Wszelkie inne tematy związane z bezpieczeństwem komputerowym.
-

- Redaktor

-

- Amator
25 lut 2011, 16:47
Czyli zemana i spyshelter teraz może realnie się przydadzą.
http://banki.wp.pl/kat,6599,title,Haker ... omosc.html
-

- Użytkownik
25 lut 2011, 18:39
donq pisze:Czyli zemana i spyshelter teraz może realnie się przydadzą.
To nie jest takie proste, a wiem z doświadczenia. W domu mam postawione na najprostszy system.
WinXP SP3 + optymalizacja (porty, usługi, luki itp.) + Immunet Free + FW systemowy + FW router + aktualny system oraz profilaktycznie jak jestem w domu co 1-2 miesiące pełen skan kompa różnościami. Obecnie zero problemów, nie licząc jakiś ciasteczek.
Było również uświadamianie oraz krótko jak korzystać z banku i to wystarcza na całe szczęście słynne '3xNIE'.
SS odpada bo i tak by klikali zezwól tylko, ale po 2 latach nie widzę potrzeby nic dorzucać ani zmieniać.
-

- Specjalista
25 lut 2011, 19:33
Creer pisze:Jest tez darmowy Trusteer Rapport.
który niestety nie wspiera bardzo bezpiecznej przeglądarki OPERA
-

- Użytkownik
25 lut 2011, 19:39
Truster Rapport chroni tylko bank ING i zagraniczne banki. Nawet jeśli doda się stronę do zaufanej to nie chroni, jeśli nie ma w bazie banku z którym współpracuje.
A Prevx ma problem z polskim językiem klawiatury tzn. nie ukrywa znaków. Mówiąc prościej nie szyfruje. Chociaż w przypadku Prevxa to złe określenie.
-

- Mentor

25 lut 2011, 19:41
ELWIS1 pisze:Truster Rapport chroni tylko bank ING i zagraniczne banki. Nawet jeśli doda się stronę do zaufanej to nie chroni.
Specjalnie sprawdzalem na stronie jednego z polskich bankow.
Login - nr ID klienta - jest przechwytywany/nieszyfrowany, natomiast haslo juz Trusteer szyfruje zamieniajac je w ciag alfabetu abcdefgh... Nie gwarantuje czy na innych stronach polskich bankow tez to zadziala.
-

- Użytkownik
25 lut 2011, 19:47
U mnie nie szyfruje:)
Pisałem kiedyś do nich i napisali, że mam dodać stronę do zaufanych. Nic to nie dało.
Creer, a masz inny bank niż z tych niżej wymienionych?
http://www.trusteer.com/solutions/home- ... es-we-work
-

- Mentor

26 lut 2011, 19:51
Shinjiru ja tez nie uzywam AV realtime, to jeszcze o niczym nie swiadczy.
shinjiru pisze:logouje się często do banku xD już ma się martwić, czy od czego to zależy? [no niebezpieczeństwo wykradzenia hasła
Od kilku czynników, polecam lekture bezpieczeństwo e-bankowości. To powinno dać Tobie/Twojej znajomej pewien zarys w tej kwestii.
Wróć do Inne