Sprzęt komputerowy, dział tymczasowy.
-

- Ekspert
15 paź 2011, 12:57
jak jest z dobrego sprawdzonego źródła to czemu nie
ale nie ma gwarancji 100% trochę ryzykujesz
-

- Ekspert
15 paź 2011, 13:20
Ja na X8 uzywam CM 6 ( 2.2). Po prostu musiałem to zrobić, bo X8 ma oficjalnie tylko 2.1. Standardowo procek jest trochę podkręcony i jest włączony JiT. Natomiast gdybym miał Wildfire S z 2.3, to bym nie zmieniał systemu, bo po co?
Jako launchera używam NemusLauncher.
-

- Administrator

15 paź 2011, 13:21
slawsi5 pisze:Hmmm Lukas a nie uważasz że takie przerabiane Romy mogą ukrywać coś w sobie
Niestety trzeba się liczyć z takim ryzykiem, ale z drugiej strony, kod źródłowy tego kernela czy wielu ROMów jest ogólnie dostępny.
slawsi5 pisze:Chciałbym się dowiedzieć jakie są Wasze opinie na temat przerabianych ROM'ów oraz jakie korzyści widzicie po zmianie oficjalnego ROM'u

Używałem nieprzerabianego ROMa 1,5 dnia. Po kilku dniach z CM7 już nie chciałem wracać do zwykłego... Może kiedyś spróbuję, zobaczę jak duża różnica jest w kwestii baterii. W wypadku mojego telefonu instalacja CM7 okazała się dosyć prosta, zaś w wypadku tego ROMa niemal wszystko mamy na tacy i ogrom można wyklikać - nie trzeba dodatkowych aplikacji typu SetCPU do zmiany częstotliwości, czy też App2SD aby przenosić aplikacje na kartę pamięci, bo wszystko to zapewnia sam ROM.
-

- Ekspert
15 paź 2011, 13:22
Lukas, a co daje zmiana Kernela?
-

- Administrator

15 paź 2011, 13:45
Zależy od samego kernela, przykładowo opis z tego co ja używam:
GBS is an modified version of franco.Kernel v19.4 with more battery life, zram support and some changes in kernel config.
USB-transfer fixed, now it is pretty damn fast.
Recharging with phone off fixed. (mikos cyanogen based roms have a feature to: if the phone is off, when you plug the charger, it will power on the phone. The normal behaviour is to boot a system only to recharge phone. But mik has disabled it. SO, if you use devoid.#final this recharge while offline will work. if you use cyanogen, will not work.)
Powertop/dmesg working on CM7 6.5.8. (franco doesn't support it)
-

- Specjalista
15 paź 2011, 14:37
slawsi5 pisze:Hmmm Lukas a nie uważasz że takie przerabiane Romy mogą ukrywać coś w sobie - pisałeś np. że nie używasz oraz nie instalujesz żadnych wynalazków aplikacji) a tym bardziej nic spoza marketu. Ja osobiście na Moich dwóch telefonach używam oficjalnych brandowanych ROM'ów - fakt w HTC mam super nakładkę więc nie potrzeba mi nic więcej chociaż nie powiem że nie kusi mnie zainstalowanie jakiegoś czystego Rom'u bez zbędnych aplikacji...
Chciałbym się dowiedzieć jakie są Wasze opinie na temat przerabianych ROM'ów oraz jakie korzyści widzicie po zmianie oficjalnego ROM'u

W sumie wystarczy root i zbędnych aplikacji możesz się pozbyć ze stockowego romu.
-

- Ekspert
16 paź 2011, 18:13
Zmiana systemu na MiniCM 7 (Android 2.3.5)
Nie rozumiem, czemu ostatnio ten system chldzil wolno, bo teraz jest szybszy od CM6.
-

- Ekspert
17 paź 2011, 18:24
Nie, normalny MiniCM7-2.0.7
Zmiana na GingerDX v017.
-

- Użytkownik
18 paź 2011, 10:17
Lukas jeśli chodzi o aplikacje ROM Manager to radzę uważać z nim bo dużo było informacji że uszkadza płytę główną ( zwłaszcza w modelach od samsunga ale pewnie nie tylko ) a tak poza tym to punkcik leci za posta wyżej (informacja i przestroga co do poradnika )
-

- Użytkownik
-

- Ekspert
Wróć do Sprzęt komputerowy