Inne spojrzenie na temat zabezpieczenia systemu.
-

- Moderator

03 cze 2010, 9:46
BufferZone Free wykorzystując technologię wirtualizacji, aplikacja ta tworzy bezpieczne, wirtualne środowisko, w którym możemy uruchamiać dowolne programy bez obaw o to, że zainfekują one lub w inny negatywny sposób wpłyną na nasz system. Brzmi to nieco abstrakcyjne, opiszmy więc, jak wygląda korzystanie z BufferZone'a.
Po instalacji w Polu systemowym pojawia się ikona programu. Jej kliknięcie otwiera główne okno, w którym znajdziemy informacje o chronionych programach i różne opcje konfiguracyjne. Domyślnie do "strefy buforowej" dodawane są popularne aplikacje łączące się z Siecią, wykryte automatycznie podczas instalacji. Sama "strefa" jest niewidoczna, jednak aby ułatwić orientację, każdy program w niej uruchomiony otoczony jest czerwoną obwódką.
Działanie aplikacji uruchomionej w "strefie" nie wpływa na system - dotyczy to nie tylko np. pobieranych przez nią plików, ale także konfiguracji jej samej. Program działający w "strefie" nie zdaje sobie sprawy z jej istnienia - ma pełen dostęp do dysku czy Rejestru, choć w rzeczywistości żadne zmiany nie są tam zapisywane. "Strefę" można "oczyścić", i to na dwa sposoby: przenosząc aplikację do "normalnego" systemu lub usuwając wszelkie ślady jej działalności. Należy wobec tego uważać - dokument utworzony przez program działający w "strefie" można niechcący zniszczyć. W menu kontekstowym Eksploratora umieszczono jednak pozycje umożliwiające łatwe przenoszenie

pobieranie
http://www.trustware.com/download-2/
-

- Dyskutant
03 cze 2010, 10:58
a jakie są różnice pomiędzy wersją free a Pro?,nie tak dawno używałem tego softu i jest bardzo dobry,ale u mnie były problemy z jego działaniem,nie pamiętam co się działo.
EDIT: link z porównaniem wersji Pro i Free
http://www.trustware.com/Product-Comparison/
lipa bo nie można dodać do piaskownicy innych przeglądarek niz IE... program dla mnie odpada na starcie,bo kto teraz używa IE
-

- Moderator

-

- Ekspert
03 cze 2010, 13:38
Jeżeli tylko ie to porażka na całej linii
-

- Ekspert
03 cze 2010, 14:20
To już lepiej
-

- Dyskutant
03 cze 2010, 14:34
a można ustawić w programie,że np Google Chrome był automatycznie uruchamiany w piaskownicy czy tylko prawoklik zostaje?
-

- Amator
22 lip 2011, 18:25
Niedawno pojawiła się nowa wersja tej darmowej piaskownicy BufferZone PRO 3.42-02
-

- Amator
22 lip 2011, 19:46
no i nie działa na 64 bit
-

- Specjalista
25 lip 2011, 0:33
No nie działa.....a miała działać ?
Wsparcie dla x64 będzie dopiero od wersji 4.
Napisane jak byk na ich stronie.
-

- Dyskutant
02 lis 2011, 13:31
Kilka dni temu zainstalowałem sobie BufferZone Pro aby go potestowac, zobaczyc jak sie sprawuje. Niestety program nawalił już na drugiej próbce malware'u.
Teraz mam problem w ocenie tego programu. Z jednej strony bardzo prosty w obsłudze i z przydatną ochroną urządzeń wymiennych. Z drugiej jednak strony ochrona tego programu moim zdaniem nie jest tak dobra jak byc powinna.
Dlatego prosiłbym użytkowników, którzy program testowali, użytkowali o opinie na jego temat: jak się u was sprawował i czy mimo wszystko warto z niego korzystac.
-

- Specjalista
02 lis 2011, 13:59
No właśnie , przecież w nowej wersji miało być wsparcie x64, a nadal cisza i szkoda....
-

- Amator
02 lis 2011, 17:54
Cóż, dali go za free to i pieniędzy brak na rozwój ,aktualizacji brak , niby zrobili 4 ale to ciągle beta i nie wiadomo czy i kiedy powstanie
Wróć do Programy typu: HIPS, SandBox