10+ rozszerzeń do FireFox'a zwiększających bezpieczeństwo

Wszelkie inne tematy związane z bezpieczeństwem komputerowym.
Awatar użytkownika
Creer
Mentor
Mentor

Post 27 mar 2009, 10:38

Awatar użytkownika
zbycho
Dyskutant

Post 27 mar 2009, 11:23

Tak naprawde to z tej listy przydatne sa dwa rozszerzenia,WOT - poniewaz blokuje i ostrzega o niebezpiecznych witrynach oraz NoScript bo zabezpiecza przed clickjackingiem .
Awatar użytkownika
Jurek

Post 27 mar 2009, 11:42

zbycho pisze:Tak naprawde to z tej listy przydatne sa dwa rozszerzenia,WOT - poniewaz blokuje i ostrzega o niebezpiecznych witrynach oraz NoScript bo zabezpiecza przed clickjackingiem .

To oczywiście jest kwestia gustu ale osobiście nie jestem fanem tych dodatków. WOT na maksymalnych ustawieniach zwalnia otwieranie stron a NoScript uniemożliwia lub utrudnia prawidłowe otwieranie wielu stron.
Bardziej praktyczne moim zdaniem jest zastosowanie skutecznego AV oraz firewalla z HIPS, który posiada obszerną bazę automatycznych reguł i listę niebezpiecznych stron.
Awatar użytkownika
lunaticdreams

Post 27 mar 2009, 11:43

Jesli ja miałbym zainstalować 10 dodatków do lisa to musiałbym chyba na głowę upaść,ale może się przydać art
Awatar użytkownika
zord
Moderator
Moderator

Post 27 mar 2009, 12:14

do tego zestawu jeszcze McAfee SiteAdvisor
Awatar użytkownika
mbm86
Użytkownik

Post 27 mar 2009, 13:56

Ja w FF mam tylko 4 dodatki: Adblock Plus, NoScript, Download Statusbar i Fast Dial. Im więcej dodatków tym niestety większy apetyt na RAM i mulenie a i tak po dłuższym użytkowaniu FF potrafi mi zżerać 100 MB RAM-u.
WOT jest mało przydatny bo spotkałem się już z sytuacją że jego oznaczenia stron nie były do końca zgodne z rzeczywistością. Natomiast NoScript się przydaje bo blokuje denerwujące reklamy we flashu. Można też ustawić co się chce danej stronie blokować a czego nie.
Ja i tak częściej korzystam z Opery bo szybciej otwiera mi strony :)
Awatar użytkownika
Jurek

Post 27 mar 2009, 14:35

mbm86 pisze:Ja w FF mam tylko 4 dodatki: Adblock Plus, NoScript, Download Statusbar i Fast Dial. Im więcej dodatków tym niestety większy apetyt na RAM i mulenie a i tak po dłuższym użytkowaniu FF potrafi mi zżerać 100 MB RAM-u.
WOT jest mało przydatny bo spotkałem się już z sytuacją że jego oznaczenia stron nie były do końca zgodne z rzeczywistością. Natomiast NoScript się przydaje bo blokuje denerwujące reklamy we flashu. Można też ustawić co się chce danej stronie blokować a czego nie.
Ja i tak częściej korzystam z Opery bo szybciej otwiera mi strony :)

Ja używam tylko Tab Mix Plus, Adblock Plus i DownloadHelper.
Awatar użytkownika
polak900
Ekspert

Post 27 mar 2009, 14:37

ja używam adblock plusa i foxmark i więcej mi nie trzeba
Awatar użytkownika
Plati
Mentor
Mentor

Post 27 mar 2009, 15:09

ja mam adblock plusa :)
Awatar użytkownika
zbycho
Dyskutant

Post 13 lis 2011, 12:31

WOT na maksymalnych ustawieniach zwalnia otwieranie stron a NoScript uniemożliwia lub utrudnia prawidłowe otwieranie wielu stron.

Bzdury.
WOT nic nie zwalnia (stosuję i nie widze zadnej róznicy) a w Noscripcie mozna wyłaczyć jego funkcje w witrynach zaufanych.W ogóle mozna wyłaczyć a uzywać przy wchodzeniu na niepewne strony
Przy okazji WOT-u,jeśli strona została zaklasyfikowana do niebezpiecznych lub podejrzanych (miedzy innymi na podstawie podobnych blacklist jak w np w Outpoście) to najpierw wyswietla się plansza z informacją wyboru i to ty podejmujesz decyzję.A przy kontroli stron WWW np. w Outpoście dostep do niej będzie niemozliwy,no chyba ze zdefiniuję osobiste ustawienia dla stron.

Wróć do Inne