrzucić

No to CTM (i inne ISR) też tak nie działa(ją) ;)
Niestety nie mogę ci nic polecić ponieważ wszystkie znane mi rozwiązania są płatne - a ty szukasz czegoś darmowego :D A i chyba takiego softu nie ma nawet który spełniłby te wymogi :D
Może zainteresuj się Sandboxie - jest darmowa wersja ;)
Awatar użytkownika
szulcu
Amator

Post 25 cze 2011, 18:49

No to skoro darmowych nie ma, no to trzeba będzie zadowolić się wersją próbną. Znajdzie się coś takiego jak opisałem? ;-)

Update: szkoda tylko, że CTM nie jest rozwijany, bo w sumie spełniłby moje oczekiwania, ale ta niekompatybilność z dwoma systemami go przekreśla.
Awatar użytkownika
Eugeniusz
Redaktor
Redaktor

Post 25 cze 2011, 18:56

szulcu pisze:No z tego co pamiętam to przywracanie systemu nie wyczyści Ci systemu tak, że np. po infekcji nie ma śladu ;-) A ja szukam oprogramowania, które monitoruje zmiany w rejestrze i plikach, a potem pozwala je zaakceptować lub ewentualnie odrzucić :P

Myślę że Microsoft specjalnie "upośledził" przywracanie Windows, by użytkownicy nie tracili dokumentów i innych osobistych danych podczas operacji przywracania. Inaczej odezwałyby się głosy że Microsoft doprowadza do strat danych, działa na szkodę...

Tak czy owak, masz tylko wersje demo.
Awatar użytkownika
szulcu
Amator

Post 25 cze 2011, 19:00

W takim razie pozostaje pytanie: czy Rollback RX (aka EAZ-Fix) spełni oczekiwania, które napisałem wyżej? Chociaż w większym stopniu?
Awatar użytkownika
Eugeniusz
Redaktor
Redaktor

Post 25 cze 2011, 19:10

W pewnym stopniu tak, ale zasada jest taka: wszystko albo nic. Albo przywracamy wszystkie pliki do poprzedniego stanu albo nic nie robimy.
Zyskujesz wygodę, możesz cofnąć Windows do dowolnego stanu w przeszłości (o ile utworzyłeś migawki). Tracisz możliwość defragmentacji, a i ja miałem wydłużony start systemu.
Z migawek fajnie się korzysta gdy testuje się sporo oprogramowania. W innym przypadku wystarczy Macrium :P
Awatar użytkownika
Eru
Moderator
Moderator

Post 25 cze 2011, 19:13

Eugeniusz pisze:Albo przywracamy wszystkie pliki do poprzedniego stanu

W sumie jest funkcja wykluczania plików/folderów z przywracania ;)
Awatar użytkownika
szulcu
Amator

Post 25 cze 2011, 19:15

Zainstalowałem system w pliku VHD do testów właśnie i dlatego szukam oprogramowania, które pozwoli mi przywrócić system do stanu sprzed instalacji innych programów (spowoduje usunięcie wszystkich nowych plików, wpisów w rejestrze). Na tym systemie nie będę przechowywał żadnych dokumentów, które bałbym się utracić.
Awatar użytkownika
tommy504
Specjalista

Post 25 cze 2011, 23:18

Awatar użytkownika
ktostam
Redaktor
Redaktor

Post 26 cze 2011, 8:43

Awatar użytkownika
Eru
Moderator
Moderator

Post 26 cze 2011, 12:08

To w ogóle co innego @ktostam - Genie to zwykły program do backupów :P
Awatar użytkownika
Eugeniusz
Redaktor
Redaktor

Post 26 cze 2011, 12:08

Genie TImeline jest tylko programem do backupu. Tworzy kopie prywatnych danych, kopii systemu zrobić chyba nie potrafi :(
Awatar użytkownika
kamil10506
Ekspert

Post 26 cze 2011, 12:12

To prawda, na pewno w wersji Free nie ma opcji tworzenia migawek.
Poza tym on potrafi niby odzyskać dane po np. awarii dysku.
Awatar użytkownika
ktostam
Redaktor
Redaktor

Post 13 lis 2011, 12:38

Wróć do Backup danych