Comodo Dragon

Aplikacje pracujące pod kontrolą systemów rodziny Microsoft Windows.
Awatar użytkownika
lukasamd
Administrator
Administrator

Post 16 paź 2011, 11:39

Fork Chrome'a jest czasami u nas na forum omawiany, a nie ma swojego tematu jako takiego, najczęściej idzie gdzieś w innych tematach, np. tam gdzie był omawiany problem z norton toolbarem.
Czemu by więc nie zrobić "dedykowanego" tematu dla tej przeglądarki? No to jedziemy panie i panowie ;)

Download:
http://www.comodo.com/home/browsers-too ... rowser.php

Kiedyś używałem przez kilka dni, teraz znowu się skusiłem. Pierwsza zaleta: przy instalacji można wybrać Comodo DNS, z tym, że do wyboru mamy domyślnie tylko dla Dragona. Bardzo dobre rozwiązanie, bo w innych aplikacjach ich DNSy nie zawsze są pożądane. Kiedyś do wyboru było tylko włącz / wyłącz, dla wszystkich aplikacji.
Awatar użytkownika
slawektor
Dyskutant

Post 16 paź 2011, 12:06

Właśnie dlatego że nie działa na niej Norton toolbar zainstalowałem Chrome. Jednak łapała zwiechy więc wróciłem do Comodo Dragon. Swego czasu sprawdzałem Firefoxa, Internet Explorer, Dragona na testach: HTML5 Test, Acid 3, Peacekeeper, SunSpider JavaScript Benchmark, CSS3 Selectors. Test na Javie SE 7 Runtime Environment oraz najnowszym Adobe Flash Playerze. Dragon miał najlepsze wyniki.
Wrzuciłem fajną czarna skórkę: Najciekawsze motywy Google Chrome

Google Chrome, Comodo Dragon włączanie akceleracji sprzętowej.
1. W polu adresu wpisz: aboutflags
2. Znajdź Kanwy 2D przyspieszane z użyciem procesora GPU (GPU Accelerated Canvas 2D) i włącz ją.
3. W przypadku Chrome 9 i 10 włącz: Komponowanie przyspieszane z użyciem procesora GPU (GPU Accelerated Compositing)
4. Zastąp listę renderowania programowego
5. Na dole strony klikamy Uruchom ponownie teraz.
Ostatnio zmieniony 16 paź 2011, 15:41 przez slawektor, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
bardok206
Specjalista

Post 16 paź 2011, 14:28

Dla mnie na plus to :
1. Integracja z siteinspektorem, na przyszłość wolałbym większą integrację( wraz ze wzrostem bazy z SI). Coś na wzór wota itp.
2. Możliwość chowania ikonek z naszych rozszerzeń. Bardzo przydatne w przypadku pokaźnej listy...
3. Wiadomo, wybór miejsca instalacji.
4. Identyfikacja certyfikatów dodatkowa, oraz ciemny interface.
5. Nawet ciekawie prezentuje się oznaczenie bezpiecznej strony (cały zielony pasek adresu)
Awatar użytkownika
joa17t
Amator

Post 27 paź 2011, 23:22

Comodo Dragon na Windows 7 jest nawet szybka. Na XP niestety nie zachwyca prędkością...

Na XP od Comodo Dragon szybsze jest Google Chrome dev.

W Comodo Dragon używam ich serwera i działa bez zarzutu... Dobrze, że nie ma przymusu używania go dla wszystkich aplikacji.

W Comodo Dragon nie używam site inspectora... Co on daje?

Używam w nim WOT i McAfee Site Advisor.
Awatar użytkownika
bardok206
Specjalista

Post 28 paź 2011, 2:16

joa17t pisze:...

W Comodo Dragon nie używam site inspectora... Co on daje?

Używam w nim WOT i McAfee Site Advisor.

Dostępność przycisku który przekierowuje na http://siteinspector.comodo.com/ automatycznie dana stronę na której się znajdujesz. Przykład: jesteś na dziwnie zachowującej się stronie www, chcesz sprawdzić ją pod względem bezpieczeństwa, klikasz przycisk i strona jest sprawdzana.Trzeba troszkę odczekać ok 1-2 min. Jak jest to mamy od razu raport...
Awatar użytkownika
morphiusz
Mentor
Mentor

Post 28 paź 2011, 17:24

Awatar użytkownika
lukasamd
Administrator
Administrator

Post 28 paź 2011, 18:13

Czy mi się wydaje, czy znacznie przyśpieszyli wydawanie Dragona?
Awatar użytkownika
bardok206
Specjalista

Post 28 paź 2011, 18:16

Czy tylko u mnie w comodo dragon podczas ściągania plików (pasek postępu-kółeczko) jest praktycznie niewidoczny?
Awatar użytkownika
morphiusz
Mentor
Mentor

Post 28 paź 2011, 18:19

U mnie tak jest
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Awatar użytkownika
bardok206
Specjalista

Post 28 paź 2011, 18:33

Tak samo u mnie w porównaniu np do chrome to kolory są bardzo mdłe i nie widać dokładnie...
Awatar użytkownika
joa17t
Amator

Post 01 lis 2011, 1:34

Bardok206, dzięki za odpowiedź. Jak będę mieć wątpliwości co do jakiejś strony, to sprawdzę ją przy użyciu site inspectora.

Lukasamd, a może producenci Comodo Dragon chcą doścignąć Google Chrome w numeracji? :}
Awatar użytkownika
bardok206
Specjalista

Post 01 lis 2011, 3:18

Numeracja jest zgodna z wersja stabilną chrome. Tzw teraz 15.
Awatar użytkownika
lukasamd
Administrator
Administrator

Post 01 lis 2011, 14:48

bardok206 pisze:Numeracja jest zgodna z wersja stabilną chrome. Tzw teraz 15.

No właśnie, jeszcze jakiś czas temu byli o minimum 1 numerek w plecy względem Chrome.
Znacznie przyśpieszyli, ciekawe czy to zasługa rosnącej popularności Dragona.
Awatar użytkownika
morphiusz
Mentor
Mentor

Post 01 lis 2011, 19:39

Takie coś mi właśnie od CISa wyskoczyło :D
Nie ma to jak skromność
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Awatar użytkownika
andrzej76
Redaktor
Redaktor

Post 01 lis 2011, 19:42

U mnie też tak było, pobrane, zainstalowane, przesiadka z FF.
Awatar użytkownika
lukasamd
Administrator
Administrator

Post 01 lis 2011, 20:06

morphiusz pisze:Nie ma to jak skromność

Używają bardzo "niebezpiecznych" określeń - można by ich zaskarżyć do sądów w wielu krajach ew. nawet aby zajęła się nimi jakaś komisja handlu. Dlaczego? Niech udowadniają że są najszybsi i najbardziej bezpieczni :) Co innego gdyby pisać o "szybszej" i "bezpieczniejszej" przeglądarce, bo wtedy nie ma punktu odniesienia (tak się robi np. w reklamach w TV).
Awatar użytkownika
morphiusz
Mentor
Mentor

Post 01 lis 2011, 20:15

Racja :idea:
Awatar użytkownika
shinjiru
Użytkownik

Post 02 lis 2011, 0:50

mam nadzieję, że dragona jeszcze bardziej ulepszą i nie spieprzą go w przyszłości....mogliby znowu reaktywować comodo time machine :( chyba, że obecna wersja w zupełności wystacza? Wątpię
Awatar użytkownika
slawektor
Dyskutant

Post 07 gru 2011, 21:48

Awatar użytkownika
fiodor99
Amator

Post 08 gru 2011, 9:27

używałem ją do czasu aż trafiłem na problem z aktualizacją, jakieś 3 miesiące temu, wydaje się szybka, jednakże przyzwyczajenia z firefox-a wygrały i jadę nadal na nim.
Następna

Wróć do Rodzina systemów Windows