ACTA - cenzura internetu

Wszystko co związane z poufnością danych w Internecie.
Awatar użytkownika
Waves97
Malware hunter
Malware hunter

Post 19 sty 2012, 20:48

Awatar użytkownika
rafikrafiki
Dyskutant

Post 19 sty 2012, 20:59

Niedługo to strach będzie korzystać z netu, bo na każdym kroku będą nas inwigilować. No cóż nadchodzi czas nowego backdoora: UE-ACTA. :crazy:
Awatar użytkownika
Waves97
Malware hunter
Malware hunter

Post 19 sty 2012, 21:01

Słyszałem że bogatsi szukają już pomysłu na stworzenie czegoś na styl nowego internetu z własnymi prawami.
Oby rząd się opamiętał!
Awatar użytkownika
rafikrafiki
Dyskutant

Post 19 sty 2012, 21:09

Awatar użytkownika
Waves97
Malware hunter
Malware hunter

Post 20 sty 2012, 15:06

Awatar użytkownika
lukasamd
Administrator
Administrator

Post 21 sty 2012, 0:22

Jest pewna szansa, że jednak tego nie przepchną u nas, może te być tak, że prezydent nie podpisze. Jeżeli zostanie to odpowiednio nagłośnione, to całkiem możliwe że by wróciło do sejmu.
Awatar użytkownika
tenma
Nowicjusz

Post 21 sty 2012, 1:03

Hmm wiem że ACTA ma być tematem w całej Europie, ale wie ktoś może kiedy będą nad tym w Niemczech głosować? Wiem że już jakieś protesty były, ale i tak jestem ciekaw, gdyż tutaj mieszkam. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Waves97
Malware hunter
Malware hunter

Post 21 sty 2012, 18:42

lukasamd pisze:Jest pewna szansa, że jednak tego nie przepchną u nas, może te być tak, że prezydent nie podpisze. Jeżeli zostanie to odpowiednio nagłośnione, to całkiem możliwe że by wróciło do sejmu.

To podpisać ma pan Sikorski.

tenma pisze:Hmm wiem że ACTA ma być tematem w całej Europie, ale wie ktoś może kiedy będą nad tym w Niemczech głosować? Wiem że już jakieś protesty były, ale i tak jestem ciekaw, gdyż tutaj mieszkam. Pozdrawiam

Ja poszukałbym informacji na niemieckich forach. Niemieccy internauci zapewne też zajęli się Tym problemem.

Dodano: 21 sty 2012, 17:42

Znalałem:
http://pclab.pl/news48423.html

Czyżby wygrana?
Awatar użytkownika
winek
Nowicjusz

Post 21 sty 2012, 18:45

Awatar użytkownika
Waves97
Malware hunter
Malware hunter

Post 21 sty 2012, 18:46

Tylko czy można w to wierzyć?
Awatar użytkownika
winek
Nowicjusz

Post 21 sty 2012, 19:12

Moment... Przecież na PCLab pisali o SOPA, a nie ACTA. SOPA jest w USA, a ACTA w Europie.
Awatar użytkownika
Waves97
Malware hunter
Malware hunter

Post 21 sty 2012, 19:25

Dokładnie . W Polsce dalej jest zagrożenie.
Awatar użytkownika
winek
Nowicjusz

Post 21 sty 2012, 19:49

Awatar użytkownika
Tomasz
Dyskutant

Post 21 sty 2012, 22:35

Pamiętajcie, że w naszym systemie prawnym - Ratyfikowane umowy międzynarodowe są niżej w hierarchii niż Konstytucja, ale wyżej niż ustawy i inne akty z mocą ustawy. Dodajmy jednak, że ACTA, z tego co narazie słyszymy ma być umową, która nie będzie ratyfikowana w drodze ustawy, a więc w hierarchii aktów prawnych jest jeszcze niżej pod ustawami i aktami z mocą ustawy, a więc musi być zgodna z Konstytucją, ratyfikowanymi umowami międzynarodowymi oraz ustawami i innymi aktami z mocą ustawy.
W przypadku podpisania ACTA pozostaje nadzieja, iż Trybunał Konstytucyjny dopatrzy się naruszenia gwarantowanych przez Konstytucję praw i wolności.

Niestety, jeśli dojdzie do podpisania ACTA, a Trybunał Konstytucyjny nie dopatrzy się znamion naruszenia gwarantowanych konstytucyjnie praw i wolności to pozostaje chyba jedynie szturm na Kancelarie Premiera, gdyż politycy zabezpieczyli się przed odebraniem im władzy i obywatele mogą jedynie złożyć wniosek do Sejmu o uchwalenie przeprowadzenia referendum - dodajmy wniosek taki musi zostać poparty przez 500.000 osób uprawnionych do udziału w referendum. Ponadto to nadal tylko wniosek - w rękach naszych bogów pozostaje czy się na to zgodzą czy nie, aby przeprowadzić referendum.

Odsyłam do art. 63. ust. od 1 do 8 Ustawy o REFERENDUM OGÓLNONARODOWYM z dnia 14 marca 2003 r.

Woody Allen mówił
Wyraźniej niż kiedykolwiek dotąd w swych dziejach ludzkość stoi dziś na rozdrożu. Jedna droga prowadzi w rozpacz i skrajną beznadziejność, druga w totalne unicestwienie. Módlmy się o mądrość właściwego wyboru.

PS

Część wypowiedzi skopiowałem z innego forum, gdzie również wypowiadałem się na ten temat. Wypowiedź ta jest mojego autorstwa - żeby ktoś nie usuwał ;)
Awatar użytkownika
lukasamd
Administrator
Administrator

Post 21 sty 2012, 23:10

Strona polskiego sejmu oraz kancelarii premiera leżą.
Najprawdopodobniej stoi za tym polskie anonymous.
Awatar użytkownika
Tomasz
Dyskutant

Post 21 sty 2012, 23:16

Big Hoah! ;)

Zaczyna się robić ciekawie:)
Awatar użytkownika
Waves97
Malware hunter
Malware hunter

Post 21 sty 2012, 23:18

Osobiście powiem iż pisałem do Anonimowych aby pomogli. Taki zew rozpaczy bardziej. Widać podziałało :) Chwała im za to!
Awatar użytkownika
asg
Specjalista

Post 21 sty 2012, 23:54

Awatar użytkownika
Eru
Moderator
Moderator

Post 21 sty 2012, 23:57

Jeszcze niech tylko wywloką sekrety urzędasów na światło dzienne :>
Awatar użytkownika
asg
Specjalista

Post 22 sty 2012, 0:33

Byłoby śmiesznie - chociaż z naszej polskiej perspektywy to co np. w stanach jest skandalem u nas jest codziennością.
Czy coś takiego jak "urzędas" może mieć jakiś sekret? Wszyscy wiedzą że kradną, a w jaki sposób to już mniej istotne. Generalnie zasadą rzadzących jest tworzenie chaosu - wtedy jest lepiej "rządzić". Zasada "pokażcie mi człowieka a znajdę na niego paragraf" jest podstawową wytyczną ustawodawcy. Nie moze on dopuścić do sytuacji logicznego, przejżystego prawa bo utraciłby (rządzący) władzę absolutną. Rozumieją tę zasadę wszystkie partie - od PIS po PO. Bez tego nie byłoby sensu walczyć o władzę.
A tymczasem ...http://www.tvn24.pl/12692,1731154,0,1,r ... omosc.html
Następna

Wróć do Prywatność danych